Европа ще започне да връща имигранти на Турция от юни

Анкара получи 3 млрд. евро, сваляне на визите и ускоряване на преговорите за членство в ЕС
Обновена: 30 ное 2015 07:42 | 29 ное 2015 22:07,
437
Европа ще започне да връща имигранти на Турция от юни
Снимка: Reuters

Турция ще получи 3 млрд. евро, премахване на шенгенските визи, ускоряване на преговорите за членство и програма за легално изпращане на бежанци към Европа в замяна на спирането на имигрантските вълни към ЕС. Това стана ясно след срещата на европейските лидери с турския премиер Ахмет Давутоглу, завършила тази вечер в Брюксел.

Още по темата
От юни Анкара ще започне да прилага споразумението за реадмисия с Европа, което ще позволи на 28-те държави от ЕС да ѝ връщат незаконно влезли чужденци, които нямат право на хуманитарна закрила. От своя страна Жан-Клод Юнкер, по инициатива на Германия, ще предложи след 2 седмици програма, по която бежанци ще бъдат легално приемани в ЕС.

Тази програма ще бъде доброволна. 8 държави вече са изразили готовност да участват в нея, но Юнкер не потвърди и не отрече броя на хората, които ще бъдат обхванати от нея. Неофициално се говори за от 100 до 400 хиляди души годишно.

Още на 14 декември ще бъде отворена нова преговорна глава – за икономическата и монетарна политика, в преговорите за членство в ЕС на Турция, които са замразени от години. Два пъти годишно европейските лидери ще сядат на една маса с турските, за да обсъждат общи въпроси.

През март Европейската комисия ще даде оценка на готовността за свалянето на визи и от есента турските граждани ще могат да пътуват свободно в Европа.

Европейските лидери се съгласиха и да изплатят 3 млрд. евро на Турция за издръжката на над 2,5 млн. бежанци, които се намират в страната. С парите ще се даде възможност на бежанците да работят, а децата им да учат. Ще се укрепи охраната на границата и ще се засили борбата с трафикантите на хора. Как ще бъдат събрани парите остава да се уточни на 15 декември, когато европейските лидери ще се съберат отново в Брюксел. Председателят на Комисията Юнкер увери, че парите няма да са „празен чек“, а условията по използването им ще бъдат уточнени заедно. Брюксел ще контролира всеки месец как върви харченето им.

"Ние не очакваме Ердоган да пази границата ни. Това може и трябва да се прави от европейците, но очакваме промяна на играта за спиране на потока от бежанци“, заяви председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск след срещата, която приключи за по-малко от 5 часа.

Турският премиер Давутоглу беше по-предпазлив. Той увери, че Анкара ще спазва ангажиментите си, но предупреди, че гаранции за спирането на бежанците няма.

"Що се отнася до Сирия, никой нищо не може да ви гарантира. Ако бомбардировките и терористичните атаки на "Ислямска държава“ продължат, никой не нищо не може да обещае. Но ви обещавам, че Турция ще изпълнява ангажиментите си по плана за действие и миграцията ще е повече легална отколкото нелегална“, заяви Давутоглу.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


437
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
2
 
! Отговори
Джона преди 8 години
Най ме удивляват анти 'рашките', големите пичове с 2 думи
135
5
 
6
 
! Отговори
Джона преди 8 години
Добре че съм далече от тая страна, като гледам каква простотия и невежество блика от коментарите, ме е срам че имам бг паспорт
134
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименДо коментар 253Анализа ти е грешен "русия" са пътници, руската Федерация я предстои разпадане браточка.
133
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименКоментар 236Ти остави Турция не бери грижа за тях а за Русия, знаеш ли колко мюслюмани има във Русия м? НЕ! цели 35 милиона от общото население 140 милиона ами останалите малцинства? къде останаха Руснаците м? 50% са чужди малцинства от Руските Федераций бедна ти е информацията приятелю виж Турция ги остави Русия я предстои лошо бъдеще и трябва да се бори да си пази територийте.
132
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Край за Европа...
131
1
 
11
 
! Отговори
Топор преди 8 години
Миналата година като ИД показа картата на Халифата и цяла Европа в нея, всички се чудеха как "камиларите" щели да ни превземат, е ето как.... Та чак и пари им дадохме башка
130
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун, е заявил, че ще предприеме ядрена атака срещу Турция...давай дръпнат,с теб сме.
129
5
 
5
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 8 години
Има директива на ЕС и гласи Балканите и Кавказ ще бъдат притежание на Велика Турция......и бг управниците си го знаят
128
2
 
14
 
! Отговори
Папю преди 8 години
Е сега е време Русия да развърти голямата СОПА !!!
127
4
 
5
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 8 години
Турския премиер е пътиииииии по знаещ и можещт,умен и интелигентен,с прекрасен английски език.....Бг управници са СРАМ и ПОЗОР с мутренския си език......
126
0
 
11
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 8 години
СБОГОМ Българиооооо.....с тия продажни политици идват черни времена за БГ
125
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Balgaria moje da e jalka, ama se obarnete otzad vi gleda losho Russia. Vsashost shte imate li turizam prez 2016? Mai kato celia svqt razbra istinskoto vi lice mai hotelite vu shte sa prazni
124
0
 
6
 
! Отговори
Алтай преди 8 години
Психотронното оръжие на янките в действие... това обяснява всичко
123
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русофренията е болест при което пациента вярва едновременно,че Русия е на път да се разпадне и да превземе света.
122
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ква стана тя сега? Другаря Путин накриви шапката на Ердоган! А Ердоган си оплете кошницата!
121
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къв тоз китаец с мустаци на снимката бе?
120
2
 
5
 
! Отговори
биров преди 8 години
Русия не може да се изправи срещу Турция,а ЕС ще плаща на Турция да ни пази.Ако това е така е време новия господар на света да излезе и да си вземе короната.
119
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Големи *** тия от ЕС , Повечето от бежанците вече са получили турски пастпорти като им свалят сега визите на турците и ги вкарат в Еропеиския съюз, същите тия бежанци безпроблемно и напълно законно ще залеят Европа.
118
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименАма па Борисов подкрепя северен
117
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС си знае работата!