BG болногледачка от Германия: Обслужваме баби като роботи!

В старческия дом в Хайделберг Ива издържала само 11 дни: Страшно е!
12 май 2016 09:22,
249
BG болногледачка от Германия: Обслужваме баби като роботи!
Снимка: flickr

Държавните старчески домове в Германия са като луксозни хотели. Звездите им според нашите представи могат да надхвърлят дори пет. Случва се бизнесмени да наемат старинен замък и да го превърнат в рай за хората с броени земни дни, но работата за болногледачите е непосилна, разказва пред "24 часа" Ива Петкова от Монтана.

В старческия дом в Хайделберг тя издържала само 11 дни. Пет-шест медицински сестри като нея се грижели за 45-50 лежащо болни баби и дядовци.

Първите три дни Петкова не могла да се храни от погнуса, а следващите 8 не мигнала от преумора.

"Движех се като робот, тичах от първия до третия етаж. Още недовършила с манипулациите при един болен, тичах при друг, викаха ме при трети... Нямах време да пия чай или вода и устата ми пресъхваше...", спомня си Ива.

На първия етаж били настанени лежащо болните, на втория - тези с увреждания в инвалидни колички, а на третия - пациенти на интензивното, такива с бактериални инфекции, които са на специално обгрижване.

В мазето пък била разположена столовата, където се приготвяла храната. За всеки обитател се готвело по индивидуално меню, приготвяли се лечебни сиропи.

Болногледачите, сред които и мъже, са били принудени да тичат по етажите и да дават лекарствата, да изправят на крака обитателите и т.н.

На всеки пациент се следяло кръвното налягане, биели се инжекции, водело се досие.

"Работата е напрегната и динамична, случват се какви ли не извънредни ситуации и сестрите трябва да реагират на момента", допълва Ива.

Твърди, че в тези социални заведения винаги има глад за работна ръка. Затова и персоналът е многонационален.

За възрастните пенсионери се грижат хървати, рускини, гъркини, африканци, египтяни, румънци и българи. Никой обаче не се задържа за дълго време.

Ива разказва, че болногледачите получават по 1700 евро средно месечно възнаграждение, но то е за който може да издържи.

За лукса пък да преживеят спокойни старини пенсионерите в Германия плащат от 2500 до 3000 евро на месец.

"За настанените в старческите домове е добре, но за обслужващия персонал е много трудно, натоварването е дори свръх физическите възможности", коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един ..друг му бърше ...Трети(Капиталиста) прибира печалбата. Що е то:КАПИТАЛИЗЪМНали протестирате срещу България, срещу,, комунистите,, искате демокрация и капитализъм..... ИМАТЕ Я
183
1
 
0
 
! Отговори
qko преди 8 години
До славянинБраво, коментара много ме изкефи. Така е на много хора са им такива ценностите, да угаждат на дебелото черво.
182
1
 
2
 
! Отговори
Сим -Саладин преди 8 години
Как може да напишете ,че египтяни са санитари на стари германци,това трябва да е голямо себеотрицание за египтяни.
181
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи сценарият ми е ясен. Девойката е платила на някоя фирма да и намерят работа като сестрата, намерили са и, обаче като са я видяли, че не знае езика са я сложили на по ниска длъжност, защото сестра без език е голям риск, както за хората които обслужва, така и за фирмата в която работи.
180
4
 
3
 
! Отговори
славянин преди 8 години
Като чета тук декларациите на феновете на западния начин на живот, че ''ако искаш здраво да ядеш и здраво да сереш, трябва и здраво да бачкаш'', ми става ясно що за хора с ''ценности'' са тези! Та на мен въпросът ми е: Доволен ли си от живота си ако цял живот ''здраво си бачкал, здраво си ял и здраво си ***''!? Това е истинският и единствен въпрос на който трябва да се отговори - за какво живееш!?
179
2
 
4
 
! Отговори
немската ZDF преди 8 години
Бежанците получават по 1100 Евро само за Наем на Квартира , достоверна Информация по немската ZDF ПРЕДАВАНЕ от 11.05.2016 ЗА ЗЛОУПОТРЕБИ С ПАРИ ЗА БЕЖАНЦИ , пък ти ходи да се грижиш за Пенсионерите им
178
3
 
3
 
! Отговори
бай брадър преди 8 години
Доста ненужна статия, който не му харесва в Германия или си е мислел че ще го замерват с пачки по стотачки там, пък те не го замерват - да си идват обратно😂
177
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ТатянаWij kakwo kogato ti doidesch tuk togava israsiavai mnenie !Jenata ima w prdwid ne da sedna i da pie tsial den kafe!
176
12
 
14
 
! Отговори
Татяна преди 8 години
Какъв чай бе, какво кафене тем подобни? Това да не ти е България, да вземаш заплата без дори половината да си заработва? Куфари и обратно, не се жалвай.....
175
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко говори за лоша организация.
174
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АЗ ПРЕЖИВЯХ НЕЩО ПОДОБНО В НОРВЕГИЯ , С ПОДОБНА РЕАКЦИЯ НА МОЯ ОРГАНИЗЪМ ! НЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ЛИПСА НА НЕОБХОДИМИТЕ КАЧЕСТВА , А ЗА НАПАСВАНЕ КЪМ НЕЩО ДОСТА БЕЗУМНО ! МОЯТ РАЗУМ НЕ ВЪЗПРИЕ "ЛИПСАТА НА РАЗУМ" , АКО МОГА ТАКА ДА СЕ ИЗРАЗЯ ! И В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ ОБСЛУЖВАТ ПО ПОДОБЕН НАЧИН ! ДОРИ МЕ УПРЕКНАХА , ЧЕ ПОЛАГАМ ПОВЕЧЕ ГРИЖИ ОТКОЛКОТО Е "ПОЗВОЛЕНО"/има правила , определящи колко"грижи" да положиш , иначе си "неудобен"/!ТРЯБВАТ ПОВЕЧЕ ГЛЕДАЧИ И ОБСЛУЖВАЩИ ОПИРА ДО ТАМ ! СВЕТЪТ "ПРЕВЪРТА"!
173
3
 
6
 
! Отговори
пич преди 8 години
До АнонименХе,хе,колко си наивен,акознаеш Боко тиквата колко е лаком и как краде,ум ще ти зайде!
172
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма време за кафенце, за цигарки, но претенция за голяма заплата имаме! В България 1700 евро месечно взима Министър председателя!
171
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Експлоатацията е жестока, работата наистина много, тази жена не лъже, не се спазва особено немското законодателство, моя познати работеше само през нощта, всяка нощ, без почивка, но използват, като не знаеш добре езика, не си знаеш правата, притиснат си финансово.
170
26
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доста психично болни на които им е виновен капитализма. Ами мързели спрете Земята и слезнете.
169
5
 
9
 
! Отговори
Алабал преди 8 години
До Анонимен 217Да, бе, тя Ива със сигурност има земя, още по-сигурно никой не я чака да отгледа реколта, за да я обере вместо нея и ала-бала-портокала. Откъде се извъждате такива?
168
20
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ива от Монтана!Ако си беше стояла в Монтана и се занимаваше с градинарство например,в район,в който,каквото боднеш пониква,щеше да си докараш и добри доходи и щеше да ти е по-спокойно и нямаше да ти мирише.Втурнали сте се всички на запад,мислейки,че там е рай.Малко работиш и много получаваш.Да,ама-не!Който е умен и работлив и тук може да успее.
167
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ааааааа не! Когато вирехте двата пръста и грачехте като гарги по площадите и улиците не се оплаквахте нали? Тогава си мислехте че като свалите Тато от власт от чешмите ще потече мед и масло! Да потече ама не за вас грачещите и вирещите двата пръста които другарите ви ги завряха отз.д а потече мед и масло за тези които ви ги завряха! Сега ще слугувате както не са слугували по турско робство защото сте гооооолеми тарикатчета! Ай честита ви сЛобода тавариши и господа нали вече така ви викат!?!?
166
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така е, Ива, кофти работа... Отиваш да работиш, пък то се оказва, че трябва да се трудиш. Заплатите са добри, ама се и тича, не е като тука. Ако не те кефи - връщаш се в родното Чепръчене, ако имаш връзки се уреждаш на синекура в общината и си цъкаш из фейса цял ден. Взимаш си едни 500-600 кинта и си супер. И разказваш на другите в канцеларията колко е зле на Запад.
165
1
 
12
 
! Отговори
Пей, сърце! преди 8 години
Няма страшно. Сега си внасят господари, за които те да работят. Довреме източноевропейците ще се върнат вкъщи, а те ще си останат с новите любимци от Азия и Африка. Изобщо, пей сърце!