Лов на бежанци: Опасна детска игра... за възрастни

Германска телевизия отиде до границата, за да се срещне с отрядите
9 юни 2016 20:02,
156
Лов на бежанци: Опасна детска игра... за възрастни
Снимка: кадър ZDF

Отрядите за "лов на бежанци" по южната ни граница привличат внимание не само у нас. BBC направи филм за Динко от Ямбол, а редица анализатори се запитаха редни ли са подобни отряди. Германската телевизия ZDF също не остана назад. Тяхна кореспондентка показва ситуацията от границата - как действат отрядите, какви хора взимат участие.

Още по темата

В момента българската полиция задържа около 1500 бежанци месечно. Само че според групата, наричаща себе си "Военен съюз на България" те са много повече.

"Трябва да ги спрем", смятат мъжете там. "Дори със сила".

Те са няколко, носят маски и никой от тях, освен водачът им Владимир, не желае да каже истинското си име. 800 души взимат участие в подобни организирани групи за лов на бежанци. Предводителят им разказва, че руснаци провеждат обучение на мъжете. И е факт, че двама от мъжете в групата говорят руски, дават заповеди - кой да тръгне напред, кой да е назад. Провеждат истинско съвещание, споделят информацията, която имат. 

Поне половината от мъжете в тези дружини са бивши военни, които сега имат една единствена мисия: Да спрат бежанците, които се промъкват в България през турската граница.

"Ние българите си имаме собствени правила", казва един от мъжете. "Затова и ние ще оцелеем за разлика от германците", допълва той.

Друг разказва как чул, че една трета от бежанците били болни от СПИН.  "И ние просто ги пускаме ей така в България. Ми то всяко животно, което минава през границата, трябва да бъде в карантина!"

Това, което изглежда като детска игра, в която участие взимат възрастни мъже, може да загрубее доста. Телевизията показва кадри от клипът, в който бежанците се завързват със свински опашки.

Германската телевизия не пропуска да покаже и кадрите, на които премиерът Бойко Борисов благодари на гражданските отряди, след поредното подобно залавяне. Едва след външна критика, вътрешният министър Румяна Бъчварова променя позицията, и обяснява, че премиерът е благодарил на хората, които нахранили и напоили бежанците.

"Не бива да допускаме през България да се създава нов бежански път към Западна Европа. Но аз съм против работата на гражданските отряди", обяснява Бъчварова.

Ефект обаче няма, защото гражданските отряди продължават да действат по границите. И това не са отделни бройки, а над половината от българите подкрепят отрядите и тяхната дейност. Красимир Кънев от българския хелзински комитет казва, че недоверието е дълбоко заложено в българите. "Омразата в българското общество срещу бежанците постоянно се подклажда. Няма дискусия откъде идват тези хора, на какви опасности са изложени у дома... Само за това как бежанците заплашват България и скоро ще има повече мюсюлмани, отколкото християни", казва той.

Нищо обаче не смущава отрядите. Те дори искат подкрепа. "Можем да използваме всякакъв вид помощ, дрехи, пари, въоръжение. В крайна сметка тук защитаваме цяла Европа!", смятат мъжете в отрядите.

С тези думи "военните" се скриват в гората. С предупреждението, че ако споразумението между ЕС и Турция пропадне, те са готови да водят война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ти руските бандити дето командват шайките български *** за саморганизирани българи ли ги смяташ?Ти руските бандити дето командват шайките български *** за саморганизирани българи ---------Още не можеш да повярваш, че не сме "заспалата рая"?????Е, повярвай и докладвай на Ердоган или на Местан!!!
48
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Благодаря на ZDF за антирекламата, която правят на България като негостоприемна за бежанци. Радвам се, че като бонус ни свързват с Русия, която не приема незаконни имигранти от Близкия Изток и Африка, да продължават в същия дух! Утре искам да кажат, че лично Путин е наредил българските власти да пращат бежанците в Белене!
47
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До анонимния *** дето повтаря за "руски банди в Бг-----------Абе, пишман ага, ти наистина ли не можеш да повярваш във факта, че Българинът е способен да се самоорганизира в защита на Родината си!!!!!Е, повярвай!Сред нашия Бг народ има доска патриоти
46
7
 
3
 
! Отговори
до Исмаил преди 7 години
Ти някога виждал ли си бурка през живота си?
45
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Кьолн сигурно вече благородно ни завиждат.
44
12
 
12
 
! Отговори
Исмаил преди 7 години
Нали приеха закон за бурките. Тези защо са с бурки.
43
3
 
18
 
! Отговори
германец преди 7 години
Приемате ли етнически германци-бежанци в България? За един приятел питам...
42
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Германците са ужасени от това, че едни хора са решили да защитават границите и интересите на държавата си и не се държат мaлoyмнo, приветствайки всеки, на когото му е хрумнало да дойде и да дерибейства. Живях повече от 8 години в Германия, не са добре тия хора. Огромно удоволствие им доставя дyпeдавcтванeто и самопромивката на мозъците. Не мога да ги разбера.
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
филми, филми...
40
33
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако България наистина беше държава, тези руски банди трябваше да са в затвора, а руските им командири трябваше да бъдат съдени за шпионаж и въоръжено нападение на България.
39
1
 
30
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Погледнато реално - филмът е рекламен.Всеки здрав и прав немски мъж чиято близка е била на Кьолнската гара ще погледне със симпатия на нас.Може и доброволец да дойде!Колко му е!
38
2
 
21
 
! Отговори
българина преди 7 години
Браво германците завиждат
37
12
 
5
 
! Отговори
beks1 преди 7 години
ВРЪЗВАТ ГИ ЗА ПАРЛАМА АКО ГИ ВИДЯТ ГРАНИЧНИТЕ КАЗВАТ ЧЕ СА ГИ ХВАНАЛИ,АКО НЕ,ГИ ДАВАТ СРЕЩУ ОПРЕДЕЛЕНА СУМА ЕВРО ЗА ЧОВЕК ,ТОЕСТ ЕДИН ВИД ЗАКОННО ПРАВЯТ ТРАФИК И ПОСЛЕ ГОСПОДА ,,,ГЕРОЙ,,,.
36
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До анонимнитете *** на Ердоган и Местан--------Мечтаете за неоосманска империя?Мечтаете за ислямизирането на Бг?Няма да ви огрее!!!!!!По добре "Вежливите човечета на Путин", отколкото баши....бузу...ка на ИД и Ердоган!Тук е Бг!!!!! Не ви харесва????Паспорта и в Тр, С. Арабия, Катар, Либия, Ирак, Египет или в Сирия!И не, нямам намерение да бягам от Родината си - нито в РФ, нито в САЩ, нито в ЕС!!!!
35
3
 
24
 
! Отговори
remove kebab преди 7 години
Благодаря ви момчета!
34
14
 
7
 
! Отговори
читател преди 7 години
Русия винаги е искала България за своя губерния.За известно време беше и се отдала тази възможност.Като начало изби интелигенцията, ликвидира всички партии, направи колхози, докара *** на власт, създаде фашизоидални (подобни на своите)структури и започна промиването на мозъци.Сега обаче този номер няма да мине.Хората вече знаят, че има и друг свят.А Русия не е мръднала от векове.Само сменя императорите и династиите.
33
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До турския ибрик! Това, че наричаш президента на една велика държава - ***, показва, колко си възпитан!Ама то е така - да спиш по германските паркинги не е лесно!Впрочем, къде ги изброи тези 50000 избити?
32
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що за държава е това, която допуска чужди граждани да създават въоръжени отряди в България? И то граждани на Русия най-враждебно настроената държава към България.
31
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До русофобОт какъв зор руснак ще дойде да защитава България? Ти добре ли си с главата? Ти защо не идеш да защитаваш Русия от украинците?
30
7
 
18
 
! Отговори
русофоб преди 7 години
може да има някой и друг руснак ... щом защитават България - добре са дошли !