Русия върна Надежда Савченко на Украйна

В замяна двама руснаци се прибраха в родината си
Обновена: 25 май 2016 16:24 | 25 май 2016 16:24, Елка Василева
391
Русия върна Надежда Савченко на Украйна
Надежда Савченко. Снимка: Reuters

Самолетът, в който доскоро задържаната в руски затвор украинска военнослужеща Надежда Савченко потегли от Русия за Украйна, се приземи в Киев, съобщи украинският президент Петро Порошенко, цитиран от Ройтерс.

"Президентският самолет с героинята на Украйна Надя Савченко се приземи", написа той в Тwitter. "Надя се прибра в Украйна. Радвам се с всички сънародници", добави в Тwitter премиерът Володимир Гройсман, цитиран от Франс прес.

Военният пилот Надя Савченко заяви още с пристигането си в Киев, че е готова отново да се жертва за Украйна, предаде Франс прес. "Готова съм да се жертвам отново на бойното поле за Украйна. Голяма благодарност на всички, защото се борихте за мен. Ако хората не бяха проговорили, политиците щяха да замълчат. Така че голямо "благодаря" на всички", заяви видимо уморената Савченко пред чакащите я на летището Бориспил в Киев журналисти.

Савченко бе един от най-известните пленници в украинския конфликт. Тя бе държана в руски затвор от средата на 2014 г. по обвинение, че е дала на украинските национални сили координати за удар, в който бяха убити двама руски журналисти и беше осъдена на 22 години затвор от руски съд.

Още по темата

Днес руският президент Владимир Путин е подписал указ за помилване на Надежда Савченко. В изявление по руския тв канал Ер Те Путин каза, че е решил да помилва Савченко, след като роднини на загиналите в Украйна руски журналисти подали петиция до него с молба да прояви милост към украинката. Путин бе показан по телевизията с две млади жени, представени като роднини на журналистите, на които благодари за инициативата, предаде АП.

Савченко е била разменена за двама предполагаеми руски войници, които бяха пленени в Украйна, отбелязва ДПА.

Самолетът с руските граждани Евгений Ерофеев и Александър Александров, които са осъдени в Украйна, кацна на московското летище Внуково, предаде РИА Новости. Те бяха посрещнати от съпругите си.

Украинските власти помилваха Евгений Ерофеев и Александър Александров, които изтърпяваха 14-годишни присъди, издадени по обвинения в извършване на терористичен акт и водене на война на територията на страната.

Председателят на горната камара на руския парламент Валентина Матвиенко съобщи, че макар и предаването на Савченко на Украйна и на Ерофеев и Александров на Русия да се е състояло, това не е била размяна, а е станало на основание ратифицираната от Украйна и Русия Европейска конвенция за предаване на осъдени лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


391
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 288И на какви висши цивилизационни източници се базират някои творения на западната цивлизация и нейните държавни мъже, като Освиенцим, Дахау и други подобни? Или изтребването на местното население в Северна Америка?
198
5
 
0
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
До Анонимен 286Никъде в историята не се споменава за ''Московска Рус''. Във всички документи съществува една Русь с център Киев. Има ''Московско княжество'' ''Велико Московско княжество'' Московско царство'' преименувано в 1721г. в ''Руска империя'' ''Московска Русь'' е измислица на Петербургската академия на науките през 19 век с цел връзка между Русь и Россия.
197
0
 
4
 
! Отговори
Ганчо преди 7 години
До Анонимен 288А да имаш идея на кои западни възвишени държави се дължи чернокожото население в САЩ и други американски държави и какви хуманни подбуди са довели до този факт?И в кои хуманни западни държави се е вихрила Светата Инквизиция?
196
1
 
5
 
! Отговори
до 286 от славянин преди 7 години
Значи признаваш т. нар. украйна за Русия! Обясни ни обаче кое е това европейското!? Свободната п.д.растия и милионните стада ислямски емигранти ли!? Ако това е европейското, значи Русия е съвсем права да се бори срещу него!
195
0
 
6
 
! Отговори
Ганчо преди 7 години
До Анонимен 286Муньо, имаш ли идея как е изглеждал "западният свят" по времето на Киевската Русь? Муахахха! Западният ти свят по това време още е ядял сурово месо! Малко си объркал посоките
194
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 283а ти е бедна фантазията какви паметници има в Скопие на македонските войници още от преди Христа! Като почнеш с цар Самуил...
193
0
 
4
 
! Отговори
Lavrov преди 7 години
Да. для украинской власти эта дурында будет проблемой. И для "партнеров". с их "списком Савченко", тоже...:))P.S.А по большому счту Савченко нужна была потроху в виде мученицы, желательно мртвой, так что не удивлюсь если е замочат а обвинят во всм Россию, Кремль и лично Путина.
192
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 278Яж го вната на Петлюра! Сега и Бандера ни цитирай, после порови и в българската история - ще откриеш подходящи цитати и от Богдан Филов, и от ген. Луков, и от Рудолф Хес, и от фелдмаршал Гьоринг! Но просто си яж го вна, щото българските въшки това могат! После и ти като дядо ти ще се ръгаш на Орлов мост да се снимаш с освободителите, за да уредиш децата в новата власт! Знаеме ви, мише ако...
191
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 275Какви украинци бе ***, като такава държава има от 20 години! Наште макета по имат основание да се чешат с неква македонска държава, ама тия хохли или са били руси, или поляци, или австроунгарци!
190
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 271Щото българите са народ от аристократи, нали? Аз не съм видял опашка за билети пред виенската опера за спектакъл на софийската опера, ама за гостувания на Большой съм виждал до Штефансплац, хем на няколко пъти!
189
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците са избран народ. В сравнение американците и западноевропейците са гоеве че и по зле
188
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скоро ще разберат и украинците и еврогейците какъв им го забоде Путин, като им я върна тая изоглавена ненормалница! Честито да им е!
187
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То в Украина има ли хора - с какво да свиква ? Освен това в свинарника рядко влизат хора-какво има да свиква
186
1
 
0
 
! Отговори
До Су-34 преди 7 години
Според той/тя/то е първия хуманоид получен от брака на 2 норвежски лесбийки доларофилки
185
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поискала 2 литра водка и никой да не я докосва, щото била отвикнала от хора. Сега докато свикне...
184
2
 
4
 
! Отговори
Вася преди 7 години
Украинците така ще оправят държавата си, че скоро тя няма да съществува
183
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Очертава се голямо щоу със Савченко в Украйна. Скоро някои ще се чудят къде да я скрият! Тази *** - кукувица още от летището сипе закани как ще преподреди политиката в държавата и как ще пренареди кой да бъде в парламента им. Голем герой, голлема уста, големи проблеми се задават
182
1
 
2
 
! Отговори
Сафченко преди 7 години
Отврат. В Украйна смърди. По-добре ми беше в затвора - имаше храна топлина и подслон. В Украйна няма нищо
181
2
 
4
 
! Отговори
Адисей преди 7 години
Единствения шанс за немците е да се предадът на руснаците. На снимката се вижда че Савченко е недоволна-Украйна е по-лоша от руския затвор
180
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"...Путин каза, че е решил да помилва Савченко, след като роднини на загиналите в Украйна руски журналисти подали петиция до него с молба да прояви милост към украинката"Човек направо изпада в умиление, като чете такива неща за най-доброто ченге на света !Колко евтина КГБ PR инсценировка !