US полицай уби чернокож с 16 куршума, Чикаго настръхна (18+)

Чувствах се много застрашен, оправдава се служителят на реда
Обновена: 25 ное 2015 11:22 | 25 ное 2015 10:20,
95

Снимка: Reuters

Стотици хора излязоха да протестират по улиците на Чикаго, след като американските власти разпространиха видеозапис, показващ момента на убийството на чернокож младеж от бял полицай, съобщиха световните агенции.

Засега протестите протичат мирно. Няма данни за сблъсъци и други нарушения на реда. По улиците, на които са се събрали демонстрантите, има засилено полицейско присъствие, отбелязва БТА.

Преди да бъде разпространен видеозаписът, прокуратурата на Чикаго предяви обвинения в предумишлено убийство на полицая Джейсън ван Дайк, прострелял 16 пъти 17-годишния Лакуан Макдоналд през октомври 2014 г.

Властите побързаха да повдигнат обвинението, надявайки се да бъдат избегнати нови размирици, свързани с расовите проблеми и използването на смъртоносна сила от полицията. Такива безредици избухваха на различни места в САЩ през последните месеци.

На записа, заснет от видеокамера, поставена на полицейски автомобил, се вижда как Макдоналд бива застрелян на улицата, докато се отдалечава от пресрещнали го служители на реда. Видеото показва как двама полицаи излизат от своята кола и изваждат оръжията си, докато се приближават към младежа. За секунди той е повален от куршуми и започва да се гърчи на земята, докато по него продължава да се стреля.

Според прокуратурата Ван Дайк изпразнил пълнителя на оръжието си и се готвел да презареди. Полицаят твърди, че стрелбата била оправдана, защото се чувствал заплашен от Макдоналд, който според органите на реда носел нож.

Властите се притесняват, че публикуването на видеозаписа може да предизвика размирици, каквито избухнаха в градове като Балтимор и Фъргюсън, след като млади чернокожи мъже бяха убити от полицаи или умряха в ареста.

Вижте кадри от убийството:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе кой ще се занимава с о Гнусляр... това е то няма кой... ще тича из улиците с Нож... така се прави... жалкото е че не се прилага нвсякаде... скоро във Франция запалиха цял град заради един затворник... ако бяха надупчили Кратуните на 1-2 *** едвали щепе а има Размирици...
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КукувицаБих го блъснал "леко и случайно" в най-близкия ръб, след което със същата лекота бих го свалил на земята и закопчал.Но ако за плюнка би отнел живот, не си нормален.
51
1
 
1
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
При проверка на документи в Германия един чернокож мигрант се изплюва в лицето на проверяващия полицай. Въпрос.....Как бихте реагирали вие, ако имахте пистолет на кръста?+ бих извадил пистолета и бих го уцелил точно в четала- бих си избърсал сурата, подвил опашка и почерпил по цигара
50
1
 
3
 
! Отговори
Metal Man преди 8 години
Следващият път използвай базуката.Мразя американците, защото са *** за*ници, терористи и дебели използвачи, които си пъхат носа навсякъде, като стара мърлява тъща.НО полицията им е върха! Завиждам за правата, които имат ченгетата там, както и за реда и респекта, който вдъхва всяка една фуражка!
49
1
 
6
 
! Отговори
Сп???нс преди 8 години
преди 3 дена имаше престрелка във Франция и загина един митничар ,а заподозрения го арестуваха не го самоубиха със 20 куршума
48
1
 
9
 
! Отговори
Горан преди 8 години
Не виждам какво да му разбираме на това, че "В Чикаго черните се трепят най-вече сами." В случая това няма абсолютно никакво значение, и убийството си е убийство. Бил дрогиран, бил с нож, бил много опасен, ама тичаше пред полицаите, докато другите му препречваха пътя отпред. Можеха да го обезвредят поне по 10 начина без да го убиват.
47
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Убийството е станало преди 1 година. Сега пускат записа. Прекалено е наистина и трудно за извинение. Убитият е бил дрогиран според токсичния анализ. Но разберете, че в Чикаго черните се трепят най-вече сами. Преди няколко седмици черно дете на 9 години беше привлечено в алея и нарочно убито от черни гангстери за да отмъстят на баща му. Никой не видя протести в Чикаго.
46
1
 
3
 
! Отговори
Горан преди 8 години
Има го цялото видео в youtube... Проблемът е там, че тоя 17 годишният наистина не е бил цвете за мирисане, но нито веднъж не е застрашил с тоя нож нито един полицай... Явно са били по сигнал, и просто го настигат с колите, виждат че държи нож и директно го застрелват, един ли е стрелял, двама ли... няма значение... случката е, че го надупчиха, и това е.
45
1
 
4
 
! Отговори
Горан преди 8 години
Егати, тоя колко е бил застрашен от бягащ пред него 17 годишен, чак го застреля в гръб... малеее...
44
1
 
4
 
! Отговори
bros преди 8 години
... Ееей, такова самоубийство не бех виждАл скоро...
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"прострелял 16 пъти 17-годишния Лакуан Макдоналд през октомври 2014 г."Видеото излиза сега. Явно има 'хитра' причина.
42
2
 
4
 
! Отговори
Петърчо преди 8 години
Потърсете в youtube "Hands Up - Fresh Prince of Bel-Air " По-добър коментар по темата за това каква е демокрацията в САЩ едва ли има. Този *** който по някаква случайност се води за полицай би следвало за всеки един куршум да получи по една доживотна присъда! Няма нещо което да оправдае подобно извращение. Разбирам това че полицаите много често рискуват собствения си живот но това не е такъв случай. Или може би момчето е било без ръце и крака та е нямало къде да се цели?
41
2
 
9
 
! Отговори
МартинЛутерКинг преди 8 години
това ченге със сигурност е било от КУ КЛУКС КЛАН...друго обяснение би прозвучало наивно .....
40
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не мога ама май мога да повярвам как може да са толкова *** в УСА , всички инциденти през последната година срещу чернокожи са дирижирани да провокират преизбиране догодина на клоаката около Обама.
39
2
 
3
 
! Отговори
Иво преди 8 години
То от тоя запис нищо не става ясно. Може да се е спънал, може и с тейзер да са го ударили....
38
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американските гъзо.лизци къде са? Къде са Хюманс Райтс Уоч къде са плъховете от БХК къде са? Америка е обречена на разпад. ако не се разпадне скоро сама ще и помогнат бежанците там . Усата е бомба със закъснител различните националности населяващи я там и потомците на краварите ще се самозатрият един ден сами! Само че плъховете Рокфелер Ротшилд и Сорос и други подобни на тях първи ще избягат на новозакупените си острови в тихия и атлантически океан
37
1
 
16
 
! Отговори
Демокретенугов преди 8 години
Глок има 17 патрона, значи първия е бил във въздуха, НАЛИ...?Защо не е изстрелян и втория пълнител?Защо колегите само гледат, а не включват огнехвъргачката?До кога US ще се прави на световен миротворец, а у дома му мирише?Опааааа и там стана напечено. Айде малко цветни бунтове, вместо да се изнася "цветна революция".Пу за мене Лас Вегас...
36
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чувствал се много застрашен, та прострелял 16 пъти 17-годишен??????То даже и да нямаше видео, смешката е пълна!!!Егати расистката държава, и тия ще ми учат света на демокрация!
35
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За мен полицая е целел ножа ! Но понеже не е могъл да го уцели от първия път .... едва на 16-тия е успял !!!
34
5
 
38
 
! Отговори
тцЪ преди 8 години
Броят на изстреляните куршуми е оправдан ЕДИНСТВЕНО, ако онзи е бил въоръжен с автомат или базука... Е да, ама не - бил е въоръжен с нож. Един куршум в ръката, държаща ножа, е бил напълно достатъчен да обезвредят хлапето. Или тоя реднек е смятал, че срещу себе си има африканска нинджа, дето може да мята ножове с двете ръце и с ляв гипсиран крак? 16 куршума за един хлапак са си хладнокръвно убийство откъдето и да го погледнеш.