САЩ показват мускули със самолетоносача "Труман"

Той превозва над 70 летателни апарата и 5500 души екипаж
9 юни 2016 21:55, Елка Василева
89
САЩ показват мускули със самолетоносача "Труман"
Снимка: архив, Reuters

САЩ са нанесли най-малко 35 удара срещу организацията "Ислямска държава" (ИД), откакто самолетоносачът им "Труман" отиде от Персийския залив в Източното Средиземноморие, обясниха офицери на борда на кораба.

Операцията има за цел да покаже силата и гъвкавостта на американската армия: разположени на "Труман" изтребители F-18 и поддържащи самолети извършиха 50 бойни полета между петък и понеделник вечерта.

При 35 от тези полета са били нанесени удари в Сирия и Ирак според говорителя на кораба лейтенант Тим Пиътрак, пише Франс прес.

Всеки от ударите е бил нанасян в рамките на въздушна подкрепа за сухопътни бойци. Не е имало преки атаки по конкретни цели като разрушаването през януари на използвана от ИД банка в северния иракски град Мосул.

Бомбите невинаги целят убийства или разрушения: някои разпръсват позиви за поддържане на духа на бойците против ИД или за предупреждаване на цивилните за предстоящи атаки в околностите.

Още по темата

Откакто "Труман" премина Суецкия канал, всички смъртоносни бомби са били 225-килограмови ракети с лазерно или сателитно насочване, обясни отговарящият за въоръжението на самолетоносача Джим Макдоналд.

"Това е интелигентна 225-килограмова бомба. Ако искаме, можем да я взривим в трапезарията вместо да срутваме цялата къща", обясни оръжейникът на кораба. За сравнение, ударът по банката в Мосул, при който ИД изгуби милиони долари, е бил извършен с няколко бомби, тежащи близо тон всяка.

С последните операции вече над 1450 бомби са пуснати от самолети, действащи от борда на "Труман", откакто той напусна Норфък на източното крайбрежие на САЩ и тръгна към Персийския залив в средата на ноември.

Огромният ядрен самолетоносач, който превозва над 70 летателни апарата и 5500 души екипаж, трябваше да се прибере в средата на юни. Мисията му обаче бе удължена с месец в рамките на операцията за нанасяне на преки удари по ИД, унищожаване на източниците й на приходи и насърчаване на нейните опоненти.

Това удължаване на мисията е част от увеличения напоследък натиск върху ИД, довел до загубата на близо половината територии, които организацията бе превзела в Ирак.

Изборът за преместване на "Труман" в Източното Средиземноморие обаче е по-неясен.

Според експерти САЩ може би са искали да сигнализират на Турция, че могат да повлияят на положението в Ирак и Сирия, без непременно да използват нейните военновъздушни бази. Тази демонстрация на сила може би цели и да впечатли Русия, която също се е намесила в Сирия.

Операции от Средиземно море може също да са полезен опит в случай на по-активни действия срещу бастионите на ИД в Либия. "Може да се случи, но не това е причината да сме тук сега", увери командващият операцията адмирал Брет Батчелдър.

Преминаването от Залива в Средиземно море "илюстрира факта, че можем да действаме където си поискаме в света", добави той.

Колкото до операциите срещу ИД, "мисля, че си вършим работата. Не само ние, а всичките 65 страни, които участват в коалицията", каза командващият операцията.

Освен че дава на екипажа отмора след задушаващата жега в Залива, преминаването в Средиземно море също така позволи на пилотите да изпълняват повече мисии в Сирия отпреди, обясни адмиралът.

"Това е просто въпрос на близост и управление на силите, но покриваме и същите зони, които поддържахме, когато бяхме в Персийския залив", увери той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЗанзибарЗанзибарецо, как предлагаш да казваме на Рим? Рома? А на Пекин? Може би Бейджинг? Уау! О Кей! Ама това -ing на края на думата как да го произнесем? Питай някой китаец как се казва столицата им! Ама да е от там, а не кантонец. Сега, умнико, запомни правило в българския език: "Когато едно географско назвение придобие гражданственост, се забранява приетото да се променя!". За това ще казваме Вашингтон, Париж, Лондон и т.н. Много си смешен с тыпашко-самодоволното изказване.
48
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
На картинката кораба е всичко друго но не и самолетоносач!
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на тази продънена лодка и стига едно придънна торпедо скиф.можеш да го уцелиш даже и да си сляп хахаха........
46
1
 
0
 
! Отговори
Занзибар преди 7 години
До до овенаТова, че простите българи викат на някои градове РИМ, ПЕКИН и в случая Норфолк, нищо не значи.
45
0
 
0
 
! Отговори
до овена преди 7 години
"И ДА, ПРОИЗНАСЯ СЕ НОРФЪК, неграмотни овце..."А как се пише?
44
0
 
2
 
! Отговори
рибар преди 7 години
Това е риболовен кораб на бившето българско предприятие "Океонски риболов" , който подарихме на американците. В момента с него янките ловят скумрия !
43
1
 
7
 
! Отговори
123 преди 7 години
Любопитен съм, за колко време потъва един такъв самолетоносач?
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като нямате снимка на самолетоносача, защо слагате снимка на хеликоптер и някаква фрегата? Как да ви повярвам на статията, като още от снимката лъжете?
41
1
 
1
 
! Отговори
Винтерес Наистината преди 7 години
Името на военноморската база е Норфолк (Вирджиния), не НорФЪК (лол) или НорТфолк.В Норфолк е главната военноморска база на САЩ в Атлантическия океан.
40
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този Труман може да показва мускули само на диваците от Игил за руснаците това е просто една голяма отлична мишена и краварите го знаят отлично Труман е толкова лесена плячка с нговите 5000 *** на борда
39
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Черно море е руско питайте моряците от Доналд Кук
38
15
 
7
 
! Отговори
да живее НАТО преди 7 години
Черно море вече е натовско и руски корита нямат работа.
37
5
 
7
 
! Отговори
:=) преди 7 години
вечното губещата войни Америка опитвайки се да покаже мускули изглежда още по - смешна.. те тия клоуни са загубили повече войни, отколкото са водили :))))
36
0
 
2
 
! Отговори
Zezka преди 7 години
До АнонименRe: Не знам какво вози, но само не самолети! Наистина трябва да си безкрайно непрофесионален и самонадеян, за да пробутваш на четателя такава безподобна картинка!===========Ами как сще различават, като са завършили една филология само.
35
17
 
2
 
! Отговори
Слава на Украйна преди 7 години
САЩ имат мусколи и ги показват, а Русия има само оръжие за масово баламосване..ха.ха
34
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това нещо е било "нещо" преди доста години. Сега е просто плаващ ковчег ако се използва срещу сериозен противник. Мускули в него могат да видят обезоръжени държави като нашата...
33
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Информация за журналиста написал статията....,не се казва Норфък,а се казва Нортфолк....Неграмотници и анти български български предатели сте повечето журналисти тик...
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 63Не знам какво вози, но само не самолети! Наистина трябва да си безкрайно непрофесионален и самонадеян, за да пробутваш на четателя такава безподобна картинка! А колко е лесно да вземеш една снимка на конкретния кораб! Не знам механизмите на плащанията, но ако трябва ще платиш, ще покажеш верната снимка! Още недоумявам, как може да има журналисти, които да не могат даразличават самолетоносачите от всички други кораби!
31
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Авионосците в момента ставатр само за водене на война срещу слаби армии. Във всички останали случаи падат с целите си групировки много бързо. Това важи за всички кораби, особено за големите.
30
2
 
14
 
! Отговори
№62 - продължение преди 7 години
... избират главната и второстепенните цели. Демек "Труман" и съпровождащите го есминци, противолодъчни кораби, танкер и т.н. Стремят се с една ракета да потопят един кораб. "Труман" е голям и много устойчив, значи може да решат за него да похарчат 3 "Гранита". Струва си! Краварите много добре знаят това (щом и аз го знам) и освен културистки номера няма да посмеят да направят нищо и на последното руско катерче! Всичките им 11 кериъра могат само да плашат слабонервните. Не и Андреевския флаг!