Първи TV дебати в битката за генсек на ООН

Ирина Бокова се застъпи за мултилатерализма
13 юли 2016 09:52,
8
Първи TV дебати в битката за генсек на ООН
Снимка: архив Reuters

Десет кандидати за поста генерален секретар на ООН участваха снощи в първите в историята на организацията телевизионни дебати. Те се състояха в залата на Общото събрание и се предаваха пряко чрез спътник от телевизия "Ал Джазира", съобщи ТАСС.

Това се случва за пръв път в историята на световната организация, като целта е да има повече прозрачност в надпреварата, припомня БТА.

Дебатите бяха организирани в партньорство с телевизия Ал Джазира. В тях участва и българският кандидат Ирина Бокова.

Дебатите преминаха в два кръга. В първия участваха бившият португалски премиер Антониу Гутериш, външният министър на Аржентина Сусана Малкора и бившите външни министри на Молдова Наталия Герман, на Сърбия Вук Йеремич и на Хърватия Весна Пусич.

След кратко прекъсване на трибуната се качиха генералният директор на ЮНЕСКО, българката Ирина Бокова, бившият премиер на Нова Зеландия Хелън Кларк, която ръководи Програмата за развитие на ООН, черногорският външен министър Игор Лукшич, бившият президент на Словения Данило Тюрк и кандидатката от Коста Рика Кристиана Фигерес, която до 6 юни беше изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за климатичните промени.

Присъстващите в залата задаваха към кандидатите въпроси от различни области като лидерството, промените в климата, Международния трибунал, войната в Сирия и последния изблик на насилие в Южен Судан.

"Дълбок привърженик съм на мултилатерализма, тъй като идвам от страна, която е мултикултурен мост между Изтока и Запада. Ние в Източна Европа преминахме през дълбоки промени. Ние знаем какво представлява преобразуването на обществото, ние знаем какво е да създадеш демократично общество и демократични ценности", заяви Бокова.

Съветът за сигурност започва от следващата седмица неформално тайно гласуване, за да препоръча на Общото събрание кандидат за поста генерален секретар. Резултатите от обсъжданията обаче няма да бъдат оповестени публично.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ха-хаСветът, с нашата Бокова начело, ще научи как се прави всичко това!.........амчи тва значи светът да остане наполовина...щото от България може да се емигрира, ама от света няма накъде..
4
1
 
6
 
! Отговори
бръм... преди 7 години
Другарко Бокова, в България сме преобразували в обществото всичко ,но не и създаването на демократични ценности.
3
3
 
4
 
! Отговори
самия създател преди 7 години
Създател на демократично общество,Бокова ,съвземи се ,ако трябва дай си почивка ,не че е заслужена ,но да не издребняваме.Не стигай нивото на съпартииците си които все пак общуват с "матрял"докато твоята трибуна е друга
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 1П**** пълен с аргументи както винаги. Нормално всеки неуспял комунист мрази с всички сили, особено мреази успелите комунисти :)
1
2
 
8
 
! Отговори
ха-ха преди 7 години
"Ние знаем какво представлява преобразуването на обществото, ние знаем какво е да създадеш демократично общество и демократични ценности", заяви Бокова."Светът, с нашата Бокова начело, ще научи как се прави всичко това!