ЕС и Турция се сръфаха, веднага след сделката

От неделя всички пристигащи в Гърция имигранти ще бъдат връщани обратно
Обновена: 19 мар 2016 08:12 | 18 мар 2016 22:39,
247
ЕС и Турция се сръфаха, веднага след сделката
Снимка: БТА

Лидерите на Европейския съюз и турския премиер Ахмет Давутоглу се сръфаха само минути, след като тържествено обявиха сделката за бежанците за историческо постижение. Вместо замисленият триумф, на пресконференцията в Брюксел, на която трябваше да огласят подробностите, Жан-Клод Юнкер и Давутоглу повишиха тон заради изявлението на турския президент Реджеб Ердоган от сутринта, че Европа танцува по минно поле, подкрепяйки терористи.

Гневът на Ердоган предизвика демонстрация на 50-ина кюрди в близост до мястото, където европейските лидери преговаряха с турския премиер.

Още по темата

Давутоглу обясни, че Европа има различни лица. „Едното сме ние, тримата лидери, които работим заедно, без да спим не заради национални интереси, а за хуманитарни цели.“. Другото лице били европейци, които хвърляли жълти стотинки на бежанците и ги карат да се бият за тях, или пък ги ритат, а техни лидери твърдят, че мюсюлманите нямат място в Европа, обясни турският премиер.

„Как ще се почувствате на наше място с президента Ердоган, ако терористи взривят жени и деца, чакащи на спирка и след това на хора със същите символи се разрешава да демонстрират в Брюксел. За нас няма разлика между ПКК и ДАЕШ“, заяви Давутоглу.

Това предизвика шефа на Еврокомисията, който му препоръча да се въздържа от преувеличения. „Съчувствам силно на жертвите на тероризма в Турция, но хората трябва да се въздържат да правят преувеличени изявления. Такива бяха направени по отношение на Белгия. Те отидоха твърде далеч и аз ги отхвърлям, защото това е почтена и състрадателна страна“, заяви необичайно рязко Жан-Клод Юнкер.

Шефът на Еврокомисията подмина останалите обвинения, които се отнасят до инциденти в Унгария и изявление на нейния премиер Виктор Орбан.

Гневът на еврошефа накара Давутоглу да обясни, че не искал да атакува определена страна, но „смятам, че имаме право да очакваме европейските държави да са на наша страна“. Турският премиер добави, че Анкара „не гледа на европейската реторика като на обидна и не мислим, че и Европа трябва да приема нашата така“.

ЕС и Турция се разбраха след петчасови преговори да започнат съвместни действия по прекъсване на имиграционната вълна към Европа. От полунощ в неделя всички нелегални имигранти, пристигащи на гръцките егейски острови ще подлежат на връщане в Турция, независимо дали имат право на международна закрила.

Те ще бъдат регистрирани и ще могат да подават молби за убежище в ЕС, но ще трябва да се върнат в Турция с надежда, че ще бъдат избрани да отидат в Европа. ЕС, Анкара и Върховният комисариат на бежанците на ООН ще подбират хората, които ще бъдат изпратени легално в ЕС и разпределени между страните членки. Ще се предпочитат хора, които са най-уязвими по критериите на ООН, както и такива, които не са се опитвали да влязат незаконно в Европа.

Споразумението предвижда за всеки върнат сириец в ЕС да отива друг до размяната на 72 000 души. Давутоглу заяви, че това е само първия етап от сделката, след което изпращането на бежанци в Европа от Турция ще продължи, но броя на хората, които ще могат да се възползват от легалния маршрут все още не е уточнен. Анкара се задължава да не допуска създаването на други нелегални канали за имиграция към Европа, условие, включено в сделката по искане на България.

Срещу прекъсване на трафика на хора към Гърция, ЕС се задължи да ускори изплащането на 3-те млрд. евро за бежанците в Турция, договорени през ноември, от които досега са платени само € 95 млн. Както и да даде още 3 млрд., когато първите бъдат похарчени.

Турция ще започне преговори по глава „Бюджет“, вместо по исканите 5, върху които Кипър наложи вето. ЕС ще свали шенгенските визи за турски граждани от края на юни, ако дотогава Анкара изпълни всички изисквания това да бъде сторено.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още по темата: бежанциЕСТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
4
 
! Отговори
таласъмче преди 8 години
Благодарение на злобата и омразата сме оцелели !А толерастите нека споделят евроанадолските си ценности някъде другаде!!
96
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много злоба в този малък, жалък , дребен, вреден, граблив, ленив, лъжлив, народ бе, много злоба. А злобата убива, понякога човека, понякога цял народ. От злоба ще изчезнете...Останаха още около 20 тина години и по-вече няма да ви има. Само по отделни резервати ще живеете за да ви покажем на sveto какво е това в един човек, в един народ да се събере всичко пошло...
95
0
 
12
 
! Отговори
t-rex преди 8 години
До Анонимен 132По-*** анализ на ситуацията не съм чел. В момента Турция е по-изолирана отвсякога, навсичкото отгоре се влошава и икономически.
94
1
 
18
 
! Отговори
Георги Шопов преди 8 години
Ес клекна.
93
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това и Сюлейман Великолепни не го е сънувал, Турция налага условия на цяла Европа , която и плаща данък, докато в същото време налага санкции на великата Русия, която пуши нервно в ъгъла. И всичкото това без пушка ***(само една ракета въздух-въздух) и няколко тира с изгнили домати.
92
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо и трябва на Турция тази сделка? Вместо да пусне всички мигранти да си ходят където си искат. Който иска да ги приема който иска да не ги!
91
9
 
2
 
! Отговори
до тези дето мрънкат преди 8 години
стига мърморене. Като не си способен да защитиш нещо друго, поне се радвай, че ще имаме глътка въздух след ужаса, който ни бяха стоварили. За това време(предполагам няколко години) ще имаш време да преосмислиш нещата на спокойствие. С мрънкане не можеш да преместиш и една троха. Научи се да гледаш позитивно. Другата алтернатива не е желателна-инфаркт или мозъчен удар. И двете не са решение на проблемите ти.
90
0
 
12
 
! Отговори
до 116 преди 8 години
Какви образовани бе? Кой образован би тръгнал по този начин с такава компания? Ха!
89
3
 
37
 
! Отговори
9К51 преди 8 години
Дааа .. ЕС-а яко го загази, защо му трябваше да разбутва арабските диктатори, диктатори ама светски .. сега ще си сърба попарата! Брюкселските чиновници се опитват да се пазарят с турците, само че пазарлъка е е измислен на Капалъ чарши, не в Брюксел, така че ЕС-а ще е винаги губещия в тая сделка! Лошото е, че и ние ще го отнесем покрай Европата, с нашенската си и без това беднотия, пак взехме кредит за 2 млрд. евро ... и от тях ще дадем 6 млн. на агите ... логика!?
88
4
 
39
 
! Отговори
Сиси преди 8 години
Турците са най- големите наглеци!
87
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DW-СОРОС Е СИВИЯ КАРДИНАЛ В ЗАДКУЛИСТНАТА СДЕЛКА НА МЕРКЕЛ С ЕРДОГАН. НАЙ -ВАЖНИЯ РЕЗУЛТАТ ОТ СРЕЩАТА НА ВЪРХА НА ЕС ЗА БЕЖАНСКАТА КРИЗА ВСЕ ОЩЕ НЕ СЕ СЪДЪРЖА В ОФИЦИАЛНИТЕ ИЗЯВЛЕНИЯ ,НО ПРЕДСТОИ ДА БЪДЕ ОСВЕТЕН .ПРОЕКТА ИМА ВРЪЗКА В ВЕЧЕ ПОСТИГНАТИТЕ ЗАДКУЛИСТНИ ДОГОВОРКИ И ПЛАНОВЕ ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ГАЗОПРОВОД ОТ КАТАР,КОЙТО ДА МИНАВА ПРЕЗ СИРИЯ И ТОЙ ДА БЪДЕ АЛТЕРНАТИВА НА РУСКИЯ ГАЗ ЗА ЕС КОМЕНТИРА НЕМСКИЯ ВЕСТНИК ДОЙЧЕ ВИРШАФТС НАХРИХТЕН.
86
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Името "***" (не се знае защо е забранено в този псевдо форум) идва от наименование на областта ТИГАН, в подножието на Казвказ!
85
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турски гени няма. Турците нямат дори тЮркски гени. Това е една боза, *** и за разлика от тях българите имат съвсем различен генофонд. След 5 века турско иго, аз лично нямам нищо турско, нито славянско апропо. Всеки с повече мозък в главата да започне да се интересува от генетика, а не от литературна итория! И въобще не ме интересува дали Османката империя е била толкова велика, важното е КАЧЕСТВОТО на управление, а такова може да се види най-вече при прабългарите! Айдеее
84
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турците много яко опънаха евро гейовете. Да плащат за поразиите които направиха САЩ в Ирак, Сирия и Либия.
83
2
 
5
 
! Отговори
tur4in преди 8 години
za6to bilgarskite dumi upotreblavate turski dumı za6to?
82
1
 
34
 
! Отговори
Гого преди 8 години
Турция е троянския кон на САЩ в ЕС(розовобузите, луничави даунчета от острова също). След като яко ни клатят отвън, американците решиха да прекарат европейците и отвътре - референдуми за отцепване на английските даунчета, атентати, вълна от емигранти, добре организирана от ***, какъв ли ще е следващия им удар срещу истинската демокрация? Империята на злото не търпи нещо положително да се пръкне някъде по света, трябва веднага да го унищожи иначе янките не спят спокойно.
81
4
 
35
 
! Отговори
тя преди 8 години
Тия *** европейци неразбраха ли , че с турците не могат да се правят сделки!
80
5
 
2
 
! Отговори
tur4in преди 8 години
tc nıkoga ne e izmamil nikoy no sega neznam!!! no viye zaslujavate.
79
10
 
6
 
! Отговори
tur4in преди 8 години
XA XA XA XA KAK PREKARHME EVROPA AMA XA XA XA
78
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
баба меркел се уреди . от турция ще си подбира мигрантите и те естествено ще са хора с образование а за нас ........ *** с по пет деца каквито си ги имаме достатъчно да ги храним.