Европа ще започне да връща имигранти на Турция от юни

Анкара получи 3 млрд. евро, сваляне на визите и ускоряване на преговорите за членство в ЕС
Обновена: 30 ное 2015 07:42 | 29 ное 2015 22:07,
437
Европа ще започне да връща имигранти на Турция от юни
Снимка: Reuters

Турция ще получи 3 млрд. евро, премахване на шенгенските визи, ускоряване на преговорите за членство и програма за легално изпращане на бежанци към Европа в замяна на спирането на имигрантските вълни към ЕС. Това стана ясно след срещата на европейските лидери с турския премиер Ахмет Давутоглу, завършила тази вечер в Брюксел.

Още по темата
От юни Анкара ще започне да прилага споразумението за реадмисия с Европа, което ще позволи на 28-те държави от ЕС да ѝ връщат незаконно влезли чужденци, които нямат право на хуманитарна закрила. От своя страна Жан-Клод Юнкер, по инициатива на Германия, ще предложи след 2 седмици програма, по която бежанци ще бъдат легално приемани в ЕС.

Тази програма ще бъде доброволна. 8 държави вече са изразили готовност да участват в нея, но Юнкер не потвърди и не отрече броя на хората, които ще бъдат обхванати от нея. Неофициално се говори за от 100 до 400 хиляди души годишно.

Още на 14 декември ще бъде отворена нова преговорна глава – за икономическата и монетарна политика, в преговорите за членство в ЕС на Турция, които са замразени от години. Два пъти годишно европейските лидери ще сядат на една маса с турските, за да обсъждат общи въпроси.

През март Европейската комисия ще даде оценка на готовността за свалянето на визи и от есента турските граждани ще могат да пътуват свободно в Европа.

Европейските лидери се съгласиха и да изплатят 3 млрд. евро на Турция за издръжката на над 2,5 млн. бежанци, които се намират в страната. С парите ще се даде възможност на бежанците да работят, а децата им да учат. Ще се укрепи охраната на границата и ще се засили борбата с трафикантите на хора. Как ще бъдат събрани парите остава да се уточни на 15 декември, когато европейските лидери ще се съберат отново в Брюксел. Председателят на Комисията Юнкер увери, че парите няма да са „празен чек“, а условията по използването им ще бъдат уточнени заедно. Брюксел ще контролира всеки месец как върви харченето им.

"Ние не очакваме Ердоган да пази границата ни. Това може и трябва да се прави от европейците, но очакваме промяна на играта за спиране на потока от бежанци“, заяви председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск след срещата, която приключи за по-малко от 5 часа.

Турският премиер Давутоглу беше по-предпазлив. Той увери, че Анкара ще спазва ангажиментите си, но предупреди, че гаранции за спирането на бежанците няма.

"Що се отнася до Сирия, никой нищо не може да ви гарантира. Ако бомбардировките и терористичните атаки на "Ислямска държава“ продължат, никой не нищо не може да обещае. Но ви обещавам, че Турция ще изпълнява ангажиментите си по плана за действие и миграцията ще е повече легална отколкото нелегална“, заяви Давутоглу.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


437
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комшолука се оправи пак. Ходене без визи за Европа и парички да държат талибаните при тях. Само за руснаците няма падане на визите че ще залеят Европа.
155
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който играе с ЕС ще е добре. Другите ще го д...т и ще си мечтаят за неговия край
154
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа има много пари и може да си позволи всичко!
153
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С всички можеш да се разбереш, само с руснаците не. Те си играят на велики на гол тумбак чифте пищов
152
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Супер сделка! Руснаците пак са извън играта колкото и да се напъват!
151
0
 
10
 
! Отговори
Хм... преди 8 години
САЩ използва и двете страни за свои цели, като презира както надменността на ЕС така и тез от Турция! Само, какво двуличие и от двете страни стуи от снимката! Доста от западноевропейците намират турците за втора ръка хора - онези дето им вършат черната, мръсната и унизителна работа ! пп. интригите комай тепърва започват в ЕС!
150
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 9900ербап си май-напиши си адреса
149
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руски депутат Оксана Bobrovskaya и съпругът убит от нападение с граната в колата. Политикът е бил член на партия Единна Русия на Владимир Путин и съпругът й е бивш офицер от специалните служби в Руската армия
148
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво каза руско-турския националист Бюлент Сидероглу по въпроса ?
147
1
 
5
 
! Отговори
Джона преди 8 години
298, ти остави г-на Путин нс мира, кво плаща то си е негова работа, ами ти си тури вазелинче около а нал ния отвор че времето за плащане дойде
146
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
EUtite, se ojeniha za tia deto ubiha Levski, Botev...horatav Batak, milionite armenci i hiliadite grci....
145
1
 
10
 
! Отговори
МЪ преди 8 години
Това ми прилича на двойно прецакване. Европа ги връща, после ще почнат да влизат с визи.
144
0
 
3
 
! Отговори
Джона преди 8 години
290, евалла, точно казано
143
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С цялата патардия дето вдигна Путин около законно сваления руски бандитски самолет, само показа на целия свят, че от РФ президента по загубен няма и не може да има.
142
1
 
2
 
! Отговори
Джона, преди 8 години
279, я пробвай пак или ходи на село
141
0
 
6
 
! Отговори
Коко преди 8 години
Краят на европейския съюз наближава.
140
2
 
4
 
! Отговори
Джона преди 8 години
Слагайте минуси, селяни нещастни, подлизурковци неграмотни и платени ***
139
2
 
3
 
! Отговори
Джона до 274 преди 8 години
Само че никой не те пита
138
0
 
7
 
! Отговори
Джона преди 8 години
Аз пък намирам че от Путин има доста голям брой по прости и откачени, както в Европа, така и в Америка
137
0
 
3
 
! Отговори
Джона преди 8 години
Тоя последния, турците аха на път да пак да си вземат Бя, той Кремъл, ''***', продажна из мет