Турция в отбрана: Ще сваля напрежението с Русия

Русия не смята да се намесва в съдбата на турския президент Ердоган
Обновена: 27 ное 2015 07:00 | 27 ное 2015 07:00, Елка Василева
127
Турция в отбрана: Ще сваля напрежението с Русия
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Турция ще работи с Русия и своите съюзници за успокояване на напрежението, след като руски самолет беше свален от турски изтребители близо до сирийската граница, пише турският премиер Ахмет Давутоглу в авторска статия, публикувана в британския в. "Таймс".

Давутоглу също така посочва, че са започнали дискусии веднага след инцидента, който доведе отношенията между Анкара и Москва до най-лошото им ниво в съвременната история.

Още по темата

"В момента се водят необходимите дискусии", пише турският премиер. "Мерките за защита на нашата територия ще останат в сила, но Турция ще работи с Русия и нашите съюзници за успокояване на напрежението".

Същевременно Давутоглу казва, че Турция възнамерява да продължи работата с Русия за осъществяване на ефективна борба срещу международната терористична организация "Ислямска държава".

 "Ние не трябва да се отклоняваме от делата, които ни обединяват", пише турският премиер.

Според него "международната общност не е успяла да се съсредоточи върху прекратяването на разпространението на ИД в Сирия", но "е дошло времето за започване на решителна борба срещу ИД".

 "Колективните действие на такива сили като САЩ, ЕС, Русия и Турция могат и ще променят настоящата ситуация", подчертава Давутоглу.

Междувременно руският президент Владимир Путин заяви, че допуска, че висшето политическо ръководство на Турция не знае за нелегалните доставки на нефт от терористите в Сирия, но добави, че "трудно би повярвал това", предаде ТАСС.

 "Ако не знаят, то нека да научат", посочи Путин на пресконференция, като отбеляза, че става дума за нелегални доставки на нефт в "промишлени мащаби", които Русия наблюдава от въздуха "ден и нощ".

Путин добави, че Русия не смята да се намесва в съдбата на турския президент Реджеп Таип Ердоган. "Това абсолютно не е наша работа, това е работа на турския народ", подчерта руският президент.

На срещата си вчера руският президент Путин и френският му колега са договорили Русия и Франция да нанасят удари само по терористите, а не по групировките, които също се борят с тероризма. Това заяви френският държавен глава, предаде ТАСС.

 "Договорихме се с президента Путин по една много важна точка: необходимо е да се нанасят удари само срещу терористите. Главното е да не се нанасят удари срещу тези групировки, които също водят борба с терористите", посочи Оланд.

Той добави, че въоръжените групировки, които воюват срещу джихадистката организация "Ислямска държава", действат в полза на страните от антитерористичната коалиция и трябва да бъдат подкрепяни.

Френският държавен глава също така заяви, че е необходимо да се нанесат удари срещу източниците на доходи за "Ислямска държава" и преди всичко срещу нефтената инфраструктура, тъй като нефтът е основен източник на доходи за терористичната организация, пише БТА.

Оланд изрази съжаление във връзка с инцидента, при който руски боен самолет беше свален от турските военновъздушни сили по-рано тази седмица.

 "Това е сериозно произшествие, съжалявам, че това се случи. Говорих за това и с президента (на Турция Реджеп Таип) Ердоган, и с президента (на Русия Владимир) Путин", каза Оланд, като добави, че трябва да се избягват рисковете от подобни инциденти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
7
 
! Отговори
някой преди 8 години
Оказа се ,че Путин е умел политик,а нашия президент го нарече агресор,жалко...за всички нас.
70
0
 
9
 
! Отговори
българин преди 8 години
До Анонимен"Сега е момента Русия да бъде унишожена"Предполагам, че ти ще излезеш пръв като доброволец да унищожаваш РУСИЯ? :)Ами, тръгвай, храбрецо... :)А ако ти остане малко време от велики дела, наблегни върху правописа и върху родната история.
69
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всяка държава членка на НАТО трябва да обяви открито позицията си. В момента турски президент и премиер получават пълната подкрепа на тези страни, макар и пасивно.
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно с кой ли си дискутира ДивоГлавия за сваляне на напрежението?!?
67
0
 
8
 
! Отговори
до 92 и 93 преди 8 години
протурнаци а вие смятате ли че ще оцелеете
66
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
турция я чака съдбата на фашистка германия.русия е вече световен лидер и това обрича турция
65
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** ше се поцупи като млада булка, ще се цупи и ще му мине. Пак ще станат първи дружки с Еродоганя. Досега от неговата политика, са страдали само и единствено, православни държави.
64
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция в отбрана: Ще сваля напрежението с РусияЛесно е да свалиш Руски самолет в гръб не е като да сваляш напрежението след това
63
0
 
29
 
! Отговори
Правилото е преди 8 години
Москва не вярва на сълзи.
62
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето къде се крие истината.Турците са си защитили територията си.Руските пилоти освен,че не знаят английски,но се отнасят и подигравателно.Търсили са и са си намерили белята.https://m.youtube/watch?feature=youtu.be&v=2aa_2wBqxaI
61
42
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега е момента Русия да бъде унишожена
60
1
 
38
 
! Отговори
Край преди 8 години
Ердоган е свършен - дано не направи някоя голяма беля накрая.
59
3
 
7
 
! Отговори
преди 8 години
трябва да се эачитат границите на държавите,България
58
1
 
14
 
! Отговори
haha преди 8 години
do 90Така постъпват хората с достоинство.*************************************Не всички имат достойнство... та за това не си подава оставката.
57
4
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
не знам как Давутоглу има наглостта да приказва обте ,а не си подава оставката.Така постъпват хората с достоинство.
56
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин каза високо на глас всичко, което отдавна се знае, но се премълчава лицемерно. Вместо да го злепоставят, само повишиха многократно рейтинга му сред световната общественост. Вижте коментарите, вижте сериозната журналистика, не само в Западна Европа, но и в Турция! Осъждат ги с доживотни присъди там за казаната истина и пак не мълчат!
55
3
 
38
 
! Отговори
до Ердоган преди 8 години
Кюрдистан ще е най-новата държава в света! Всичко върви по план. А сега заплашвай и сваляй самолети, резак недоносен.
54
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Снощи гледах пресконференцията след срещата на Путин с Оланд. Не съм му привърженик, но беше перфектен! Бърза, логична мисъл, интелигентност и безкомпромисност. Много имат да учат политиците от него. Направи Ердоган жалък. И още няколко души от световната политика край него!
53
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наниза се на шиша няма защо да мърда повече
52
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обърнете внимание как елегантно Путин спомена за нелегалните доставки на петрол и ненамесата на Русия в съдбата на Ердоган. Това е мисия с продължение. Бъдещето ще покаже, но предполагам че сина на Ердоган вече си е направил няколко пластики и си е сменил името поне няколко пъти, но едва ли ще се скрие успешно. А Ердоган вече го изтъргуваха, въпрос на време да изчезне по естествен или неестествен път.