ЕС и Турция се сръфаха, веднага след сделката

От неделя всички пристигащи в Гърция имигранти ще бъдат връщани обратно
Обновена: 19 мар 2016 08:12 | 18 мар 2016 22:39,
247
ЕС и Турция се сръфаха, веднага след сделката
Снимка: БТА

Лидерите на Европейския съюз и турския премиер Ахмет Давутоглу се сръфаха само минути, след като тържествено обявиха сделката за бежанците за историческо постижение. Вместо замисленият триумф, на пресконференцията в Брюксел, на която трябваше да огласят подробностите, Жан-Клод Юнкер и Давутоглу повишиха тон заради изявлението на турския президент Реджеб Ердоган от сутринта, че Европа танцува по минно поле, подкрепяйки терористи.

Гневът на Ердоган предизвика демонстрация на 50-ина кюрди в близост до мястото, където европейските лидери преговаряха с турския премиер.

Още по темата

Давутоглу обясни, че Европа има различни лица. „Едното сме ние, тримата лидери, които работим заедно, без да спим не заради национални интереси, а за хуманитарни цели.“. Другото лице били европейци, които хвърляли жълти стотинки на бежанците и ги карат да се бият за тях, или пък ги ритат, а техни лидери твърдят, че мюсюлманите нямат място в Европа, обясни турският премиер.

„Как ще се почувствате на наше място с президента Ердоган, ако терористи взривят жени и деца, чакащи на спирка и след това на хора със същите символи се разрешава да демонстрират в Брюксел. За нас няма разлика между ПКК и ДАЕШ“, заяви Давутоглу.

Това предизвика шефа на Еврокомисията, който му препоръча да се въздържа от преувеличения. „Съчувствам силно на жертвите на тероризма в Турция, но хората трябва да се въздържат да правят преувеличени изявления. Такива бяха направени по отношение на Белгия. Те отидоха твърде далеч и аз ги отхвърлям, защото това е почтена и състрадателна страна“, заяви необичайно рязко Жан-Клод Юнкер.

Шефът на Еврокомисията подмина останалите обвинения, които се отнасят до инциденти в Унгария и изявление на нейния премиер Виктор Орбан.

Гневът на еврошефа накара Давутоглу да обясни, че не искал да атакува определена страна, но „смятам, че имаме право да очакваме европейските държави да са на наша страна“. Турският премиер добави, че Анкара „не гледа на европейската реторика като на обидна и не мислим, че и Европа трябва да приема нашата така“.

ЕС и Турция се разбраха след петчасови преговори да започнат съвместни действия по прекъсване на имиграционната вълна към Европа. От полунощ в неделя всички нелегални имигранти, пристигащи на гръцките егейски острови ще подлежат на връщане в Турция, независимо дали имат право на международна закрила.

Те ще бъдат регистрирани и ще могат да подават молби за убежище в ЕС, но ще трябва да се върнат в Турция с надежда, че ще бъдат избрани да отидат в Европа. ЕС, Анкара и Върховният комисариат на бежанците на ООН ще подбират хората, които ще бъдат изпратени легално в ЕС и разпределени между страните членки. Ще се предпочитат хора, които са най-уязвими по критериите на ООН, както и такива, които не са се опитвали да влязат незаконно в Европа.

Споразумението предвижда за всеки върнат сириец в ЕС да отива друг до размяната на 72 000 души. Давутоглу заяви, че това е само първия етап от сделката, след което изпращането на бежанци в Европа от Турция ще продължи, но броя на хората, които ще могат да се възползват от легалния маршрут все още не е уточнен. Анкара се задължава да не допуска създаването на други нелегални канали за имиграция към Европа, условие, включено в сделката по искане на България.

Срещу прекъсване на трафика на хора към Гърция, ЕС се задължи да ускори изплащането на 3-те млрд. евро за бежанците в Турция, договорени през ноември, от които досега са платени само € 95 млн. Както и да даде още 3 млрд., когато първите бъдат похарчени.

Турция ще започне преговори по глава „Бюджет“, вместо по исканите 5, върху които Кипър наложи вето. ЕС ще свали шенгенските визи за турски граждани от края на юни, ако дотогава Анкара изпълни всички изисквания това да бъде сторено.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още по темата: бежанциЕСТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
4
 
16
 
! Отговори
ха-ха преди 8 години
Ми да бяха се разбрали изобщо да не ги пускат в Гърция и България от турска страна! Щеше да е по-умно и евтино! А Гърция и Бг да не ги приемат, а връщат незабавно, без регистрации. А желаещите да отидат на Запад, където са желани, да се регистр. като кандидати още в Турция, където си има и посолства на съотв. страни, а може да се разкрият и бюра за целта. А системата за прехвърляне на мигранти е както незаконна, така и дивашка! Ордите се организират в Турция! Отговорност, не пари за Ердо!
76
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ромите и Кюрдите имат една и съща ДНК , и двата вида са престъпници крадливо племе
75
3
 
21
 
! Отговори
лъжат ни! преди 8 години
Отново ни лъжат! Кой вярва, че режима на диктатора Ердоган ще си изпълни обещанията?
74
1
 
0
 
! Отговори
Az преди 8 години
До До 179Вижте това:ria.ru/analytics/20160315/1390200879.html?utm_source=smi2&utm_medium=banner&utm_campaign=rian_partnersГочно по повдигнатия от Вас въпрос. Има и повече инфо...
73
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как може да ми слагагаш (-) на коментара като нито ме познаваш нито занеш дали съм компетентен по темата , за мен си Българеещ се ром дошъл като Бежанец по българските земи по време на Византия преди 800 години
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
М.о.д.е.р.а.т.о.т.а да не пише коментари тука
71
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Една топола в анкара ше реши приблема с навлеците.
70
6
 
8
 
! Отговори
berlin преди 8 години
Интересното тука е че същите тези кюрди от ПКК си правят демонстарции с плакати и знамена на лидера на Терористите Озджелан в Германия необезпокоявани дори с полицейска охрана , вместо да бъде забранена демонстрацията те им разрешават
69
1
 
6
 
! Отговори
marsian преди 8 години
До до марсианкаНе казах нещо лошо.Какво по хубаво от това ,човек да мисли за собствената си държава.Но явно ти или не можеш,или не искаш.
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 182skoro nyama da va ima,ne se bezpokoyavay
67
7
 
14
 
! Отговори
marsian преди 8 години
Българи, не я мислете Турция.Помислете за собствената си държава.
66
4
 
14
 
! Отговори
Спеца преди 8 години
Ако евролидерите още не са разбрали какво представлява Турция със сегашните си ръководители , много скоро ще разберат!На Ердоган и компания не може да се разчита , всичко договорено , ще бъде преиначено и стъпкано!Но....Меркел и Оланд да му берат гайлето!Те ще плащат с политическите си кариери!
65
9
 
12
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААА преди 8 години
До Анонимен 175ЗА ТУРЦИТЕ ГЕНИТЕ НЯМАТ ЗНАЧЕНИЕ - КОЛКОТО ПО ШАРЕНИ ГЕНИ - ТОЛКОВА ПО ДОБРЕ,ЗА ТУРЦИТЕ Е ВАЖЕН ЕЗИКЪТ И КУЛТУРАТА :))))ПРЕДСТВИ СИ СЕГА ТЕЗИ 3 МИЛИОНА БЕЖАНЦИ, СЛЕД ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ ЩЕ ТВЪРДЯТ ЧЕ СА ТУРЦИ :)))ТУРЦИЯ МНОГО ПРИЛИЧА НА САЩ, И ТАМ СА СЪБРАНИ ХОРА ОТ ЦЯЛ СВЯТ, НО ВСИЧКИ СА АМЕРИКАНЦИ :)))ПРЕЗИДЕНТЪТ ОБАМА Е С КЕНИЙСКИ ПРОИЗХОД, РОДНИНИТЕ И БАБА МУ СА ОЩЕ В КЕНИЯ :)))СЪЩОТО Е И В ТУРЦИЯ,СЛЕД ВРЕМЕ ВСИЧКИ СТАВАТ ТУРЦИ :))))ТОВА Е ХУБАВО, ДАЖЕ ПРЕКРАСНО :))))
64
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Територия на Турция:783 562 кв. км, от които 23 764 кв.км (3% от територията) са разположени на европейския континент, а останалата част се намира в Азия"
63
4
 
25
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
До Василев"783 562 км², от които 23 764 км² (3% от територията) са разположени на европейския континент, а останалата част се намира в Азия"Василев, Турция не е само европейската част на Турция. Турция е и Анадола ! Турция е цялата източна част, където се води необявена гражданска война между кюрдите и турски военни части.Така, че хайде като сипете суперлативи за Турция бъдете малко по-обективни !Турция щеше да е един ц.игански катун, ако американците не бяха излели много милиарди. Факт
62
21
 
5
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААА преди 8 години
ЕРДОГАН ВИНАГИ ПЕЧЕЛИ,КОЙТО И ДА Е ТАМ ГОРЕ - ГОСПОД ИЛИ АЛЛАХ,МНОГО ГО ОБИЧА :))))
61
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТУРЦИЯ СТАНА ПРЕКАЛЕНО СИЛНА :))))САМА ПО СЕБЕ СИ ПОЧВА ДА ТЕЖИ КОЛКОТО ЦЯЛА ЕВРОПА НА МЕЖДУНАРОДНАТА ПОЛИТИЧЕСКА СЦЕНА, И НЯКОИ ХОРА В ЕС НЕ МОГАТ ДА СИ НАМЕРЯТ МЯСТО ОТ ЯД :))))))
60
8
 
24
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 8 години
В Турция на нашите "турци" им викат "български *". Половината от тези, които заминаха през 80-те в Турция се завърнаха, бягайки от лошото отношение в Турция.Ако се бяха родили в Турция Доган, Местан и един куп други български турци щяха да са обикновени бачкатори.
59
5
 
18
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Европа и Турция са вече едно семейство !Лошото е, че Европа е в ролята на булката в това семейство.А, младоженецът ще насилва булката, ще я заплашва, ще я изнудва и ще и прибира парите.Как ви се струва такова семейство, а ?! И всичко това благодарение на европейските лидери и техните ментори от Вашингтон !
58
3
 
13
 
! Отговори
Eлена преди 8 години
До 142:Алооо,патриотът не знаел атентати ...ха,ха,ха....Знаеш ли ,че аз учител през "голямата екскурзия"застъпвах на работа в хлебозавода в Разград, по време на отпуск,защото кадъната тръгнала през нощта,а хляб няма кой да прави.8 часа работиш, без да ти се заплати,понеже си на работа,нищо ,че не е твоята.Тогава Турция защо не ги прие,а се върнаха ошашавени,но им върнаха продадени от тях апартаменти,а българите пиха студена вода.