НАТО се нуждае от Русия, възражда образа й на "голям враг"

Алиансът се чувства некомфортно, смята представителят на Москва в структурата
31 май 2016 09:03,
506
НАТО се нуждае от Русия, възражда образа й на "голям враг"
Снимка: архив, Ройтерс

НАТО използва украинската криза, за да възроди образа на Русия като "големия враг", без който алиансът не може да съществува. Това заявява в интервю за "Росийская газета" постоянният представител на Русия в Северноатлантическия алианс Александър Грушко.

Руският дипломат констатира "остър завой в политиката и военното строителство на НАТО" и твърди, че пактът "се чувства абсолютно некомфортно при липса на голям противник".

Образът на големия противник се използва с цел "връщане на НАТО в центъра на световната политика", като "доказателство, че няма други начини за гарантиране на сигурност освен "натоцентризма", базиран върху стратегическо обвързване на Европа със САЩ", казва Грушко в интервюто за "Росийская газета", цитирано от ТАСС.

В новия вариант на стратегията за европейското командване на въоръжените сили на САЩ "пише черно на бяло, че задачите на това командване са да прокарват интересите на САЩ "от Гренландия до Каспийско море и от Северния ледовити океан до Леванта". Поражда се въпросът къде са САЩ и къде е Каспийско море. И къде Русия може да прокарва собствените си национални интереси?", пита представителят на Москва.

По думите му в отговор Русия наистина засилва военната си мощ, но прави това на собствена територия. Същевременно "многобройните мерки, осъществявани днес от САЩ и съюзниците им в Европа, укрепват конфронтационния модел".

"Неотдавна президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че не бива да се допусне превръщането на Черно море в "руско езеро". НАТО обаче разбира чудесно, че Черно море няма никога да се превърне в "натовско езеро", и ние ще вземем всички необходими мерки, за да неутрализираме евентуалните заплахи и опити за силов натиск върху Русия от южна посока", допълва Грушко.

НАТО продължава да води политика за "възпиране" на Русия въпреки собствените си призиви за политически диалог, заявява той по повод неотдавнашната среща на външните министри от страните членки на пакта. "Не искам да кажа, че имаме студена война в отношенията с НАТО, но алиансът минава към схеми за гарантиране на сигурност от времето на студената война. И това буди тревога, защото към днешна дата става дума не само за политика, но и за военно строителство", подчертава посланикът на Москва.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


506
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами и в Чечения се наливат млрд. ама руснаци там няма, същото ще е и в Крим. Руснаците не ходят на почивка в Крим защото това е окупирана територия и те се чувстват там като агресови и окупатори.
154
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малеееее, най големите *** биле у софее. Демократе, там евроатлантице и оке там си наркомане.
153
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сякаш са пратени от Зоро астъра всите що НАТО що ОТАН,ясно НАТО не пасва на ЕС,заради отвъдни връзки,а ОТАН на ЕАС или АЕС как там го въртят и за тУй ОТАН се не чува,за да не бърка играта с връзки,но иначе а-а и хоп,а сега един води и по него се накланят,като по море а на ляво,а на дясно,до Крим,ама тоя Крим колко пъти ще го превземат и то ли го продават,то ли го дават под наем,едва ли го освобождават щом там уж са се расписали,ама за кво щом то го дават,то го взимат,от онуй време Аврам замесили
152
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще има поне няколко процеса в международния съд, първо за незаконното окупиране на Крим, второ за необявената война в Донбас, трето за сваления самолет MH17. Това да не ви кочинката на юг от Дунава където всичко се замита под килима. Някакъв полковник си избива комплекси като избива жени и деца, никой и нищо не е забравено. Съд за международните престъпници
151
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 384Ано ТъъъъъъъъъъъъпиВ Крим в момента се наливат толкова пари че нямам думи. Построиха за 6 месеца подводен електрически Кабел - Вече нямат проблеми с тока. До края на годината ще довършат Моста до Ростов на дон. Практически ЦЯЛАТА ВОЕННА ИНФРАСТРУКТУРА СЕ ПОДНОВЯВА - не е пипана от СССР и Украйна от 1985 до сега - от къде се взимат работници? От Крим естествено.В северен Крим има УНИКАЛНО дълбоководно пристанище където могат ЕДРОКАЛИБРЕНИ морски платформи да се стоят. и т.н.
150
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАТО начело със ФАЩ, непрекъснато провокират Русия със своите действия. Те обаче са забравили, найвероятно, какво е казал Ото Фон Бисмарк. - " Аз знам стотици начини да изкарам руската мечка от бърлогата, но не знам нито един начин да я върна обратно. Никога не дразнете руската мечка."
149
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 343Ано ТЪЪЪЪПИИИИСПРИ СЕ1. Крим обяви независимост по казуса КОСОВО2. Следва РЕФЕРЕНДУМ - наистина предрешен защото етническите руснаци в Крим са 75%3. Обяви НЕЗАВИСИМОСТ призната от един член на СС на ООН с право на ВЕТО4. По Казуса ФРГ/ГДР влезе в състава на РФКой е тоя международен съд дето ще осъди КРИМ (не РФ)? Този съд преди това трябва да отмени Казусите Косово и ГРД/ФРГ за да осъди КРИМ.Спри се най-накрая.
148
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крим не е руски тъй като самите руснаци бягат оттам. Скоро тази територия ще стане като чечения - ще бъде в състава на РФ, но там няма да има нито един руснак и няма да се говори руски
147
3
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Вчера оня ден се появила у нас моля ви се делегация от Крим да обсъжда "икономическите перспективи" между България и Крим. Едно на ръка, че тва е против официалната позиция на българската държава и може да се третира като бунт и саботаж, друго, че нещо не ми се вижда да са се залетели родните саветофили да летуват в Крим. По-скоро гърция, турция, кво като Ердоганя вече е враг, нали е комшу, а и алъш вериш става, тва дънки, якенце, локумче. А на кримчани - много здраве и добро настроение, нали
146
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Самите руснаци не си вярват, че Крим е техен. Чудите ли се защо идват у нас през лятото, при положение, че бреговата ивица на Крим е по-голяма от цалото ни черноморие.
145
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 342Има се предвид във военно отношение Ано Умни. Естествено търговските кораби си плащат за преминаването през проливите. Но Ако Турция вдигне само за Руските кораби таксата леле какво и се пише.
144
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крим е окупирана територия с неясен статут. Никой не се интересува от мнението на окупаторите, защото те ще бъдат съдени от международен съд
143
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руските кораби плащат тлъсти суми за преминаване на Босфора, така че могат само да мечтаят за контрол на проливите
142
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 338"Крим е окупирана територия с неясен статут. Никой не се интересува от мнението на режимът в Москва"Крим според Руснаците е вече и отново тяхна територия и те не се интересуват от мнението на режимите по света.
141
2
 
4
 
! Отговори
До 336 преди 7 години
Както е тръгнало джуджето преди да гушне букета, ще го гушнете вие начело със САЩ. Когато се сипе толкова злоба за някой, значи има основателна причина за това. Вие не може да се примирите с факта, че Русия във военно отношение е номер 1, за разлика от онази Русия по времето на пияницата Елцин.
140
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 336Когато РФ контролира КРИМ1. Контролира икономически 1/2 от Черно море(200 милна зона)2. Контролира Босфора - наземни противокорабни комплекси3. Дори само със старите Искандер комплекси контролира Румъния, България, Грузия и северна Турция.4. Крим не напразно се нарича Санаториума на СССРМислите ли че от тези военно и икономически преимущества някой ще се откаже?
139
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крим е окупирана територия с неясен статут. Никой не се интересува от мнението на режимът в Москва
138
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като има доказателства за нерушимият съюз на Хитлер и Сталин, защо след войната е наказан само немския народ?
137
3
 
9
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 7 години
Докога ще чета коментари за Крим. *** не разбраха ли простата истина, че Крим е част от Русия и точка. Както е факт, че Слънцето изгрява от изток и залязва на Запад. Колкото и да се спори по този факт, планетите няма да обърнат своя ход, затова че на някой така му се иска. Същото е и с Крим. Въпроса отдавна е приключен и затворен. Всичко останало е само чешене на езика / в случая излишно чукане по клавиатурата/. Още веднъж точка.
136
6
 
2
 
! Отговори
КРИМ НЕ Е РУСКИ преди 7 години
ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТИНА.ВЪН РУСКИТЕ ФАШИСТИ ОТ ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЙНА