Кремъл: България да бъде свободна от каквото и да е иго!

София: Слуховете, че Ердоган е поканен у нас, са груба манипулация
3 мар 2016 14:01, Елка Василева
358
Кремъл: България да бъде свободна от каквото и да е иго!
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

 В Кремъл не е получавана покана от България за президента на Русия Владимир Путин за празнуването на Деня на освобождението от османско иго, който се отбелязва днес, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той добави, че Кремъл с уважение се отнася към подобно решение на една суверенна страна. Това предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Не, досега ние в Кремъл не сме получавали каквато и да е покана на името на Путин, заяви пред журналисти Песков. Той предположи, че може би поканата върви по канала на външното министерство или че може би изобщо не е била отправяна.

В отговор на въпрос как Кремъл се отнася към отсъствието на покана от България, Песков каза: Това е суверенно решение на суверенна България.

Отнасяме се абсолютно нормално и с уважение и разбира се, искаме нашите български партньори действително да бъдат свободни от каквото и да е иго и да бъдат суверенни в своите действия и решения, така че те по никакъв начин да не навредят на интересите на страната, каза още Песков.

По-рано днес в руски медии се появиха информации, че България била поканила за празнуването на Деня на освобождението от османско иго президента на Турция Реджеп Таип Ердоган, но не била поканила Путин, посочва ТАСС.

По този повод руската агенция цитира говорителката на българското министерство на външните работи Бетина Жотева. Пред ТАСС Жотева пояснява, че на официалните мероприятия взимат участие ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в София, и допълва, че всички слухове за покана, отправена към президента на Турция, са груба манипулация и не отговарят на действителността.

Жотева уточнява, че ръководители на чужди страни не са били канени на официалните мероприятия по случай отбелязването на 138-ата годишнина от освобождаването на България от османско иго.

Руският вестник „Комсомолская правда“ публикува коментар под заглавие "Ех, братушки, къде ви е съвестта?"  В него пише, че в деня на освобождението от османското иго България е предпочела да празнува с потомците на поробителите, а освободителите не е пожелала да покани.

"Впрочем нас като цяло престанаха да ни канят в България – през 2003 година бе последният път, в който Владимир Путин бе поканен в този паметен ден на Шипка", пише изданието.

"Това решение е напълно в съответствие с политиката на днешните български власти. Българският външен министър Даниел Митов дори официално определи Русия и „Ислямска държава“ като основните външни заплахи за ЕС. София горещо подкрепи санкциите на ЕС срещу Русия и предателски се отказа от договореното вече полагане на тръбите от газопровода „Южен поток“, който можеше да донесе на страната милиарди долари. Но в Брюксел наредиха, а София раболепно отдаде чест", се казва в коментара на „Комсомолская правда“.

"Защо обаче поканиха именно Ердоган? При всички положения той е потомък на бившите поробители на България. Може би като знак на помирение? Не, това е чиста политика. В София казват, че България и Турция сега са съюзници в НАТО, имат общи интереси, а отношенията им са по-силни отколкото тези с Русия. Неслучайно българските власти не казаха и една дума срещу Анкара за сваления руски самолет. Напротив, дори подкрепиха лъжливата турска версия за инцидента", се казва в коментара.

"В интерес на истината, трябва да отбележим, че не цялото българското общество е съгласно с тази политика на властите. Дали ще имат хората сила да изразят недоволството си публично, ще узнаем на 3 март", обобщава авторът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


358
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
9
 
3
 
! Отговори
кокоspa преди 8 години
С тази статия и такива като нея Русия за сетен път доказва ,че намесата във вътрешните работи на суверенни държави е част от идеологията и!Примери колкото щеш:Румъния,Молдова,Грузия,Прибалтииските републики!!!Огромният апетит към своя зона на влияние я кара вече 150 години да тропа по масата и да се меси!!Жалко че слепците в България не го виждат,или не искат да го видят!!!
200
6
 
2
 
! Отговори
укра преди 8 години
Трудноста да се разберат руснаците се състои в това,че ние не осъзнаваме факта за тяхната принадлежност не към Европа а към Азия и затова те мислят по друг начин.Ние не разбираме руснаците,както не можем да разберем китайците и японците,и ,имаики богат опит от общуването с тях,трябва да кажа,че и нямам особено желание да ги разбирам,освен ако не трябва да разбера колко олово и желязо ще ми трябва за тяхното изтребление.В допълнение към другите азиатски свойства на техния характер,руснаците не уважават човешкия живот-те са ***,варвари и хронични алкохолици! USA генерал Джордж Патън
199
14
 
2
 
! Отговори
укра преди 8 години
--*** винаги са били враг номер едно на България-още от времето на Стамболов.Е- той им намира цаката през 1886 когато се опитват да направят русофилски преврат.В техните перверзни душици те си въобразяват ,че България и Русия са една държава и чак когато Стамболов ги опира на стената,те разбират,че има малка разлика а тя се състои в това че България е тяхната Родина,а Русия е чужда държава.Ама късно-оловото си казва думата.
198
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КАКЪВ СИ ТИ БЕ -HELP=a КОЙТО Е ПОСЕГНАЛ НА БЪЛГАРИЯ ИЗЧЕЗВА КАТО ТАКЪВ СУБЕКТ,РАНО ИЛИ КЪСНО! А ЗА ХОРАТА ПОЖЕЛАВАЩИ НАПАДЕНИЕ НАДС БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИ ЩЕ КАЖА ЧЕ ЩЕ ГОРЯТ В АДА, МАМКА ИМ ДОЛНА!
197
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това да отстояваш националните си интереси и да си не отстъпчив към всеки които се стреми да ги потъпче не означава че си придатък на някой! И за Русия и за Турция знаем каква роля са играли в цялата ни история!За които трябва сме благодарни ,а които е сгрешил към нас да се покае, и може би ще сме партниори!Всичко е в името на България!
196
15
 
3
 
! Отговори
укра преди 8 години
За да оцелее България,тя трябва да е с Европа и Америка.Русия е една архаична разпадаща се империя-трябва да бягаме далече от нея.
195
2
 
14
 
! Отговори
tony преди 8 години
М-м-м, да-а-а!Като гледам някои от коментарите стигам до извода,че е крайно време границите да се разместят и турската да стигне поне до средата на Европа,а на българите правителството да закупи на мъжете по един турски фес,а на жените шамии и потури ако не за 3март, поне за Велигден! И не български знамена да веят,а турски и американски! То българите народ могат ли да се нарекат!Те са просто РАЯ! Горди АТЛАНТИКОЕВРОПЕЙЦИ !
194
4
 
21
 
! Отговори
Прав преди 8 години
Прав е ПУТИНБЪЛГАРИЯ в момента е под АМЕРИКАНСКО РОБСТВО благодарение на "милите ни управници" от 26години .
193
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много глупости направи българската държава и народ. Как мислите, че няма да се плати с кръв за тях.
192
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На 3 март е подписан Санстефанския мирен договор между Русия и Османска империя и няма никъкво МАНИПУЛАТИВНО освобождение
191
20
 
8
 
! Отговори
укра преди 8 години
Русия е побързала да ни "освободи" защото е имало опасност Турция да ни даде пълна автономия и тогава Русия нямало да има никъкъв повод да завладее проливите.Левски е обесен по искане на руснаците-повече е мразил подлите им душички отколкото турците.
190
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По времето на Екатерина Велика там се появяват идеите на панславизма. Русия се опитва на базата на език, а не на база етнос, да обедини славяните. Руснаците смятат, че ние сме славяни, и започват една културна експанзия към България. Идеята е да се овладеят тези земи и евентуално да се достигне до Цариград. Започва масова пропаганда, че българите са славяни и че страдат много.
189
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД Е ГОРД НАРОД, ЗАЩОТО СИ Е ПЛАЩАЛ РЕПАРАЦИИТЕ ОТ ВСИЧКИТЕ ВОЙНИ, ПЛАЩАЛ СИ Е СВОБОДАТА С ЧИСТО ЗЛАТО И ***- ДО КА ФАЛИРАХМЕ-" ПРОЧЕТИ ВЪНШЕН ДЪЛГ НА БЪЛГАРИЯ"-ИЗДАДЕНА ОТ БНБ И ДОКЛАДНОТО ПИСМО НА ШЕФА НА БНБ ДО ТОДОР ЖИВКОВ ПРЕЗ 1989Г- ИМА ГИ ПОМЕСТЕНИ В ИНТЕРНЕТ- ВСИЧКО ОСТАНАЛО СА ГЛУПОСТИ И ПОДМЯНА НА ИСТОРИЯТА. ПЛАЩАЛИ СМЕ С МИЗЕРИЯ И ГЛАД- БЕДНИ И В МИЗЕРИЯ СИ ОТИДОХА БАБИТЕ И ДЯДОВЦИТЕ МИ, РОДИТЕЛИТЕ МИ, А СЕГА СЪВЕТВАМ ДЕЦАТА МИ ДА ЗАМИНАВАТ В ЕВРОПА.
188
17
 
6
 
! Отговори
дими преди 8 години
защо не кажат колко волски каруци със злато са взели руснаците за тази война;Къде е БОЖИДАРЧО- Историята че тази война е водена от други интереси - къде е русия защо не от Румъния или близки до нас държави. Тази война е платена от нас хора - не се заблуждавайте .А онзи *** Волен иска да почива на Крим .Колко парички взе от ДПС а се е нагъл психопат като всеки парламент имаме- Ж.Ганчев.Къде е Яни Янев сега- и той се нагуши
187
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви освобождения, какви пет лева, цялата война е изнесена на гърба на българите !
186
4
 
17
 
! Отговори
HELP преди 8 години
Ок В.Путин да изпрати помощ на България и да освободи българите от правителствено робство !!! 100 самолета ще свършат работа основната цел е жк Бояна ... И центара на софия .
185
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе тея не казаха ли че им е омръзнало от нас ?
184
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
цитат от Захари Стоянов:Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г. Раковски, Л. Каравелов, В. Левски, Хр. Ботйов, А. Кънчев, П. Волов, Г. Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския.
183
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия е повела една от поредните си войни с турците за контрол над проливите на Босфора но не за да ни освободят а за да им помотнем с десетки хиляди българи да я спечелят. Ако са искали да ни освободят кво са чакали пет века? Защо бяха против обединениетона България с Източна Румелия защо бяха на страната на сърбите защо бомбандираха Варна през 1915 защо ? Ами защото въобще не са искали да ни освободят а да им помогнем да спечелят срещу турците с наша помощ поредната им война за контрол проливи
182
3
 
14
 
! Отговори
Pinochet преди 8 години
Които се считат за османци, да хващат пътя за Османия. Останалите да празнуваме ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ОТ ТУРСКО РОБСТВО!!!Сега е време да ни освободят от прословутата демокрация, че то такава разруха и кражба по нашите земи не е имало от турско