Русия коментира: През Бургас "съветско" оръжие за Сирия

България нарушава международните си задължения, заяви Захарова
Обновена: 22 апр 2016 10:44 | 22 апр 2016 10:37, Елка Василева
174
Русия коментира: През Бургас "съветско" оръжие за Сирия
Снимка: архив, Reuters

Русия е обезпокоена от съобщенията на румънски медии за доставки от Съединените щати през територията на Румъния и България на големи пратки оръжия съветски модел за сирийската опозиция. Това заяви пред ТАСС говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

"Внимателно се запознахме с тази информация", отбеляза Захарова. Тя подчерта, че Русия "няма основания да оставя (тези сведения) без внимание предвид факта, че като източник на румънските медии е назована публикация от 8 април тази година в авторитетното специализирано (британско) военно издание Janes's Defense, което има широка читателска аудитория.

Споменатата статия на основата на данни, поместени на американския правителствен портал Federal Business Opportunities, открехва завесата над един от случаите на незаконна доставка на "съветско оръжие" в кризисни региони на света чрез използване на възможностите на частни компании посредници за изпълнение на договори за търговия на различни видове нападателно оръжие, произведени по изтекли съветски лицензи".

"Показателно е, обърна внимание Мария Захарова, че поръчките за доставка от корабни компании на взривни материали в йорданското пристанище Акаба са били публикувани от името на командването за морски превози към въоръжените сили на САЩ".

"След това бе поместена актуализация, в която бяха дадени подробности за характера на товара и неговата тежест, 994 тона, половината от които е трябвало да бъде разтоварена на военния док Агалар в турското пристанище Тасуку близо до сирийската граница", продължи представителката на руското външно министерство.

Според съдържащата се в статията информация със съдействието на Румъния по морски път през Турция и Йордания е била изпратена голяма партида такова оръжие на "сирийските бунтовници", сражаващи се с режима на законно избрания президент Башар ал Асад, посочи Мария Захарова.

Тя определи доставката като "незаконен реекспорт на нелицензиран модел съветска продукция с военно предназначение" и отбеляза, че асортиментът й е бил доста широк - от традиционни автомати Калашников, през гранатомети и ръчни противотанкови комплекси до оръжия с различно предназначение.

"Във въпросния материал става въпрос и за България", продължи представителката на руското външно министерство. "Инфраструктурата на българското пристанище Бургас е била използвана за организиране на подобни операции за незаконен трансфер на някакъв "конфиденциален" товар в Йордания.

При това при позоваване на американски специалисти се изказва предположение, че и в този случай товарът има военно предназначение и ще се използва за поддръжка от Вашингтон на въоръжената опозиция срещу Асад", отбеляза Мария Захарова.

По такъв начин, обобщи представителката на руското външно министерство, възникват закономерни въпроси. Тя попита по какъв път са били оформени тези сделки, като се има предвид, че между Русия, Румъния и България по вина на последните две страни досега не е уреден въпросът за лицензирано производство във военно-техническата сфера.

Защо участващите в тези незаконни операции страни членки на ООН и ОССЕ с такава лекота нарушават своите международни задължения в областта на предотвратяването на незаконната търговия с леко и стрелково оръжие, попита още Мария Захарова.

"От гореспоменатите факти следва, че румънските и българските партньори съзнателно нарушават не само правото на резултати от интелектуална собственост, получени в хода на двустранно военно-техническо сътрудничество, но и не изпълняват поетите от тях задължения по Международния договор за търговия с оръжие, нарушават "общата позиция" на Евросъюза за контрол над износа на военни технологии и оборудване", подчерта Захарова.

"Техните стъпки, предприети, както ние разбираме, с помощта и при участието на американски правителствени структури, не помагат за скорошно уреждане на ситуацията в Сирия, за прекратяване на бойните действия там. За съжаление, отново се налага да констатираме двойни стандарти за мир и прозрачност...", подчерта в заключение Мария Захарова.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
3
 
5
 
! Отговори
попа преди 7 години
рашките разбраха че потъват и си търсят сламки за фащане.
108
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другарите в Кремъл се чудят как да оправдаят че оръжието на идил е руско. Не дай си боже утре като разбере света че идил и СССР са едно и също нещо
107
0
 
6
 
! Отговори
PD преди 7 години
Да това е истина. Ние произвеждаме оръжие което през посредници от САЩ, и канал през Турция, се продава на ...и ИД. За БГ остават скромни суми, покриващи заплати. При проби и обучение на полигони стават и сакатлъци, ала за медиите тази тема в дълбочина е табу.
106
4
 
5
 
! Отговори
към наглеца преди 7 години
не ти ли хареса про руски ибрикция че се правиш на много велик ,триеш всичко което не ти харесва за престъпният руски режим.ТУК НЕ е СССР А СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ ЗАПОМНИ ТОВА РУСКА МАРИОНЕТКА
105
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Москва просто си търси повод за да прояви агресия спрямо Румъния и България, тъй като те са слабо защитени а и в момента Русия потъва и търси абсолютно отчаяно конфликт където и да е по света с цел отвличане вниманието на народа си от затъващата им родина и това е ФАКТ
104
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
прави са руснаците да протестират,въоръжаването на страните в конфликта е предпоставка за продължаване на войната и както винаги щатите стоят зад това,явно контрабандния петрол им идва евтино,забелязахте ли ,че откакто е войната в сирия, американския петрол поевтиня и му се увеличиха добивите хехе
103
3
 
8
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Станой от Ахелой 122Странно Станой защо АСАД пак спечели изборите? Някакси е успял да убеди всички които са гласували за него или просто е подменил изборите. Но защо Опозицията която участва не оспориха резултатите? Както се казва има нещо гнило в Сирия ама въпросът е от къде извира вонята. Ислямистката намеса в Сирия със сигурност извърши повече Убийства и разруши Цяла Сирия която преди това беше построена от Диктаторското семейство на АСАД
102
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Парите са винаги Там продБанка и Ислямска Държава са принципно несъвместими понятия при исляма са забранени лихварите. Да има Банки но те действат по различен начин от банките в "Свободния свят"Това ти го казвам защото Приятелче пишеше софтуер за подобна банка и беше вдигнал ръце от странни изисквания.
101
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Парите са винаги ТамЛеле КОООЛКО СИ УУУМЕНВсеки бизнесмен научи ли че неговата банка е компрометирана най-малкото което прави е да създаде нова сметка в същата банка и да прелее парите там. А обикновено изобщо се маха от въпросната банка - поне банки по света има бол. Така че твоето твърдение че Виктория Бля Бля се е обадила на Този или Онзи за трети или Четвърти е поредната измислица...Ехх спрете да пишете във форума проза моля
100
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кремълската истеричка май страда от подранил климактериум...откога България и Румъния са "партньори" с Русия !!!?
99
12
 
7
 
! Отговори
ss преди 7 години
Негодниците от виолончелната империя да си затъарят устата
98
4
 
15
 
! Отговори
цък преди 7 години
Според менторите ни отвъд океана сме "Добри ученици" , две мнения по въпроса - няма!Едно от мотото им е:"Бизнес, дами и господа, нищо лично, просто бизнес..."
97
16
 
7
 
! Отговори
2+2=5 преди 7 години
Абе имаше едни сметки в Панама на агенти на КГБ? От къде ли им са парите?
96
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Завода Фридрих Енгелс беше едно от първите приватизирани предприятия в България, понеже у нас имаше 3 стратегически отрасъла- земеделско производство, оръжейна индустрия и ядрена енергетика. Всичко последователно с помощта на планът РАН-Ът беше ликвидирано. Селското стопанство в упадък, оръжейната индустрия в американски ръце на фирмата Арсенал инс Уса. Ядрената енергетика закрити 4 работещи блока нови няма да сес строят е как да сме във възход.
95
3
 
23
 
! Отговори
Кои са Арсенал преди 7 години
КОгато навремето завода Фридрих Енгелс - (днес преименуван на Арсенал тайно приватизиран от американската компания за производство на оръжие Арсенал с мажоритарен дял акции) продаваше по социалистическо време оръжие на страните членки на СИВ и трети страни противници на империализма и капитализма пълнеше хазната на БГ и имаше пари за безплатно здравеопазване, клинични изследвания, обучение. Днес работниците взимат 500 лв заплати а основния приход отива в САЩ. arsenalinc/usa/
94
3
 
7
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 120Това какво е отпуск в Руската армия съм го гледал за твое сведения по Виасат Хистори. Имаше такъв проект един от техните водещи постъпи в руската армия и му даваха премеждията. Най-накрая го хвърлиха с парашут от самолет и го пратиха да си ходи в къщи.
93
6
 
22
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 121Два момента които са неясни:1. Платили ли сме си лицензионните такси за РПГ и Калашника на Рашките които продаваме на посредника? 2. Ние виновни ли сме ако това оръжие стигне до ИД в един момент?(Тоест спонсорираме ли Тероризъма?)
92
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БобиЗа нас в момента лицензирани посредници разбирай ХАмерикански компании...и къф ти е проблема бе каскет? Имат лиценз - продаваме им.
91
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя путинопитек Боби пак осмърдял форума. Гледам вече и от отпуските на руската армия взел да разбира.
90
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руската *** се чуди как да буни настроенията в една или друга европейска държава. За *** вечно има врагове ивсе трябва да се бият с някои. Защо не си гледата пропадналата държава, а само се чудите как да се правите на велики. Не сте и никога няма да бъдете. *** си е ***.