Сръбският Newsweek: В България се планират терористични атаки

Участници в тях безпрепятствено преминавали през страната ни
Обновена: 31 мар 2016 11:22 | 31 мар 2016 11:22, Елка Василева
74
Сръбският Newsweek: В България се планират терористични атаки
Снимка: архив, Reuters

В България и в Хърватия се планират терористични нападения, а участници в тях безпрепятствено минават през тези страни. Това казва сръбският експерт по въпросите на тероризма професор д-р Драган Симеунович пред сръбското издание Newsweek.

Според Симеунович, макар че западните служби наблюдават Балканите и преди всичко Босна и Косово, те грешат, като не обръщат внимание на държави, в които няма много мюсюлмани.

"Екстремистите се възползват от този факт да крият в тях свои важни играчи. Страни като Хърватия и България не се набиват на очи на никого, не са в центъра на внимание на тези, които се занимават с въпросите, свързани с тероризма. В същото време в тези страни се планират терористични акции, участниците безпрепятствено преминават през тези страни", казва Симеунович.

В обширен материал на сръбското издание Newsweek се посочва, че на Балканите има редица терористични лагери с нисък интензитет. В тях поддръжници на "Ислямска държава" се обучават и проверяват издръжливостта си, както и решимостта си да се присъединят към терористите.

Това е само едно изречение от поверителните материали на френската полиция и тайните служби, с които Newsweek Srbija разполага. В тях има подробности за телефоните, които е използвал Ибрахим Абдеслам – един от парижките камикадзета, погребан едва преди две седмици в предградие на Брюксел, само ден преди най-издирваният терорист в Европа – неговият брат Салах Абдеслам да бъде арестуван.

Част от поверителната информация са и номерата на мобилните телефони, използвани от техните роднини, приятели, SIM карти. Мароко, Белгия и Турция са били най-използвани, както и Балканите и по-специално Хърватия, Албания, България, пише сръбското издание, като подчертава, че Сърбия не е в списъка.

От документ на френското разузнаване става ясно по-точно, че терористите са използвали два мобилни телефона Самсунг, като в единия е имало SIM карта от Хърватия, а в другия – SIM карта от Албания. Разговорите са били много кратки – максимално 30 секунди, от което експертите заключават, че е ставало дума за бързи, оперативни заповеди и послания. Не е известно къде и как са били купени SIM картите, но подозренията са, че по пътя си от Сирия до Брюксел терористите са преминали през Хърватия, а преди това през Сърбия. Колко са били те, е трудно да се установи, но според някои оценки може да се говори за бройки от няколкостотин до няколко хиляди поддръжници на "Ислямска държава", които са се промъкнали сред бежанците и по този начин са стигнали до Европа.

От друг документ стана ясно, че Хасна Аид Булахсен – роднина на единия от терористите, която загина заедно с него в парижкото предградие Сен Дени, няколко пъти се е обаждала на мобилен телефон в Хърватия. Допълнителна проверка е установила, че той е бил с предплатена карта, която не е била регистрирана на ничие име, така че не се знае с кого е разговаряно, както и за какво е бил разговорът, пише сръбското издание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Вие сърбите преди 8 години
До srbinсе поддадохте на акъла на ч.и.ф.у.т.а. тито и свитата му от подобни 30000 и се настървихте срещу братята си българи дето идваха начело с РАКОВСКИ да ви освобождават от турското робство , направихте кеф на глобалистите и те затова ви бомбандираха по максимата разделяй и владей
49
0
 
1
 
! Отговори
Нещо не си преди 8 години
До Анонименв час мой човек сърбите пишат 1/2 кирилица 1/2 латиница те такава азбука само *** тито може да им измисли
48
0
 
1
 
! Отговори
Това трябва преди 8 години
До Анонименда го вдене бъчвата а не да вика че немала информация за терите у нашенско
47
1
 
1
 
! Отговори
Srbin преди 8 години
Toi Srbin tuka pishe na latinica zatova shtom ima takiva klaviqtura a i znae kakvo pishe za razlika ot teb koi si sam chul za Todor Jivkov i nikoi drugi.I da Hrvat nesum , niti Rusnak.
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
няма да посмеят, защото знаят че в източно европеиските страни хич не ни пука за тъпите им гнусни еврог*й ценности и антирасизъм...щото стане ли някой голям атентат...ще им запалим всичките джамии до дупка и няма да има ама ние не сме с тях, ние сме такива, ние сме онакива !
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя сърбин тука, не му се ловете, не е прави сърбин. Или е хърватин и се бъзика, или русняк. Хърватите нямат кирилица, а русняците не знаят че сърбите пишат с българска азбука.
44
2
 
4
 
! Отговори
Дидо преди 8 години
Кви актове , кви 5 лв, бе....те не са чували никога за нас, хората не знаят къде се намираме на картата.... Пък и терористите ги е страх от наШте 240 терориста.....
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре бе, като слагате минусчета, съгласих се - късно напролет! След Връбница, ама мир да има. Нали сме комшии.
42
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сърбе на върбе :)) Което ще рече, да цъфнат и вържат рано напролет.
41
0
 
0
 
! Отговори
на баба ти зелка преди 8 години
Истериите на баба Зелка про...ори12ентиранаНе и се връзвайте. Франция и Белгия са почти на...гли, досега защо мълчаха. Доста скъп нефт и петрол са си спазарили. Останете себе си и не се поддавайте на внушения. Дори да има ще намерите Пътят. налуи се сещате мрежа не се създава за няколко месеца. От години са знаели и123дио.5.тите и са мълчали като г789ъ098зове. Сега искат да ни побъркат с информационнен потоп. Само Господ Иисус Христос Е. Толко стига на човек, за да живее щастливо и истински
40
2
 
3
 
! Отговори
srbin преди 8 години
Kakvo stana,kotka e izlqla ezik na vsichki,nqma komentari.
39
4
 
1
 
! Отговори
srbin преди 8 години
До АнонименA vie shtom vinagi duhate na vsichki umni li ste?
38
8
 
3
 
! Отговори
srbin преди 8 години
До АнонименBlgari i Hrvati sa zagubili v druga svetovna voina,i zagubili sa Balkanski ratovi ot Srbi,v prva svetovna voina Srbi sa pobelili Avstriancite,mojete sam da nam zavijdate.
37
6
 
3
 
! Отговори
Srbin преди 8 години
До АнонименA vie ste sluge na ***, i na Stalin a sega na Obama.
36
10
 
3
 
! Отговори
Осман Абдула преди 8 години
Давайте дъщерите си за жени на бежанците, за да не берете ядове! Ще ударите джакпота с такива зетове, имат злато и долари, някои са с вишо образование!!!
35
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не търсета под вола теле.няма да намерите.Не зная дали у нас се планират терористични атаки но фактите крещят че в западните държави има цели квартали с джихадисти отглеждани и обгрижвани с социална любов от западните политици.
34
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пътятна мигранти минава през пропуски настроени държави Гърция, Македония, Сърбия и доскорошния приятели на Кремъл Турция това случайно ли е. Не е ли това поредното доказателство за предналежноста на Москва към плана за дестабилзация на Европа. И случаен ли факта че атентата на идил започнаха в Турция веднагаслед като отношенията им с СССР се влошава. Ето това са въпросите които чакат отговори а не провокации на сърбите да се дискредитира България. За това тук си имаме атака тя го прави чуде
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма логига. Щом терористи ползват страната са сигурно убежите и при нас се крият "важни играчи", то защо им е тогава да взривяват бомби тук - така само ще привлекат вниманието към себе си. Никой не реже клона, на който седи.
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А от гледна точка на македонците, отпреди 681. Оттогава по нашите земи шества фашизмот.
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От гледна точка на сърбите терористически атаки в България се готвят още от 1876.