НАТО се нуждае от Русия, възражда образа й на "голям враг"

Алиансът се чувства некомфортно, смята представителят на Москва в структурата
31 май 2016 09:03,
506
НАТО се нуждае от Русия, възражда образа й на "голям враг"
Снимка: архив, Ройтерс

НАТО използва украинската криза, за да възроди образа на Русия като "големия враг", без който алиансът не може да съществува. Това заявява в интервю за "Росийская газета" постоянният представител на Русия в Северноатлантическия алианс Александър Грушко.

Руският дипломат констатира "остър завой в политиката и военното строителство на НАТО" и твърди, че пактът "се чувства абсолютно некомфортно при липса на голям противник".

Образът на големия противник се използва с цел "връщане на НАТО в центъра на световната политика", като "доказателство, че няма други начини за гарантиране на сигурност освен "натоцентризма", базиран върху стратегическо обвързване на Европа със САЩ", казва Грушко в интервюто за "Росийская газета", цитирано от ТАСС.

В новия вариант на стратегията за европейското командване на въоръжените сили на САЩ "пише черно на бяло, че задачите на това командване са да прокарват интересите на САЩ "от Гренландия до Каспийско море и от Северния ледовити океан до Леванта". Поражда се въпросът къде са САЩ и къде е Каспийско море. И къде Русия може да прокарва собствените си национални интереси?", пита представителят на Москва.

По думите му в отговор Русия наистина засилва военната си мощ, но прави това на собствена територия. Същевременно "многобройните мерки, осъществявани днес от САЩ и съюзниците им в Европа, укрепват конфронтационния модел".

"Неотдавна президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че не бива да се допусне превръщането на Черно море в "руско езеро". НАТО обаче разбира чудесно, че Черно море няма никога да се превърне в "натовско езеро", и ние ще вземем всички необходими мерки, за да неутрализираме евентуалните заплахи и опити за силов натиск върху Русия от южна посока", допълва Грушко.

НАТО продължава да води политика за "възпиране" на Русия въпреки собствените си призиви за политически диалог, заявява той по повод неотдавнашната среща на външните министри от страните членки на пакта. "Не искам да кажа, че имаме студена война в отношенията с НАТО, но алиансът минава към схеми за гарантиране на сигурност от времето на студената война. И това буди тревога, защото към днешна дата става дума не само за политика, но и за военно строителство", подчертава посланикът на Москва.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


506
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 404Роден в София само с Българско гражданство, Не съм съден или осъждан ако и това те интересуваОЗ от Хим Войски - Профил Разузнавач
194
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само дето според конституцията на Украйна, подобен референдум за Крим е незаконен. (Същото важи и за България - например, Кърджали не може да обяви референдум за присъединяване към друга държава - дори и 100% да гласуват "за".)
193
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Одисей 1 402Прекрасно ПътешественикоКолко държави ПРЕКЪСНАХА ОТНОШЕНИЯТА СИ С РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ?
192
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Боби"Ето отговорете на този въпрос!"Ти не ми отговори на въпроса дали си руснак.
191
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До ИСТИНАТА 395Истина - Офицер от запаса Хим Войски съм. В казармата съм обслужвал 6 месеца 1 Дивизия за ПВО Божурище, Ходил съм на полети и съм се ходил на повечето площадки на ЗРК около София. Хобито ми е Авиация. Повярвай ми имам контакти които да попитам - професионални Летци и ПВО специалисти. Не си хвърлям думите ей така.
190
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако международното право е спазено при присъединяването на Крим към Русия, защо никой не признава това действие.
189
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крим не е анексиран, ами се присъедини към Русия като бяха спазени всички закони на международното право.
188
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До одисей 389Добре стигнахме до някакво съгласие по въпроса и казуса.КОЛКО МИНИМАЛНО И КАКВИ ДЪРЖАВИ е необходимо да признаят една територия за да стане тя НЕЗАВИСИМА или ЧАСТ от Друга държава?Ето отговорете на този въпрос!
187
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия няма никакъв проблем с международното признаване на Крим. Ако някой има проблем - за негова сметка си е.
186
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БобиКазуса Косово си е напълно законен. Защото целия свят така решава. Защото ВСИЧКИ световни съдилища и организации така са присъдили. Без значение дали на теб ти харесва или не. Ти си малцинство, което е изгубило в международните съдилища.Казуса Крим е незаконен. Защото там става дума дори не за сепаратизъм, а за окупация. Референдума е незаконен, не е признат от никой. Хората по света просто не искат да спорят с инфантили в ядрена сила.
185
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до одисейКрим е част от Русия. А другите да подскачат колкото си искат и да признават каквото си искат - това си е техен проблем, не на Русия.
184
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До ИСТИНАТА 383Истински експертИма два варианта единия изстрелян от УКР единия изстрелян от СЕПАР(или Руснаци ако щеш). Алмаз Антей направи НАТУРАЛНИ ФИЗИЧЕСКИ ЕКСПЕРИМЕНТИ - Взриви истинска ракета пред отрязан нос на самолет на полигона. С това доказа че версията че е стреляно от СЕПАРАТИСТИ не е ВЯРНА - ПОРАЖЕНИЯТА НЯМАТ НИЩО ОБЩОНаправи втори експеримент взрив на бойна глава под ъгъл изстреляна от УКР. Данните за разпределението на Осколките с 5% се различава то данните на Датчаните
183
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Бобити руснак ли си?
182
4
 
3
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 7 години
КРИМ Е ОКУПИРАН ОТ РУСИЯ
181
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бе, защо сте се загрижили за териториите на чужди държави - как е положението в евроатлантическата ***?
180
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 380Във законодателството на ВСЯКА държава има алинеи и прочие срещу самоволно обявяване на независимост на част от територията - анти СЕПАРАТИСКИ закони на всякъде има включително България и Сърбия.Тоест по Сръбското, Руското, Украинското, Българското законодателство Казуса КОСОВО е НЕЗАКОНЕН. Сориии Но САЩ извъртяха така нещата с КОСОВО и Косово е независим а Крим сега е част от РФ сории
179
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Крим има над 100 000 руски военниА колко американски военни има в Калифорния?
178
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименКрим е част от теритирията на Русия. Русия няма нужда 10 или 100 други държави да и признават теритирията, другите са принудени да се съобразяват с Русия.
177
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Крим има над 100 000 руски военни, разположени на територия от около 27 000 км2 и население около 2млн. - според всички военни книги това се нарича окупация. На всеки войник се падат да контролира по 20 души, като войника има патрони да избие поне 100 души.
176
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До ИСТИНАТА 386 Пешко 373Ако МН17 падне до руската граница както е било по сценарий тогава Украйна ще "Помоли" САЩ/НАТО да изолират района (50/50 км) който беше и е стратегически за бунтовниците и САЩ с удоволствие ще го направи. От там на сетне ЛНР и ДНР в този вид никога нямаше да има.Ако МН 17 падне до руската граница вече наистина и специалистите щяха да си позволят да помислят над варианта РУСКИ ЗРК да е свалил самолета. Сега всеки специалист ще се изсмее на подобна идея.