Как Салах Абдеслам стана неуловимият главорез

Фалшиви писма за нова терористична заплаха стряскат Брюксел
1 дек 2015 22:30,
25
Как Салах Абдеслам стана неуловимият главорез
Снимка: Reuters

Повече от 2 седмици след атаките срещу Париж единственият оцелял терорист – Салах Абдеслам, продължава да е на свобода. Така започва разследването си белгийската телевизия RTL. Журналистите правят предположения защо французинът, живеещ в Брюксел, е неуловим от властите, въпреки че е издирван в цяла Европа.

Според разследването Абдеслам разчита на успех чрез голяма мрежа от помагачи, които му помагат да се придвижи, без да попадне в засадите на полицията. Вътрешният министър Ян Жамбон също призна, че осмият терорист разполага с мрежа от ятаци и сериозна логистика.

Още по темата

Журналистите цитират хипотеза на Националния център за борба с тероризма на САЩ, според която беглецът има на разположение широка мрежа от безопасни къщи. Това са нормални семейни жилища в Западна Европа, които не се наблюдават от полицията, тъй като в тях живеят граждани без криминални досиета. В случай на опасност те могат да дадат подслон на бягащи терористи.

"Ако разчитате единствено на приятелите и семейството си, поемате риск от залавяне, особено когато цялата полиция в Европа е на крак да ви залови", обяснява експертът по тероризъм Клод Монике. Първото място, на което полицията ще погледне, са родителите, братята, братовчедите и приятелите ви, добавя той.

Белгийският тв канал показва схема за придвижване, използвана от наркотрафикантите с няколко коли, движещи се на определено разстояние една след друга. Първата подава сигнал на задните, ако забележи полицейска засада и те имат достатъчно време да слязат от магистралата и да се измъкнат от проверка. „Тук нивото на организация е изключително важна, тъй като изисква най-малко две превозни средства с 2-3-ма помагачи“. Според Монике обаче това увеличава риска от предателство.

Дали Салах Абдеслам използва такава мрежа и организация, за да остава неуловим за полицията, е трудно да се каже, но тези хипотези могат да обяснят неуспеха на операциите за залавянето му, проведени през последните седмици, заключават журналистите.

Макар да не е потвърдено официално, се смята че Абдеслам е успял да напусне Белгия на път за Сирия. Белгийската полиция проведе няколко операции за залавянето му в първите дни след атентатите, но те не доведоха до успех. Арестувани бяха поне 6-ма негови сподвижници, които свидетелстват за многобройни негови придвижвания, както от Париж към Белгия, така и поне едно преместване от един в друг квартал на Брюксел, след като той беше обявен за издирване. Един от помагачите му разказа на властите, че той дори седнал да пие кафе в заведение с него и трети приятел на път от една квартира към друга.

Междувременно белгийската полиция разпространи днес съобщение, че изпращаните от нейно име имейли, информиращи за нова терористична заплаха, са неверни. Електронните писма съдържат предупреждение, че в района на фирмите получатели е обявена терористична тревога и се съветват да следват указанията на полицията. Когато такива не последвали, от компаниите позвънили на полицията с въпрос какво да правят. Така била разкрита измамата, чийто автор и мотиви са все още неизвестни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: белгияСалах Абдеслам
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
7
 
! Отговори
Lili преди 8 години
Като се чете статията, човек остава с впечатление, че трябва всички да бъдат изведени от Европа, няма нови, няма трето поколение. Всички вън.
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Търсете го из Шекер махалите из Европа.Тия,които не подлежат на итеграция и искат да живеят от издръжките на децата си се надушват с такива като издирвания.
10
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Владимир Путин: Разбрахте ли сега какво направихте?30 септември 2015
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Търсете го при Меркел, или в европарламента.
8
3
 
14
 
! Отговори
666 преди 8 години
ТОВА ВЕЧЕ ГО РАЗБРАХМЕ!ДАЙТЕ СЕГА НЕЩО ЗА БЕЖАНЦИТЕ И МЕРКЕЛ ЩОТ ИЗВЕДНЪЖ ИЗЧЕЗНАХА ОТ МЕДИИТЕ?ОПРАВИХА ЛИ ВЕЧЕ ГЕРМАНКИТЕ И ПРОБЛЕМА С РАЖДАЕМОСТА У ЕС?КВО СТАНА С КУЛТИ_МУЛТИ ЕВРОПА?ПОСТРОИХА ЛИ СВЕТОВНИЯ КУМАНИЗЪМ?НЕЩО ЗА ВАТИКАНА И СВЕТОВНАТА ГМО РЕЛИГИЯ НАПИШЕТЕ?
7
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Все ми се струва че се мушнал в някой бунар като колегата си Садам Хюсеин или в някоя тръба на канализацията като другия си колега Муамар Кадафи.
6
3
 
2
 
! Отговори
odessa преди 8 години
kitaicite na takiva kato toia predstaviat, smetkata za patrona.
5
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може би са го хванали веднага. Но по добре да пидържат легендата, че е неуловим.
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако беше в Китай, или СССР, или бившия Източен блок, просто терористичен акт нямаше да има.
3
3
 
16
 
! Отговори
До 1 преди 8 години
Това би се случило, но може би в Китай. Досега щеше да бъде екзекутиран с цялата си рода.Да ама франсетата са меки китки
2
5
 
13
 
! Отговори
е па преди 8 години
Не го търсят където трябва кой го знае в коя краварска амбасада получава нови опорни точки.
1
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами има лесно да арестуват семейството му и цялата му рода, и да му поставят ултиматум да се върне или ще ги убият.