Докато Европа се разпада, Америка се прави на клоун

"Вашингтон пост": САЩ имат вкус към бързи и лесни решения
1 мар 2016 19:32, Елка Василева
208
Докато Европа се разпада, Америка се прави на клоун
Снимка: архив, Reuters

Адашевци, Сърбия - Тежко е да се наблюдават отчаяните, но съхранили достойнството си семейства, които се скупчват около платените телефони в държавния бежански център в това балканско село, докато у дома в САЩ върви клоунският спектакъл на президентската предизборна кампания, пише Фред Хаят във в. "Вашингтон пост".

Като воини на мизерията те слизат от автобусите и първата им молба не е за вода, храна или бебешки пелени. Те са на път от седмици, в някои случаи от месеци и имат нужда да се свържат с роднини, които са оставили зад себе си и с които може повече да не се видят, или с приятели, които може да им препредадат слуховете за опасностите по оставащия път.

Те бягат от разрухата на цели държави. Един милион от тях пристигнаха в Европа миналата година, а още един милион стоят пред прага й. Лидерите на континента приемат масовата миграция като най-тежкото си изпитание от Втората световна война. Крайнодесните ксенофобски партии са във възход. Дълговечните ангажименти за свобода на словото, толерантност и отворени граници се подронват. Мнозина от лидерите са отчаяни от липсата на водачество от страна на САЩ и от засилващата се руска намеса.

Каквато и да е политическата ви принадлежност, няма как да не забележите, че проблемите са критично сериозни, а всякакви решения са сложни и труднопостижими. През това време предизборните президентски дебати сред републиканците протичат като някаква гротескна игра на подигравки на детска площадка, в която същинските проблеми, доколкото изобщо се обсъждат, се представят като лесни за решаване.

Доналд Тръмп се зарича "да види сметката на "Ислямска държава". Каква му е стратегията? "Ще го направим, повярвайте ми. Ще го направим."

Дойдох в Адашевци с делегация на Конгреса, водена от сенаторите Джон Маккейн (Републиканска партия, Аризона) и Шелдън Уайтхаус (Демократическа партия, Роуд Айлънд). Сръбското правителство държеше да покаже, че се отнася хуманно с мигрантите. И то наистина го прави – засега.

Мигрантите влизат в Сърбия от юг от Македония, след като са извървели и пропътували по суша и море стотици километри. Те са стигнали с денонощен автобус на северозапад до този крайпътен мотел, превърнат в приемен център. След това се качват на влак за Хърватия с надеждата да продължат на север.

Богатите страни на север обаче стават все по-негостоприемни и мирното напредване през границите ще започне да се разпада като пътнически вагони на катастрофирал влак. Швеция първа затвори вратите си, последвана от Австрия. Германия едва ли ще се забави да направи същото.

"Основният въпрос е коя страна ще се превърне в паркинг за бежанци?", каза пред в. "Ню Йорк таймс" ръководителят на български мозъчен тръст Иван Кръстев.

Усещайки подготвяния отговор на Европа, премиерът на Гърция Алексис Ципрас обеща: "Няма да допуснем страната ни да се превърне в постоянен човешки склад."

Докато "Ислямска държава" върлува, талибаните печелят терен и граждански войни бушуват в Сирия, Ирак, Либия и Йемен, бежанският поток няма да секне. Сърбия не може да реши проблемите. САЩ също не могат, не и сами, но без водачеството на САЩ тези проблеми ще се разпространят като ракови метастази.

Американският вкус към бързи и лесни решения не е започнал с този предизборен цикъл. Президентът Джордж Уокър Буш се опита да раздели света на добър и лош, на тези с нас и онези против нас, обаче светът не се подчини.

Президентът Обама постъпи, сякаш отдръпването от конфликтния район ще сложи край на конфликта. "Вълната на войната е в отлив", заяви той, докато обявяваше изтеглянето на американските войски от Ирак. Светът отново отказа да съдейства.

Сега кандидатът за номинация на Републиканската партия за президентските избори Тед Круз уверява американците, че можем да унищожим "Ислямска държава", като я засипем с бомби, а демократическият претендент Бърни Сандърс обещава да прехвърли задачата на някаква митична коалиция от Турция, Иран и Саудитска Арабия (които са смъртни врагове, ама карай да върви).

Всъщност няма отговори без търпелив и решителен ангажимент на САЩ, дипломатически, военен и икономически, чрез международни институции, когато е възможно, и заобикаляйки ги, когато не е. Тези усилия понякога ще успяват, а друг път ще се провалят и тогава единственият вариант ще е да се прегрупираме и да направим нов опит. Нищо от това не осигурява привлекателни медийни цитати за обществеността.

В Адашевци една 25-годишна жена ми разказа, че е изминала пеша по-голямата част от Афганистан, Иран и Турция със съпруга си, 4-годишната им дъщеричка и други роднини. На въпроса ми защо е заминала, тя имитира жеста на забулване на лицето. "Талибаните се завърнаха. Има война, няма храна, няма училище", каза тя чрез преводач.

Надява се да отиде в Германия. "Чухме, че там има добър живот, добре подреден, без война", каза тя. Но вече й е мъчно за родината. "Като свърши войната, искаме да се върнем", заяви тя.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още по темата: бежанциСАЩЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
5
 
! Отговори
до 65 преди 8 години
Америка има експедиции за Марс понеже планетата Земя в най скоро време ще им се види тясна Причината е че си търсят Планета на която да се изселят когато стане напеченоПо лошото е че на този етап на Марс не може да има живот Пожелавам им да продължават с напредъка си в търсенето на други планети па било то дори и в Други Галактики
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименДобре го вкараха. Всички видяхме къде го вкараха, и най-вече българите евроатланцици които със смъкнати *** стоят наведени и чакат тия които създадоха високия западен стандарт да им го вкарват. И им го вкарват. Дебел.
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези които създадоха високия западен стандарт ,те ще променят нещата и ще вкарат човечеството във нова епоха,религиозна ,финансова и технологична.Вие нямате право на глас,нещата вече се случват.Без втората световна войан комунизма не би бил реалност,нямаше как да стане,но вие харесвате комунизма нали?Но войната не харесвате нали ? Войната е необходимото зло,системата е изчерпана
43
7
 
2
 
! Отговори
Георги преди 8 години
До тракиец,Аз ли не се изразявам добре, ти ли не четеш добре. Това, че смятам Америка за люлка на еврейски заговори, не ме прави влюбен в братския съветски съюз. Препоръчвам ти да прочетеш малко и Виктор Суворов. Там ще откриеш как докато американското еврейство е финансирало Хитлер, Сталин го е подкрепял политически. Русия е дори по голямо зло от Щатите.
42
0
 
0
 
! Отговори
Малко инфо преди 8 години
Така който иска може да потърси в тубата AMTV WeAreChange The Next News Network Paul Joseph Watson
41
15
 
2
 
! Отговори
54 преди 8 години
Брех ,че ги разбирате ама,Рокфелер ,Ротшилд,Вартбургбрех брех философ,чул недочул ,чел от ту и там и сега цитира и се мисли за всезнаещ.Знаеш ли ка е създадена Русия бе философе?Знаеш ли кой е проектанта на щатския долар и как да изглежда?Знаеш ли Руснаците на какъв език говорят ???Ако я няма Русия с нейните бройлери -войници как ще има промени бре философе ?Един аналгин не са измислели,Лавров е като рекламно лице на галакси на една среща с Кери,чопли си телефона който не е руски нали?
40
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ползата от щатите е колкото и от колорадския бръмбар, ебола и зика. *** и вредители.
39
1
 
6
 
! Отговори
Георги преди 8 години
До тракиец.Ми нали и аз това казвам ( без излишен плам).Между другото може прочетеш мемоарите на Чърчил там има интересни нещица. Например за невъзвръщаемите американски заеми за хитлер и партията му, без които нямаше да може да създаде военната си машина. Например за Пърл Харбър, чието нападение толкова удобно дало възможност на Рузвелт да преодолее съпротивата на сената за влизане във войната. За 11.09 да не говорим какъв обир беше, в сравнение с който бат ти Бойко е като начален ученик.
38
3
 
13
 
! Отговори
до 49 преди 8 години
Нали Сащ въоръжаваше Афганските талибани по времето на Руската офанзива тамКак така в последствие Афганистан стана терористична държава и защо Омиротворители от Фащ нахлуха там с цената на хиляди убити гражданиИ какво направиха там ами създадоха Няколко големи секретни бази против Русия и Овладяха Маковите полета и трафикът на наркотици за свой НуждиПълен Провал
37
7
 
10
 
! Отговори
АА преди 8 години
СИГУРНО Е БЛИЗО ДЕНЯ В, КОЙТО ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА ЩЕ СЕ РАЗГЪРНЕ И ПРЕВЗЕМЕ ЦЯЛА ЕВРОПА...ТОГАВА ЩЕ Е ТВЪРДЕ КЪСНО..ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ЛИДЕРИ ЩЕ СИ ВРЪТНАТ ВМИРИСАНИТЕ П....ЦИ И НА НЯКОЙ ОСТРОВ ПОД ПАЛМИТЕ ЩЕ ПИШАТ МЕМОАРИ ЗА ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ ЕДНА ЕВРОПА.....
36
1
 
15
 
! Отговори
Паметлив преди 8 години
Хайде да видим защо се говори за разпадане на Европа и кой го казва!За разпад говорят евробюрократите и смисълът е такъв:"Ако не се подчините на нашите решения-ЕС ще се разпадне!" Ултиматум един вид!Няма никаква друга икономическа и политическа причина ЕС да се разпадне,освен нежеланието на лидерите да приемат мнението на несъгласните с тях!Случаят с "бежанците" е показателен-вместо да се вземе единно решение за затваряне на външните граници,се налага всеки да се спасява поединично!
35
2
 
10
 
! Отговори
Край преди 8 години
САЩ са пригодени като държава да приемат всяка година огромен брой емигранти и да ги интегрират. В САЩ имат полицейски железен ред с хиляди забрани. На входа на всеки парк има табелки със забранените неща за вършене в парка. На червения светофар се изписва и "стоп". Европа ако не вземе пример в това отношение от САЩ ще пати.
34
3
 
8
 
! Отговори
Додо преди 8 години
"пише Фред Хаят във в. "Вашингтон пост"Достаъчно е да прочетем фамилията на "пишещия", за да разберем, че изповяда религията на мира и е кафявичък. Мисля, че е излишно да четем писанията му, те по-скоро са опорните точки Мюсулманските Братя и техния американски клон CAIR.
33
5
 
13
 
! Отговори
до 44 преди 8 години
над 10 _12 години с НАТО при това че сме съюзници Изброй какво са направили за България от НаТОдори не ни дават оръжие за Армията БезвъзмезноПа да не говорим за квото и да,е било ДругоТОВА КОЕТО СЕ ИЗГРАДИ ОТ РУСИЯ В БЪЛГАРИЯ СЕ ИЗПОЛЗВА ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ ТИ ИНВЕСТИТОРИ И АРМИЯ В КАВИЧКИ
32
1
 
10
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Не знам защо имам чувството, че коментиращите не са чели Оруел. В момента който "добрите" победят "лошите" (или обратно) , евреите няма да има на кой да си продават оръжията. Пък и ако няма заплаха, няма да има оправдание за контрол. Има една статия в л'еуропео. Брой 4ти , "Стената". Единствения червен на цвят. Там има доста податки за създаването на съвременния тероризъм. За " рухването" на Югославия помните. Беше си живо изнасилване на една нация.
31
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скапаното есе изтича в канала. А САЩ не са чак такива клоуни, много добре го слага на меките китки от Брюксел, но с Русия удариха на камък и лапнаха дръвцето.
30
5
 
20
 
! Отговори
до 36 преди 8 години
Кво знаеш ти за АфганистанАбсолютно нищо Говори с Афганистанец и попитай кога са били по добре по Време На Руснаците или на Нато И ще получиш отговорът е той е в полза на РусияСлаба ти е Фантазията по време на Руската офанзива колко Училища и Болници са били построени от Руският братски народ в АфганистанИзпитват по голяма омраза към САЩ
29
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до руските хибридиколко е курса долар - японска йена?
28
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до руските хибридиПреди да говорите за разпада на Европа, проверете курса евро/рублаИ "Вашингтон пост" ли е руски хибрид?
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Кризите, които са в ЕС ще останат, а други ще дойдат." Жан-Клод Юнкер - председател на Европейската комисия.