Зика тръгна и към Африка

Засега СЗО се въздържа от въвеждане на строги ограничения върху пътуванията
4
Зика тръгна и към Африка
Снимка: Reuters, архив

В Кабо Верде бе открит щам на вируса зика, сходен с онзи, който получи широко разпространение в Латинска Америка, предадоха световните информационни агенции.

Това бе оповестено от директорката на Регионалното бюро за Африка на Световната здравна организация д-р Матшидизо Моети.

"Това е обезпокоително, защото свидетелства, че епидемията от зика се разпространява извън пределите на Латинска Америка и вече е на прага на Африка“, отбеляза д-р Моети.

Според нея информацията ще позволи на африканските страни да преценят риска, както и готовността си за борба с болестта.
 
По думите й, понастоящем тя не смята за необходимо да се препоръчва въвеждане на строги ограничения върху пътуванията като мярка за борба с разпространението на вируса зика.

Учени от редица страни, включително САЩ и Бразилия, заявиха, че заразяването със зика през бременността предизвиква у бебето микроцефалия - вроден дефект, който се изразява в значително намаляване размерите на черепа, умствена изостаналост, неврологични отклонения, нарушения на слуха и зрението. Някои експерти са на мнение, че болестта зика е свързана с усложнения от типа на синдрома на Гилен-Баре - автоимунно заболяване, което може да причини временна парализа. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: АфрикавирусЗика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
това означава,че богатите не смятат да ходят там,комарите от този сорт се размножават до умерения пояс,значи тези дето са го създали са по на север
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се и учудваме. Африка винаги е била "опитно" поле на фармацевтични и военни компании. Те и без това имат голяма смъртност, та нов или модифициран за нечии нужди ретровирус винаги трябва да се изучи и извън лаборатория. Така се раждат големи неща.
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Потърсете в нета за Зика има и интересни неща свързани с фармацевтични фирми на Сорос.