Докато Европа се разпада, Америка се прави на клоун

"Вашингтон пост": САЩ имат вкус към бързи и лесни решения
1 мар 2016 19:32, Елка Василева
208
Докато Европа се разпада, Америка се прави на клоун
Снимка: архив, Reuters

Адашевци, Сърбия - Тежко е да се наблюдават отчаяните, но съхранили достойнството си семейства, които се скупчват около платените телефони в държавния бежански център в това балканско село, докато у дома в САЩ върви клоунският спектакъл на президентската предизборна кампания, пише Фред Хаят във в. "Вашингтон пост".

Като воини на мизерията те слизат от автобусите и първата им молба не е за вода, храна или бебешки пелени. Те са на път от седмици, в някои случаи от месеци и имат нужда да се свържат с роднини, които са оставили зад себе си и с които може повече да не се видят, или с приятели, които може да им препредадат слуховете за опасностите по оставащия път.

Те бягат от разрухата на цели държави. Един милион от тях пристигнаха в Европа миналата година, а още един милион стоят пред прага й. Лидерите на континента приемат масовата миграция като най-тежкото си изпитание от Втората световна война. Крайнодесните ксенофобски партии са във възход. Дълговечните ангажименти за свобода на словото, толерантност и отворени граници се подронват. Мнозина от лидерите са отчаяни от липсата на водачество от страна на САЩ и от засилващата се руска намеса.

Каквато и да е политическата ви принадлежност, няма как да не забележите, че проблемите са критично сериозни, а всякакви решения са сложни и труднопостижими. През това време предизборните президентски дебати сред републиканците протичат като някаква гротескна игра на подигравки на детска площадка, в която същинските проблеми, доколкото изобщо се обсъждат, се представят като лесни за решаване.

Доналд Тръмп се зарича "да види сметката на "Ислямска държава". Каква му е стратегията? "Ще го направим, повярвайте ми. Ще го направим."

Дойдох в Адашевци с делегация на Конгреса, водена от сенаторите Джон Маккейн (Републиканска партия, Аризона) и Шелдън Уайтхаус (Демократическа партия, Роуд Айлънд). Сръбското правителство държеше да покаже, че се отнася хуманно с мигрантите. И то наистина го прави – засега.

Мигрантите влизат в Сърбия от юг от Македония, след като са извървели и пропътували по суша и море стотици километри. Те са стигнали с денонощен автобус на северозапад до този крайпътен мотел, превърнат в приемен център. След това се качват на влак за Хърватия с надеждата да продължат на север.

Богатите страни на север обаче стават все по-негостоприемни и мирното напредване през границите ще започне да се разпада като пътнически вагони на катастрофирал влак. Швеция първа затвори вратите си, последвана от Австрия. Германия едва ли ще се забави да направи същото.

"Основният въпрос е коя страна ще се превърне в паркинг за бежанци?", каза пред в. "Ню Йорк таймс" ръководителят на български мозъчен тръст Иван Кръстев.

Усещайки подготвяния отговор на Европа, премиерът на Гърция Алексис Ципрас обеща: "Няма да допуснем страната ни да се превърне в постоянен човешки склад."

Докато "Ислямска държава" върлува, талибаните печелят терен и граждански войни бушуват в Сирия, Ирак, Либия и Йемен, бежанският поток няма да секне. Сърбия не може да реши проблемите. САЩ също не могат, не и сами, но без водачеството на САЩ тези проблеми ще се разпространят като ракови метастази.

Американският вкус към бързи и лесни решения не е започнал с този предизборен цикъл. Президентът Джордж Уокър Буш се опита да раздели света на добър и лош, на тези с нас и онези против нас, обаче светът не се подчини.

Президентът Обама постъпи, сякаш отдръпването от конфликтния район ще сложи край на конфликта. "Вълната на войната е в отлив", заяви той, докато обявяваше изтеглянето на американските войски от Ирак. Светът отново отказа да съдейства.

Сега кандидатът за номинация на Републиканската партия за президентските избори Тед Круз уверява американците, че можем да унищожим "Ислямска държава", като я засипем с бомби, а демократическият претендент Бърни Сандърс обещава да прехвърли задачата на някаква митична коалиция от Турция, Иран и Саудитска Арабия (които са смъртни врагове, ама карай да върви).

Всъщност няма отговори без търпелив и решителен ангажимент на САЩ, дипломатически, военен и икономически, чрез международни институции, когато е възможно, и заобикаляйки ги, когато не е. Тези усилия понякога ще успяват, а друг път ще се провалят и тогава единственият вариант ще е да се прегрупираме и да направим нов опит. Нищо от това не осигурява привлекателни медийни цитати за обществеността.

В Адашевци една 25-годишна жена ми разказа, че е изминала пеша по-голямата част от Афганистан, Иран и Турция със съпруга си, 4-годишната им дъщеричка и други роднини. На въпроса ми защо е заминала, тя имитира жеста на забулване на лицето. "Талибаните се завърнаха. Има война, няма храна, няма училище", каза тя чрез преводач.

Надява се да отиде в Германия. "Чухме, че там има добър живот, добре подреден, без война", каза тя. Но вече й е мъчно за родината. "Като свърши войната, искаме да се върнем", заяви тя.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още по темата: бежанциСАЩЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Струва ми се, че проруските постове се пишат направо в редакцията.Сигурно им плащат добре от руското посолство?
85
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
РАЗПАДА СЕ РУСИЯ Европа се обединява и все повече държави бягат от задушаващата зависимост на средновековната азиатска империя!Този сайт е платен от ушанките и е антибългарски!
84
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Време е вече клоунът да си свали маските и да стане тъжен. На всички нормални хора по света знаят , че САЩ са световният терорист и престъпник. Цялата многохилядна *** от пришълци /не емигранти по западен образец/ са стимулирани финансово и насочвани целенасочено в Европа с цел нейното ислямизиране. Нали в този сайт давахте за брошури на арабски издавани от Сорос за пришълците с карти на Европа. Който е гледал в Агенция Пик клипа на гръцкия изпълнител във възхвала на Путин ще разбере истината.
83
5
 
0
 
! Отговори
от Русия преди 8 години
Европа се разпада, Америка се разпада, Китай е в краката ми. Събуждам се, гащите ми мокри и всичко е по старому...
82
7
 
2
 
! Отговори
Ехее... преди 8 години
...от статията вони на комунизъм.
81
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бах мааму и съвецка пропаганда. Де го видяхте това "разпадане" на Европа бе ?
80
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До то60Защо давате баницата бе гении, не давайте!
79
0
 
8
 
! Отговори
то60 преди 8 години
не е виновен, този който яде баницата, а този който я дава.....
78
0
 
4
 
! Отговори
to60 преди 8 години
"не е виновен тоя, който яде баницата, а този който я дава...."
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Do 97Говоря ,че федералния резерв е бил в най-голямата синтетична къса позиция в цялата си история. Пък и 30 % срив ми излиза малко извън представите за "нагоре-надолу".----------------Георги сривът първо не е 30% защото 300-500 пункта не са 30% сега паднаха с повече от Нова година, но паднали кули няма а иначе би ли ме дешифрирал : федералния резерв е бил в най-голямата синтетична къса позиция
76
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тръмп е единственото спасение за САЩ. Той ще възстанови мирните отношения с Русия, ще национализира ФЕД и ще изпрати ционистите в светите земи дето им е мястото. Давай Тръмп!
75
1
 
25
 
! Отговори
Пфу преди 8 години
Янките по рано печатаха, а сега създават виртуални долари. С тизи виртуални долари те купуват тикви като Боко и цели държави. Разбирате ли, те корумпират с въображаеми пари, дават нищо и получават всичко. Просто масата на доларите е толкова голяма, че трилиард в повече е трудно да бъде открит. Раша трябва да унищожи щатите, преди щатите да унищожат света. Янките казваха досега между изреченията- имаме бомби и ще си правим каквото си искаме, а вие ще го д....
74
0
 
22
 
! Отговори
Ами преди 8 години
Оказва се, че Федералният резерв на САЩ е една септична яма, в която и използваната тоалетна хартия се представя за долари
73
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хилъри е напълно луда и ако на американските ционисти им е писнало от живота, то вероятно ще фалшифицират изборите в нейна полза. Ще кажете, че там няма фалшификации и народът сам си избира президента и ще сте толкова далеч от истината, колкото не можете и да си представите.
72
0
 
23
 
! Отговори
Гого преди 8 години
Щатите и сие са в основата на проблемите на ЕС. САЩ ги генерират тези проблеми. Разделяй и владей, това е мотото на първата частна държава. Една империя не търпи някакви си малки държавици от стария континент да се опитват да изградят нещо наистина смело и смислено. Стискам палци янките да не успеят да ни разцепят.
71
1
 
21
 
! Отговори
Георги преди 8 години
И да се върнем в темата за статията. Америка не се прави на клоун. Ако прочетете за разногласията Хилари - Обама нещата ще добият светлина. Слагаме 1 клоун срещу Хилари за да е сигурно ,че ще я пробутат. Защото ако има реална конкуренция американците тридно ще приемат жена президент. Междувременно продължават да душат Путин с цените на петрола. Ако се загледате вижданията на Хилари са доста близки до фамилия Буш.
70
1
 
3
 
! Отговори
Георги преди 8 години
До odysseus,Тук не говорим за движение нагоре и надолу. Говоря ,че федералния резерв е бил в най-голямата синтетична къса позиция в цялата си история. Пък и 30 % срив ми излиза малко извън представите за "нагоре-надолу". И ако бяха " изненадани" срива щеше да е рязък (пример цунамито в японоя). А тук говорим за лавинообразен срив започнал август месец и приключил на 11/9. Не знам защо ме дърпаш за езика. Не е първия нито последния случай на глобална измама, че да му се впечатляваш чак толкова.
69
6
 
0
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
92 Истината е много по прозаична . Проспали са го . Засекли са до някъде организацията , но явно не са свързали нещата и не са могли да предвидят мащаба и обектите на удар и да ги предотвратят , но са си взели поука и днес са значително по подготвени за разлика от нас тук в Европа.
68
11
 
1
 
! Отговори
Георги преди 8 години
До Тракиец,Съгласен съм с теб. Обаче забележи,че хората бягат на запад, а не към Русия. Хитлер поне гореше евреи, Сталин трепеше собствения си народ. Да , хубаво, октомврийската революция е театро, обаче след това се случва нещо, което само в Русия може да се случи.
67
6
 
0
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
92 Казах ти това е същото да вярваш в Досиетат Х , няма как да се случи , особено точно там , няма кой да го извърши , няма кой да го заповяда , няма как да остане неразкрито и няма как да не се отговаря за него . Вярвай си твое право е , но от мен да знаеш , че не е възможно . Това не е първото движение на борсите надолу нагоре и няма да е последното за да си бутат кулите, да не говрим че няма смисъл . Знаеш ли кой днес е зам шеф на ФЕД . Негови са думите, че войната е последното нещо което