НАТО се нуждае от Русия, възражда образа й на "голям враг"

Алиансът се чувства некомфортно, смята представителят на Москва в структурата
31 май 2016 09:03,
506
НАТО се нуждае от Русия, възражда образа й на "голям враг"
Снимка: архив, Ройтерс

НАТО използва украинската криза, за да възроди образа на Русия като "големия враг", без който алиансът не може да съществува. Това заявява в интервю за "Росийская газета" постоянният представител на Русия в Северноатлантическия алианс Александър Грушко.

Руският дипломат констатира "остър завой в политиката и военното строителство на НАТО" и твърди, че пактът "се чувства абсолютно некомфортно при липса на голям противник".

Образът на големия противник се използва с цел "връщане на НАТО в центъра на световната политика", като "доказателство, че няма други начини за гарантиране на сигурност освен "натоцентризма", базиран върху стратегическо обвързване на Европа със САЩ", казва Грушко в интервюто за "Росийская газета", цитирано от ТАСС.

В новия вариант на стратегията за европейското командване на въоръжените сили на САЩ "пише черно на бяло, че задачите на това командване са да прокарват интересите на САЩ "от Гренландия до Каспийско море и от Северния ледовити океан до Леванта". Поражда се въпросът къде са САЩ и къде е Каспийско море. И къде Русия може да прокарва собствените си национални интереси?", пита представителят на Москва.

По думите му в отговор Русия наистина засилва военната си мощ, но прави това на собствена територия. Същевременно "многобройните мерки, осъществявани днес от САЩ и съюзниците им в Европа, укрепват конфронтационния модел".

"Неотдавна президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че не бива да се допусне превръщането на Черно море в "руско езеро". НАТО обаче разбира чудесно, че Черно море няма никога да се превърне в "натовско езеро", и ние ще вземем всички необходими мерки, за да неутрализираме евентуалните заплахи и опити за силов натиск върху Русия от южна посока", допълва Грушко.

НАТО продължава да води политика за "възпиране" на Русия въпреки собствените си призиви за политически диалог, заявява той по повод неотдавнашната среща на външните министри от страните членки на пакта. "Не искам да кажа, че имаме студена война в отношенията с НАТО, но алиансът минава към схеми за гарантиране на сигурност от времето на студената война. И това буди тревога, защото към днешна дата става дума не само за политика, но и за военно строителство", подчертава посланикът на Москва.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


506
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"3. Самолета е свален точно там и тогава за да може да падне на границата с РФ ако беше продължил по стария си курс, но той прави завой на 180 градуса и пада при бунтовниците"Боже, кога ще спре болката??? Толкова детски размисъл не бях очаквал да прочета.
174
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БобиКазуса Косово, си го направиха твоите другари фaшисти сърбите. И Косово е автономна република, притежаваща собствен изключителен суверенитет. Тя не е взета насила, за да бъде присъединена към друга държава. Толкова ли малко ти е акълчето, че не го схващаш това?А до там се стигна, защото на хората им писна от издевателства. А не защото искат да поставят радиолокационни станции за контрол на съседни територии и акватории, какъвто е "казуса Крим".
173
3
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До ИСТИНАТА 386ДО ЛЪЖАТА наричаща себе си ИСТИНАФАКТИ1. В РФ по това време няма БУК М1 - това е АНАЛОГОВО/ЦИФРОВ комплекс - Кошмар за поддръжка и настройка за това не се експлоатира поне 10 години има БУК М1-2 100% цифров комплекс с НОВА РАКЕТА2. Всички произведени ракети БУК М1 по това време са извън гаранция (вкл Укр.)3. Самолета е свален точно там и тогава за да може да падне на границата с РФ ако беше продължил по стария си курс, но той прави завой на 180 градуса и пада при бунтовниците
172
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БобиТи какво се правиш, че е разбираш. Да не би да си малоyмeн. Или *** е рускиня
171
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Волен Сидеров също посети Крим, обаче това не промени статута на полуострова
170
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"""Вече няколко парламентарни делегации от Франция и ЕС посетиха Крим."""Франция не е признала, че Крим е територия на РФ. Напълно нормално е различни организации да посещават Крим и да дават кураж на окупираните.
169
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крим е руски. И ще остане руски.
168
1
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До БобиЗа какво им е на украинците да свалят самолети, след като противниците им в Донбас са миньори? Иначе савецките експерименти най-много да доведат до екокатастрофа като пресъхването на Аралско море
167
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАТО вече е бита карта
166
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До ООН 362До Уважаемия ОО НЕ НЕТочно това е СЪЩНОСТТА на КАЗУСА КОСОВО. Ако декларацията за НЕЗАВИСИМОСТ се подкрепи от ЕДИН ЧЛЕН НА СС НА ООН С ПРАВО НА ВЕТО - което стана при Косово това беше САЩ при Абхазия, Осетия и КРИМ това е РФ въпросната резолюция става една хартийка с никава стойност.Съжалявам САЩ са устроили по този начин ООН като са го създавали. А самите САЩ създадоха ПЪРВОНАЧАЛНО и казуса КОСОВО.
165
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крим не е руски, дори руснаците признават това. Само в кремъл си представят някакви небивалици в някаква паралелна вселена
164
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кучетата си лаят, керванът си върви. Крим е руски. Въпросът е затворен.
163
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"На 22 юли 2010 г. съдът излиза с решение, че този акт не е в нарушение на международното право. По същият начин Крим обяви независимост."Сигурно албанците от Албания са пратили спецназ, танкове, БТР-и и флот в Прищина и са стреснали целия свят. А сърбите са били фaшисти, както сега наричат украинците. И мирно са седяли тия фaшисти, не са палили албански села хич.Аз не знаех, че Косово е присъединено към Албания, сега от теб разбирам. :)))
162
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 359По казуса КОСОВО АНО ТЪЪЪЪПИ преди това обявиха независимост Северна Осетия и Абхазия Независими ли са в момента ? ДА Дори се говори да пускат референдум за присъединяване към РФРеално икономически интегрирани ли са в РФ ДААйде моля спри се
161
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вече няколко парламентарни делегации от Франция и ЕС посетиха Крим.
160
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Впрочем прави очебийно впечатление, че Украйна досега нито веднъж не е отворила дума да съди Русия в международния съд за Крим, както направи Сърбия веднага след като Косово се отдели. Вече повече от 2 години никой не започва съд в Хага срещу Русия, е едно присъда би имала голяма тежест за оптите на Украйна да си върне Крим.
159
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 353Ано ТЪЪЪЪЪЪЪПИОх спри се вече писна ми да ти оборвам глупостите1. Донбас - Въоръжената борба на миньорите срещу незаконното правителство дошло с военен преврат ЗАПОЧВА 6 (ШЕСТ) МЕСЕЦА след Майдана. През това време всеки МИРЕН ПРОТЕСТ в региона е СМАЗАН включително със стрелба на месо. 6 месеца ТЕРОР преди хорицата да хванат калашниците.2. МН 17 е свален от Укр Ракета БУК доказано с ФИЗИЧЕСКИ експеримент от Рашките, Данните на Датчаните се различават с 5% от тези на АлмазАнтей
158
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През октомври 2008 г. по инициатива на Сърбия ООН сезира Международния съд в Хага с искане, той да се произнесе, дали едностранно обявената независимост от страна на Прищина, не противоречи на международното право. На 22 юли 2010 г. съдът излиза с решение, че този акт не е в нарушение на международното право. По същият начин Крим обяви независимост.
157
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименКрим не е окупиран незаконно. Крим обяви независимост и после се призъедини към Русия по всички правила и норми на международните закони.
156
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БобиБобър, замисли се кво значи "етнически...(руснак, сърбин, турчин)". Замисли се какво се има предвид, когато се ползва тази дума.1. Крим е НЕВЪЗМОЖНО да ползва казуса Косово, понеже двете неща са коренно различни.2. Не са 75% руснаците в Крим и няма да гласуват всички единодушно. 3. Не е важно кой гласува, а кой брои гласовете, е казал един известен руснак.4. Не е обявена независимост, а присъединяване към друга държава. И малките деца знаят колко е различно.5. ГДР/ФРГ - лyд ли си?