"Бъркотия в картите" причинила свалянето на Су-24

Анкара и Дамаск спорят за хълм, през който минал самолета
27 ное 2015 09:12,
90
 "Бъркотия в картите" причинила свалянето на Су-24
Снимка: БТА

"Бъркотия в картите" може би е причинила инцидента с руския самолет Су-24М, свален от Турция във вторник край сирийската граница - според турските власти, защото е нарушил въздушното пространство на страната, пише "Новие известия".

Още по темата

Анкара и Дамаск претендират за малка остра издатина, врязана в територията на Сирия - може би тъкмо нея не е заобиколил руският самолет. На турските географски карти тя е оцветена като турска територия, а на сирийските - като сирийска. Руските летци използват сирийски карти, обяснява изданието.

Може би тъкмо тази "бъркотия е причинила трагичния инцидент, смятан от Москва за планирана провокация. Руското министерство на отбраната впрочем твърди, че трасето на полета при всяко положение е минавало най-малко на един километър южно от спорната гранична издатина - сиреч според тази версия Су-24 е бил свален над Сирия, дори ако се водим по турските карти", добавя "Новие известия".

В споровете дали пилотът е нарушил въздушното пространство на Турция основен аргумент на Анкара е версията, че преди да открият огън, турските летци са му отправили най-малко 10 предупреждения.

Турското министерство на отбраната разпространи и аудиозапис, на който мъжки глас казва на английски: "Наближавате границата на турското въздушно пространство. Променете курса!".

Дали записът е автентичен, ще установят специалистите, но още сега има неяснота как за малко над 17 секунди (колкото се е намирал Су-24М в турското небе според външния министър Мевлют Чавушоглу) диспечерите са могли да изрекат 10 пъти това предупреждение, пита руският вестник.

Според оцелелия щурман руският самолет не е получавал никакви предупреждения от турска страна и дори за секунда не е навлизал в турското въздушно пространство. Проблемът е, че отсечката от турско-сирийската граница, където е бил свален бомбардировачът, вече от много години е спорна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
4
 
22
 
! Отговори
До Пешко 52 преди 8 години
До ПешкоПешко, ти нещо не си разбрал или нарочно изкривяваш. Разликата между Русия и САЩ е, че руснаците подкрепят армията на Асад и бият враговете й. А американците подкрепят всички, които се бият срещу Асад - едни явно, други тайно.
50
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПешкоТе си бомбардират кюрдитеА, те кротко СИ БОМБАРДИРАТ в Сирия кюрдите, които се бият срещу ДАЕШ? Ти, Пешко на страната на цивилизацията ли си или на страната на който и да е враг на Русия?
49
6
 
35
 
! Отговори
Истината преди 8 години
В съседната статия пише, че Турция ще счита за акт на агресия, ако свалят неин самолет нарушил въздушното пространство на Сирия. Това не е ли огромна турска наглост? Най-добре ще е всички съседи на Турция да свалят самолетите й, които съвсем редовно нарушават въздушното пространство на съседните на Турция държави. Добре е България и Гърция да започнат първи да свалят нарушителите.
48
12
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До до 43това безспорно е така. И все пак надали това би им дало право да бомбардират чужди самолети заради това, че са навлезли в сирийско пространство
47
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия направи днес първите проби на енергомоста до Крим.
46
19
 
6
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До ПешкоСАЩ и Русия имат различни виждания каква тактика да се използва и това беше обявено неколкократно и от двете страни - затова и не могат да се разберат още. Американците държат на логистична подкрепа, въоръжаване и обучаване за кюрди, "умерена" опозиция и иракчани, като бомбардировките да са предимно с дронове по конкретни цели (хора). Руснаците искат сриване на всичко, но най-първо на "умерената" опозиция, за да се закрепи АСад. Откак се намеси РУсия в атентати умряха поне 600 човека
45
2
 
16
 
! Отговори
1 преди 8 години
Не е бъркотия в картите. Политически ходове са причината. Поне за мен това е така. Надявам се скоро да се разберат и нещата да затихнат.Има една приказка: Ако гори къщата на съседа, при лек полъх на вятъра може да се запали и твоята.
44
3
 
9
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Анонимен 44,турците не знам да са летяли особено много в Сирия. Май са бомбардирали 1-2 пъти ИД и то не съм сигурен дали. Те си бомбардират кюрдите
43
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кий крив, кой прав те си знаят. Ние трябва да се молим Путин да не натисне копчето. От сутринта разни икономисти се упражняват върху Русия, как нищо нямало да стане, но не отчитат нещо много важно. Те са изключително горд народ, освен това са една от световните сили. Никой не знае какво може да им скимне. При сериозен конфликт какво се случва с нас? Упражняващите се словесно да си отговорят на този въпрос и вярвам, че тогава ще замълчат.
42
2
 
21
 
! Отговори
Скакво нестесъгласни преди 8 години
Самото министерство на войната на Турция съобщи, че картата, указваща на нарушаването на турското въздушно пространство от страна на Су-24 не е съставена в щаба на министерство на войната на Турция, а е изработена и публикувана от пресцентъра на правителството на Турция. По този начин турските военни еднозначно показаха на света, че няма да позволят да бъдат замесени в откровена фалшификация на турския политически екит - Тайип и Давутоглу.
41
3
 
33
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Пешко, Русия води открита и явна война с ИД в Сирия, има и подкрепата на правителството, следователно може да извършва бойни действия, които са съгласувани с правителството.САЩ уж бомбандират в Сирия от около година, а ефектът бе нулев.
40
24
 
7
 
! Отговори
Четящ преди 8 години
Четете критично! Предупредени са преди да навлязат в турското въздушно пространство ("наближавате... променете курс"). Това са руски тъпотии, че трябва за 17 сек да са го казали 10 пъти и питали Ердоган междувременнно. Предупреждавани са от 16 мили по-рано, а заповедта за охрана на границата може да е дадена 10 години по-рано - няма нужда да питат "шефе, ама да пазиме ли верно..."Четете и мислете като умни хора.
39
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
43Пешко, Сирия от кога е турска територия, че да си летят турците когато си поискат в тяхйното пространство?
38
26
 
6
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До EthnoСирия откога е съветска територия, че нещо съм го пропуснал тоя момент?
37
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До някойАбе, потник, ти четеш ли новини , поне заглавията? Тези дни светът умра от страх Путин да не си изпусне нервите след тази неприкрита провокация от страна на Турция. От два дни Турция е в шах и се чуди какво да прави. Руснаците изтребиха онези диви племена , убили пилота, а даже Сирийския център за защита на цивилните не преброи колко невинни мирни жители са умрели. Ти може само да се радваш, че Путин не си изпусна нервите . Вече нямаше да сме живи.Помни историята на ПСВ.
36
3
 
8
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
dali e barkotiia v kartite ne znam,znam samo,che Moskva veche ne viarva na salzi
35
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде измислиха оправдание. Поредната лъжа...
34
1
 
18
 
! Отговори
етно преди 8 години
за предупредителна стрелба; няма как за тези 15сек да се свържат с турския главнокомандващ и той да потвърди (както самият той каза)
33
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До засадаАбсолютно съм съгласен с написаното с едно малко уточнение. Близо да мястото дебнеха не само турски, а и телевизионни екипи на СНН и Фокс нюз.
32
2
 
26
 
! Отговори
Ethno преди 8 години
А нека сега турски бойни самолети да навлязат в Сирия и да видим как ще падат като презрели круши от руските ПВО, под предлог, че нерегламентирано са навлезли в чуждо въздушно пространство и за 20 сек са им били отправени 10 предупреждения, че дори руснаците са се свързали с Путин да потвърди "отстрела' им.Турците станаха смешни - няма как за 15 сек да има 10 предупреждения, да се вдигнат самолетите и да го свалят; няма как за същите 15 сек да се направят необходимите мероприятия за