Как е бил спасен щурманът на сваления Су-24

Сирийски спецчасти прикривали руските морски пехотинци
Обновена: 26 ное 2015 10:49 | 26 ное 2015 09:20, Елка Василева
189
Как е бил спасен щурманът на сваления Су-24
Снимка: TV Zvezda

Операцията по спасяването на пилотите от руския Су-24 е започнала 15 минути, след като станало известно, че самолетът е свален. При провеждането й са били ранени трима души от сирийските спецчасти. Това разказа запознат с хода на операцията през РИА Новости.

"Спасителната група от руската морска пехота е влязла в бой, пробивайки си път към мястото, където са се намирали пилотите. Няколко групи от сирийските спецчасти, влизайки в пряк боен сблъсък с моджахедините, са прикривали спасителния отряд едновременно от три страни", разказа източникът на руската агенция.

Още по темата

По думите му издирвателната операция е започнала веднага след получаването на информация за разбиването на руския военен самолет. "Спасителната операция е започнала 15 минути, след като е станало известно, че самолетът е свален. Квадратът е бил набелязан – между връх Дурин и Туркман. Там в момента се водят активни бойни действия. Към мястото на предполагаемото място на разбиването на самолета са били изпратени три вертолета", разказа източникът.

По думите му щурманът се е укривал от бунтовниците и се е намирал на фронтовата линия, където са се водели боеве между сирийската армия и терористите. В началото на операцията бунтовниците открили огън по пристигналите хеликоптери веднага от няколко страни, каза източникът.

"Достигайки точката, вертолетите са били на ниска височина, по тях е бил открит силен огън. Две от машините са се върнали. Едната се е приземила в местността. В този вертолет е била спасителната група от 12 души. Сирийските военни са реагирали навреме и под огнево прикритие са извели групата", съобщи неназованият източник. По думите му, прикривайки руската издирвателно-спасителна група, са били ранени трима души от сирийските спецчасти.

Щурманът на Су-24 е бил отведен в руска военна база около четири часа сутринта.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви по-рано, че операцията по спасяване е продължила 12 часа и е приключила рано сутринта в сряда. Той благодари на "всички наши момчета, които са работили с огромен риск цяла нощ".

Руският Су-24 беше свален от турски F-16 във вторник. Командирът на екипажа и щурманът успели да катапултират преди разбиването на самолета. Командирът Олег Пешков е загинал от обстрел от от земята по време на приземяването, а щурманът Константин Мурахтин беше спасен от издирвателно-спасителна група на руската пехота с огневата поддръжка от страна на сирийските спецчасти. При спасителната операция загина морският пехотинец Александър Позинич. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
10
 
! Отговори
13 преди 8 години
Срамувам СЕ ОТ ВАС!!! И БЕЗ ТОВА НЯМА ПОЛЗА ОТ ГЛУПОСТИТЕ, КОИТО ПИШЕТЕ!!! ДОБРЕ, ЧЕ ОТ ВАС НИЩО НЕ ЗАВИСИ - НИТО В СВЕТА, НИТО В БЪЛГАРИЯ!!! ПИШЕТЕ СИ, ВМЕСТО ДА ПОРАБОТИТЕ НАПРИМЕР!!!ТО СЕ ВИЖДА КОЛКО СТЕ Н Е Г Р А М О Т Н И!!!
21
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако човек чете БГ-лакейните медии, ще разбере, че ДРУЖБАТА между Борисов и Доган/ЕрДоган е по-силна от ЛЮБОВТА на българите към братска християнска Русия.
20
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 14За шепа центове ще целунат з*дниците на вековните ни поробители!- - - Ама и тебе ли са те поробвали ???Ясно !!!
19
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо не се говори и удобно се пропуска убийството на руския командир. Това си е чиста екзекуция и още по-бруталното е тв камерите, журналята, снимките. Европа мълчи за разстрела на човек който в такава ситуация по никакъв начин не може да се защити. Тези убийци са умерените опозиционери подкрепяни от сащ и турция. Според последните, тези борци за свобода и демокрация трябва да управляват Сирия. Надявам се руснаците вече да са ги пратили при девиците.
18
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БългарияПокрай твоя коментар се сетих за една статистика от вчерашните медии.Изявленията на Лавров бяха отразени 24 (двадесет и четири) пъти, а на турския външен министър - 1 (един) път.
17
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Т.нар. умерена опозиция не съществува. Това са същите главорези, като ИД, само че командвани от друго контактно лице от ЦРУ
16
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На Украине вступил в силу закон против дискриминации геев.
15
2
 
41
 
! Отговори
Българка преди 8 години
В живота има ситуации, в които трябва да избереш кой си - християнин или мюсюлманин, смел или страхливец, човек или животно... Всеки прави своя избор. Коментарите са излишни.
14
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как е бил спасен щурманът на сваления Су-24 ?- - - -Елементарно Уотсън ! С ПРАСЕТА РАЗБИРА СЕ !!!Руснаците докарали един хеликоптер със прасета и ги пуснали в района на приземяването ! Мюсулманите като видели прасетата се разбягали ... и на руснаците им останало само да си приберат пилота !!!
13
23
 
3
 
! Отговори
123 преди 8 години
***, директно от руска медия ли превеждаш, че наричаш опозицията - терористи ?
12
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи гърците всеки месец трябва да свалят по няколко десетки турски изтребители навлизащи системно в гръцко небе.
11
3
 
40
 
! Отговори
България преди 8 години
Покрай тази трагедия, отново лъсна липсата на свобода на българските медии. Всички медии в хор запяха това, което им наредиха политиците, а политиците им наредиха това, което им заповядаха задграничните им господари. Къде са българските национални интереси и остана ли някой, който да се опитва да защити българският национален интерес? Въпросът е риторичен. Няма как управляващата клина начело с ГЕРБ и ДПС да защитят българските национални интереси, а чии интереси защитават е съвсем ясно.
10
2
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Самия факт, че мръсния аскер е свалил незащитен бомбардировач с изтребители и то на сирийска територия е показателен, колко вътрешно им е на турците от прекъснатите коридори с евтиния петрол и боя по приятелчетата им джихадисти. Чудесно, сега си пожелаха ракети С-400 под носа. Честито, аркадашлар!
9
44
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като прочетът спасяването една трета от русофилите ще изпият шепа хапчета от възторг и носталгия ! Ще си спомнят за филмът "На всеки километър"и Щирлиц !!Маааави болна изумена иии типовееее
8
3
 
46
 
! Отговори
ПП АТАКЛАРЪ преди 8 години
Карабините ще ядат яко бой! Има време. Мечката бая се издразни. Но има висок праг на търпимост. Но все ще прелее.
7
4
 
61
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Братя българи, не ходите на почивка в Турция !Не купувайте турски стоки !Не пращайте своите близки на безсмислено "лечение" в турските болници !Не гледайте турските сериали, с които ежедневно ви промиват мозъците !Бойкотирайте всяка телевизия, която ги излъчва.Да застанем всички срещу вековния враг Турция и да подкрепим братска Русия !Да спрем дебългаризирането и ислямизирането на България !Свободата е близо, братя !
6
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Холивуд няма ли да направят филм за спасяването на щурманът Константин Мурахтин?
5
1
 
25
 
! Отговори
PILOT преди 8 години
До 1. Ще те успокоя приятел, толкова си ***,че каквото и да ядеш нама да поумнееш !!!
4
7
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Герберастки БОСТАНджии, превърнахте султана Ердоган в крал на Европа! Срам!
3
3
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още, когато Ердоган спечели убедително повторните избори в Турция ми стана ясно, че САЩ са се договорили с него.Изведнъж *** и другите американски глашатаи спряха да плюят по Ердоган.Той спря да бъде диктатор.Спря да бъде лош.Ранобудните турски студенти спряха да протестират срещу диктатурата на Ердоган ...Още тогава стана ясно, че Ердоган ще бъде оставен на власт в Турция, за да извършва мръсни услуги на САЩ.Първата вече е факт !Беше свален руски бомбардировач от турски изтребител по заповед на Вашингтон.Ще имат ли смелост обаче американците да защитят Ердоган до край