Европа ще започне да връща имигранти на Турция от юни

Анкара получи 3 млрд. евро, сваляне на визите и ускоряване на преговорите за членство в ЕС
Обновена: 30 ное 2015 07:42 | 29 ное 2015 22:07,
437
Европа ще започне да връща имигранти на Турция от юни
Снимка: Reuters

Турция ще получи 3 млрд. евро, премахване на шенгенските визи, ускоряване на преговорите за членство и програма за легално изпращане на бежанци към Европа в замяна на спирането на имигрантските вълни към ЕС. Това стана ясно след срещата на европейските лидери с турския премиер Ахмет Давутоглу, завършила тази вечер в Брюксел.

Още по темата
От юни Анкара ще започне да прилага споразумението за реадмисия с Европа, което ще позволи на 28-те държави от ЕС да ѝ връщат незаконно влезли чужденци, които нямат право на хуманитарна закрила. От своя страна Жан-Клод Юнкер, по инициатива на Германия, ще предложи след 2 седмици програма, по която бежанци ще бъдат легално приемани в ЕС.

Тази програма ще бъде доброволна. 8 държави вече са изразили готовност да участват в нея, но Юнкер не потвърди и не отрече броя на хората, които ще бъдат обхванати от нея. Неофициално се говори за от 100 до 400 хиляди души годишно.

Още на 14 декември ще бъде отворена нова преговорна глава – за икономическата и монетарна политика, в преговорите за членство в ЕС на Турция, които са замразени от години. Два пъти годишно европейските лидери ще сядат на една маса с турските, за да обсъждат общи въпроси.

През март Европейската комисия ще даде оценка на готовността за свалянето на визи и от есента турските граждани ще могат да пътуват свободно в Европа.

Европейските лидери се съгласиха и да изплатят 3 млрд. евро на Турция за издръжката на над 2,5 млн. бежанци, които се намират в страната. С парите ще се даде възможност на бежанците да работят, а децата им да учат. Ще се укрепи охраната на границата и ще се засили борбата с трафикантите на хора. Как ще бъдат събрани парите остава да се уточни на 15 декември, когато европейските лидери ще се съберат отново в Брюксел. Председателят на Комисията Юнкер увери, че парите няма да са „празен чек“, а условията по използването им ще бъдат уточнени заедно. Брюксел ще контролира всеки месец как върви харченето им.

"Ние не очакваме Ердоган да пази границата ни. Това може и трябва да се прави от европейците, но очакваме промяна на играта за спиране на потока от бежанци“, заяви председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск след срещата, която приключи за по-малко от 5 часа.

Турският премиер Давутоглу беше по-предпазлив. Той увери, че Анкара ще спазва ангажиментите си, но предупреди, че гаранции за спирането на бежанците няма.

"Що се отнася до Сирия, никой нищо не може да ви гарантира. Ако бомбардировките и терористичните атаки на "Ислямска държава“ продължат, никой не нищо не може да обещае. Но ви обещавам, че Турция ще изпълнява ангажиментите си по плана за действие и миграцията ще е повече легална отколкото нелегална“, заяви Давутоглу.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


437
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това са нашите Деди бе Българизирам ''ром пале ром'' , засрами се бе бързо *** си в Индия
175
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Редно е Турция да е в ЕС поне една част със сигурност , пък и ние сме чеда на Атила сега разбирам зашо Русия се мъчила да ни раздели защото са мислили че сме Славяни
174
1
 
25
 
! Отговори
мани бегай преди 8 години
пълно лицемерие ще е, ако приемат Турция по бързата процедура! Значи Сърбия и спряха членството докато не признае Косово за независима от нея държава, а тези им дават зелена светлина въпреки, че от години са окупирали незаконно половината Кипър. Интересно само Кипър ако наложи вето на присъединяването, как ще я натиснат да си даде половината територия...
173
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И вчера го писах някъде тук:Ако Европа иска да се "отърве" от някакви си 3 млрд. евро, то най-добре е да ги вложи в търговския си флот като междувременно натовари всички "емигранти" на търговските си кораби и ги извозят до Турция или до страните от които са самите те ! Така парите хем ще са похарчени, хем ще си останат в Еврапа !!! А и ще се отървем от емигрантите ! Между другото ще е хубаво да качат и Меркел, а и още няколоко "политика" на тези кораби и да се отървем и от тях !
172
5
 
5
 
! Отговори
до: Ромчето преди 8 години
Абе Дасикане Рома-побългарен ром копанар Османците са Европейци 485 години са живели в Европа , вместо да се занимаваш с глупости ходи си продавай ножовете
171
0
 
3
 
! Отговори
adn преди 8 години
До 9900sys kerata
170
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Толкова са хитри и гадни турците. Как изнудиха европейските мързеливи продажни политици !!! Вече и децата знаят, че ИД се финансира индиректно от Турция - като им изкупува петрола. Турция нарочно не охранява границите си - през нейна територия свободно преминава цялата тази ***, която заля Евпора...... ГОЛЯМ СРАМ ЗА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПОЛИТИЦИ. ЩЕ ТРЯБВА НАЦИИТЕ САМИ ДА СЕ ЗАЩИТАВАМЕ - Очаквам граждански войни в Европа скоро, Германия сигурно ще е първа......
169
1
 
21
 
! Отговори
MРАВКА преди 8 години
МАШАЛА ЕВРОПЕИСКИ ПРЕДАТЕЛИ.ИСЛЯМИЗИРАНЕТО НА Е.С. ВЪРВИ ПО ПЛАН.ДАЛИ ВСИЧКИ ЕВРОПЕИЦИ ЩЕ СА СЪГЛАСНИ?
168
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До мурзилчикти си украински пропагандатор, ами *** там
167
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС направи поредната крачка надолу към ада. Време е народът ни да се размърда и събуди от сладкия си мързелив сън. И не само в София, а навсякъде в държавата едновременно. Нямаме нужда от такъв съюз който ни унищожава!
166
17
 
5
 
! Отговори
мурзилчик преди 8 години
ДОЛО БЪЛГАРИЯ, ДА ЖИВЕЙ РОССИЯ!
165
8
 
3
 
! Отговори
Turkish Language преди 8 години
До 9900Tochno taka !!
164
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе някой вярва ли, че наистина ще стане тази глупост с визите? Всичко е ала бала, дай парите.
163
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 9900...А вие се гответе за Кюрдистан--щото Путин и Оланд дадоха зелена светлина за автономия.А кюрдите от 100 години чакат да ви бутнат кратуН.ките....
162
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
vyn ruskia botu6 ot suverenna ukraina vyrnete krim kradci ruski
161
24
 
11
 
! Отговори
9900 преди 8 години
Зубрете турски, ще ви притрябва!!
160
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 377Ако аз съм на мястото на тези, които ти плащат, ще те накарам да върнеш парите.
159
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
RUSIA FALIRA putin svyr6va rublite 4e stanaha samo za lepene na tapeti hahaha
158
3
 
21
 
! Отговори
до 363 преди 8 години
Да. Супер сделка. Сега терористите от ИД ще влизат спокойно без визово в ЕС. Още по зле ще стане от сега. Само *** може да вярва, че няма да има емигранти.
157
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Следващият, който ще изнудва света ще бъде направо с атомна бомба.