Докато Европа се клати, България се мъчи да балансира

От конфликта Турция - Русия, Анкара губи повече, според анализ
117
Докато Европа се клати, България се мъчи да балансира
Снимка: архив, Ройтерс

Докато Европа се клати, България се мъчи да балансира, посочват анализатори в месечния анализ на Института по социология "Иван Хаджийски".

В него се изтъква, че България реагира доста внимателно на събитията в Париж - с декларации срещу тероризма, но и с изявления, че държавата не би участвала във военни операции.

А за руския самолет министър-председателят изрично не зае страна, подчертавайки, че конфронтацията между Русия и Турция не е добра за нас. Борисов за първи път от месеци насам се въздържа да декларира подкрепа за Турция, така както беше правил по ред други поводи.

Позицията ни е изчаквателна и предпазлива. На това се дължи и скорошното разграничаване на Борисов от "ястребите". България отново се мъчи да прилича на Германия, смятат от "Иван Хаджийски".

Според анализа, от конфликта между Турция и Русия губят и двете страни. В икономически и особено вътрешнополитически план загубите на Турция са несравнимо по-големи. Във външнополитическо отношение ескалацията на напрежението ще доведе до по-тежки загуби на Русия. Москва ще се окаже едновременно срещу враждебен Киев на запад и враждебна Анкара на юг.

След Париж за втори път е под заплаха мултикултурализмът, посочват анализаторите. Първият път беше "Шарли Ебдо". Tревогата от мигрантската вълна се сля със заплахата от тероризъм и прерасна в централен проблем на европейската сигурност. Паралелно проличаха тенденции на национално и регионално самозатваряне (Полша, Унгария), както и бяха лансирани идеите за "Шенген на две скорости" и оформяне на "ядро на ядрото" на ЕС.

Променя се и ролята на държавите от Централна и Източна Европа. Събитията регистрират нарасналото самочувствие на лидери като унгарския премиер Виктор Орбан. Преди той изглеждаше като изолиран европейски политик, сега изглежда като визионер. Важно е и поведението на новото полско правителство, стъпващо на три стълба: отказ от прием на бежанци, сближаване с Германия и категорично противопоставяне на Русия.

Докато вниманието на Европа е насочено към Близкия Изток, в Далечния Изток се развиват процеси, които утре ще имат по-голямо значение: икономическата интеграция на Югоизточна Азия (над 622 милиона население, пазар от $2,6 трилиона) и сътрудничеството на двата демографски и икономически гиганта: Китай и Индия, стимулирано от скорошната визитата на китайския вицепрезидент в Делхи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами да се клати Европа. Като не искаме Европа, свободни полети, пътувания, може би рублата е по-надеждна.
49
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Меркел не дава просто така 3 милиарда евро, има нещо друго. Или е изнудвана , или е тотално откачила. Действията й са нелогични и застрашаващи сигуността на ЕС.
48
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
европа капитулира пред турция. сега ще плаща даньк 3 милярда годишно, докато не се скапе напьлно
47
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Беге в лицето на политиците, се надупва на туркиш фес и Обама понеже плащат в зелено, а Путин кинти не дава на мутраджийте.
46
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някои тук си мислят че като пишат с главни букви ще бъдат много убедителни!
45
2
 
19
 
! Отговори
българче преди 8 години
Искам да се извиня от името на Турция за убийството на Олег.Извинете,нека не умират други хора,Ердоган е глупав глава на глупав народ,продажници на всичко и марионетки в ръцете на Белия Дом.Турция е жалка мисирка и няма чест,извинете от нейно име...
44
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ми е ясно как Полша може да спечели от противопоставяне на Русия. Или пак става дума за мръсни многоходови номера с които историята е пълна
43
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На някой много му се иска Европа да се клати! На кой ли? Лесен отговор!
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 46Нещо ме съмнява да си пътувал много. Комунизмът какъвто е бил преди и Русия каквато е сега, са много различни неща. Изобщо, живял ли си през комунизма?
41
1
 
12
 
! Отговори
53 преди 8 години
Боко Тикварев нали е антикомунист (с партийна книжка от 18 годишен). Той управлява 2 мандата. Става все по-зле? Защо? Пак ли митичните комунисти са виновни?
40
1
 
16
 
! Отговори
--- преди 8 години
В момента можем да извлечем големи ползи от случилото се. Но онова нещо Тиквун няма нито интелекта, нито смелостта, за да направи нещо смислено и в полза на Родината.
39
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изобщо Булгария не е имала международен авторитет по комунистическо време. Някой тук пише пълни глупости! И не демокрацията е виновна за мизерията у нас, а бившите сегашни комунисти, доносници, ченгета които си трансформираха властта от политическа в икономическа и завладяха всичко, отгоре на това пренасочиха недоволството към демокрацията която ни била донесла лошите неща. Само че вече и бабите на село имат внуци в западна Европа и Америка! Има кой да им разказва как стоят нещата!
38
2
 
16
 
! Отговори
:) преди 8 години
Анкара не губи повече, а ВСИЧКО. Или по-скоро не Анкара, а жалкото човече Ердоган и слугите му. Путин ще го унищожи напълно.
37
1
 
10
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Оффф пак анализатори, пак стратези и мислители... Отврат...
36
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой нормален, образован, информиран, пътувал по света човек не може да симпатизира на Путин, симпатизират му подопечните български *** и тяхната рода защото и те окрадоха нашата държава по примера и с подкрепата на Русия!
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въпрос с повишена трудност: Двама диктатори се карат, третия печели ! Кой е той ?
34
1
 
21
 
! Отговори
Цък преди 8 години
И кой е политикът в Бг който умее да "балансира"????На кого да издигнем паметник на абсурда - на Буда-лата или на Плевньо???
33
0
 
17
 
! Отговори
www преди 8 години
БЪЛГАРИЯ СЕ МЪЧЕЛ ДА БАЛАНСИРА . А АЗ СИ ПИТАМ ? КАКВО ЛИ ЗАВИСИ ОТ БЪЛГАРИЯ ???
32
4
 
5
 
! Отговори
Божо преди 8 години
До БЪЛГАРИЯ Е С РУСИЯМоже би имаш предвид парите на кремълския елит :))) Сърцата на българите са си в гърдите ни, обаче умовете ни трябва да са срещу кремълската мафия, както и срещу анкарския султан, който превръща Турция в диктаторска ислямска държава !!!
31
2
 
13
 
! Отговори
бай Владо преди 8 години
Както казваше др. Живков - "И на коча м***те се клатят, но не падат"