Русия внимава инцидентът да не излезе извън контрол

Западният печат коментира сваления руски самолет
26 ное 2015 09:47, Елка Василева
32
Русия внимава инцидентът да не излезе извън контрол
Снимка: архив, Reuters

Въпреки гръмките изявления Путин внимава инцидентът със сваления руски самолет да не излезе извън контрол, пише "Гардиън".

Въпреки използването до краен предел на яростна реторика след свалянето от Турция на руския бомбардировач над сирийско-турската граница във вторник, посланието между редовете бе, че Русия няма да позволи инцидентът да излезе извън контрол, отбелязва вестникът.

Още по темата

Изданието посочва още, че едно от най-важните изявления на Москва от вчерашния ден е била обявената забрана на вноса на птиче месо от едно турско предприятие. Това надали говори за сериозни войнствени намерения, коментира "Гардиън". Преди инцидента във вторник - първият случай след Корейската война, при който членка на НАТО сваля руски военен самолет - Турция бе важна част от опитите на Русия да намери нови партньори извън САЩ и Европейския съюз след санкциите заради Украйна. Сега това ще се промени, допълва "Гардиън".

Какво значение ще има свалянето на руския самолет за руско-турските отношения, гласи заглавието на аналитична статия в "Дейли телеграф". Авторът Наташа Кърт посочва, че яростният отговор на руския президент Путин след свалянето на самолета е повече за вътрешна консумация и не е изпълнен с реално съдържание.

По отношение на руско-турските връзки турската нужда от руска енергия е един от факторите, които може да се окажат шанс за дипломацията, както и за смекчаване на напрежението, отбелязва тя. Турция има нужда да продължи изграждането на "Турски поток" - важен проект за доставка на газ, който Анкара трудно ще замени с друг източник, се отбелязва още в статията.

Свалянето на руския самолет разкри потенциала за нов конфликт по отношение на Сирия, пише "Вашингтон пост".

Инцидентът разкри потенциала за конфликт между външните сили, подкрепящи и неподкрепящи сирийския президент Башар Асад въпреки общото противопоставяне на "Ислямска държава", отбелязва вестникът. Изданието посочва, че в частност руските удари срещу подкрепяни от Турция бунтовнически групи са предизвикали дълбоко негодувание в Анкара. Анализатори, цитирани от вестника, смятат, че Русия ще избере измежду различни варианти за асиметричен отговор по отношение на Турция, включително неформални икономически санкции и оказване на военна подкрепа на враговете на Турция, включително кюрдите.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ШопПозитивите за Турция от провокацията вече са на лице. Мястото, където е свален самолета е изравнено със земята, 60 турски бизнесмени са арестувани в Русия заради изтекли визи, колона с нефтени цистерни и техният конвой е унищожена. А Ердоган звъни цял ден на Путин, но без успех.
20
0
 
4
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До Аз МалдивРусия да намалява добива на петрол и да бомбардира всички рафинерии в Ирак и Сирия под контрола на ИД. БОМБАРДИРАНЕ НА ВСИЧКИ КОНВОИ ВЛИЗАЩИ ИЛИ ИЗЛИЗАЩИ ОТ ТУРЦИЯ. ..
19
2
 
5
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
Пак е време за поредния военен преврат в Турция - всички ще са доволни, освен ислямистите.Надявам се, че и в този Български форум няма да има недоволни от това - и руснаци, и европейци, и американци, и турци ще си решат проблема!
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искам да си сложа *** и да целуна краката на Падишаха.
17
0
 
2
 
! Отговори
бб преди 8 години
Всички се опитват да докажат на света че са застрашение и се оправдават с това за да трупат воена техника и да имат влияние върху повече територии.
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БЪЛГАРИНКолко ти плащат да подгряваш публиката?
15
12
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 8 години
ЧУДЕСЕН ХОД НА ТУРЦИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!СЪЮЗ С РУСИЯ И ЗАПАДА ----НЯМА ДА ИМА!!РУСИЯ----ЩЕ ВОЮВА САМА В СИРИЯ!!!
14
10
 
10
 
! Отговори
aa преди 8 години
Причината за конфликта е че Русия притиска тюркмените в Сирия, там няма ИД, живеят тюкмени, те не са терористи бият се срещу ИД. Защо Русия предприе военни действия в тези области ?
13
21
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 8 години
СЛАВА НА ТУРСКОТО ОРЪЖИЕ!ЕДИН --ЗАСЛУЖЕН ШАМАР ЗА РУСИЯ!!
12
4
 
5
 
! Отговори
Космонавт преди 8 години
Щатите са велики!С какъв финес и последователност отстрелват конкурентите си!Следете развитието на Щатската икономика в сравнение с останалите!Другото е прах и пепел.
11
8
 
25
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Бойко, ако си мъж, ако си българин, събирай бързо група енергийни експерти и заминавай за Москва !Помоли Путин за прошка и поискай "Южен поток" да се построи !Ако направиш това България ще те помни и благославя !Първият кран на тръбата ще бъде в наши български ръце !!!От нас ще зависи половин Европа !Няма да бъдем безгласна буква.Да не говорим за евтиния газ, новите работни места и комисионните ...Мисли като голям държавник и политик !СЕГА Е МОМЕНТЪТ !!!
10
0
 
14
 
! Отговори
БГ на 3 морета преди 8 години
Крайно време е Българите в Чикаго да обявят автономия . Там поне с оръжията няма проблем!
9
2
 
26
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Русия с теб сме! Бий джихадистите те не заслужават милост!
8
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До :)Путин и Асад ще си заминат преди Ердоган, руски крепостнико.
7
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименКато падне петрола на 15$ руснаците сами ще искат да се върнат в Украйна
6
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
РУСИЯ ДА НЕ ПРАВИ ИНЦИДЕНТИ, А НЕ САМО ДА ВНИМАВА !!!!!!
5
5
 
29
 
! Отговори
:) преди 8 години
Боже, какви заблудени простаци пишат тук!!! Да внимавала Русия, щели да я изличат...вие сте по зле и от неандерталци, вие сте с мозъчета колкото аспиринче! Ердоган е пътник, не го ли разбрахте, ще свърши като Садам!!! Такава попарка му готвят военните там че ще се моли да не се е раждал!
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 4Не бързай, нека петролът падне около 15 $ за барел...
3
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи е настъпил момента Турция да си върне Крим. След това миже да си го поделят с Украйна.
2
8
 
25
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
А тези които ще я изличат къде ще се скрият от Руските ядрени ракети ! Може би в космоса.Само една ядрена подводница може да види сметката на цялото въшливо НАТО а те имат няколко.