Дилетански опит за преврат или един голям театър?

Възможно ли е Ердоган да е инсценирал всичко от изминалата нощ?
16 юли 2016 19:10,
199
Дилетански опит за преврат или един голям театър?
Снимка: БТА

В последните месеци в Турция непрекъснато се говореше за възможността за военен преврат.

Просто никой не смяташе, че това е възможно. Та нали именно самият Реджеп Ердоган съблече военните от властта им - първо като премиер, а после като президент.

Още по темата

Дори когато нарастваше недоволството сред над половината от населението от авторитарния му управленски стил и ограничаването на редица свободи, едва ли някой е искал по улиците да плъзнат танкове, пише германският "Франкфуртер алгемайне".

Който и да стои зад този дилетантски опит за преврат, той е подценил решимостта на турците да не допускат никога повече военните да управляват страната.

При военните преврати от 1960, 1971 и 1980 г. беше различно. Тогава по-голямата част от населението приветства действията на генералите. Дори само заради това мисията имаше успех. Така беше и през 1997 г., когато само вербални закани на Генералния щаб доведоха до свалянето от власт на ислямиста Ербакан. Десет години по-късно обаче това не беше достатъчно. Тогава генералите заплашваха, но не посмяха да действат, защото народът не стоеше зад тях.

Сега президентът Ердоган съзря същата слабост и снощи призова турците да излязат по улиците. Не един и двама се противопоставиха на войниците. Дори цивилни успяха да задържат военни и да ги предадат на полицията. Активизираха се и джамиите и призоваваха към молитви и съпротива през цялата нощ.

Междувременно редица хора обсъждаха, че Ердоган изглежда прекалено добре подготвен. за страничния наблюдател случващото се в Турция беше хаотично. Танкове по улиците, изтребители над градовете. Цивилни успяват да изгонят военни от танковете, президентът Ердоган се обажда от сигурна локация, за да призове хората да излязат по улиците.

Засега изглежда, че бунтът на малка част от армията е пълен провал. Лесно е да си представим как ще действа от тук нататък Ердоган. При доста по-малки и незначителни заплахи той действаше със силна ръка. Нужно е само да си спомним протестите в Истанбул и разкриването на корупционна афера перз 2013 година, за да си представим как ще действа сега.

Само че сега Ердоган може да се възползва от сплотеността на обществото, за да запълни зеещите от миналото бездни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
3
 
! Отговори
179 преди 7 години
Напротив, светите земи преди това са превзети от мюсюлманите и са поругани. Кръстоносните походи имат за цел връщането им обратно. Чети ти! А за мироното съвместно съществуване на други религии с исляма, изобщо не ми говори. Ние го знаем много добре това мирно съвместно съществуване. Пресен пример от няколко дена -Ница.
95
0
 
1
 
! Отговори
мoдератор в data.bg преди 7 години
на слънчака правя разюздан секс с надарени мъже
94
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПЪЛЕН ТЕАТЪР СЪШИТ С БЕЛИ КОНЦИ!
93
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За религията трябва да се говори, защото априори всеки човек има усещане за Бог.Съвсем друг е въпросът за толерантността към различната религия-това е въпрос на култура и образование.Всички радикални религиозни изцепки са дело на мно-о-го прости хора.
92
0
 
1
 
! Отговори
179 преди 7 години
До 126Ти проблем с религиите може би нямаш, но тези хора в Ница имат, впрочем част от тях вече нямат никакви проблеми. Така че и ти в един момент може да чуеш отбилзо алах акбар.
91
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е-вра-зия,оле!Черно море, много е добре!НАТО да си ходи на Атлантическия океан, където му е мястото!Бжежински каза ли ви, че ще се обособи Черноморска общност-каза ви.Има си логика на този свят.Хайде американците да си приберат малко апетитите.
90
0
 
6
 
! Отговори
179 преди 7 години
До АнонименТака ти се иска да бъде. Преди кръстоносните походи се е случило нещо друго. Мюсулманите са направили нещо. Вземи прочени малко и после коментирай. Впрочем ти вероятно знаеш, но ти е по-удобно да го забравиш. Войната винаги започва от мюсюлманите!!! И сега дори във всички конфликти в света едната страна винаги са мюсюлмани. Вие винаги имате проблеми с всички други религии. Това обяснява къде е проблема.
89
0
 
5
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
Украинците наистина излязоха по глупави от турците. По добре един лош диктатор отколкото граьданска война. Либия, Ирак, Сирия, Афганистан, Украйна са само пример до какво водят такива преврати.
88
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нелеп и некадърно осъществен фарс с автор един хитър, но крайно посредствен ф.ес, който реално е по-опасен от всичките талибани, идиловци и ал-кайди. Неговият фанатичен ислямизъм е съчетан с великоосмански амбиции и значителна военна сила. Турция е била нормална държава само под ботуша на военно управление /Ататюрк, Кемал Еврен/, без тях незабавно се е връщала в *** на фанатизма 10 века назад. Жалко...
87
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мирише ми на немски шпиони по американски сценарий. Нищо чудно Лондон да се измъкна по пантофи именно заради този спектакъл.
86
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И понеже европейците са доволно боси в политиката единствено те изказват разочарование от неуспеха на пуча наричайки Ердоган ислямист и тиранин.Какво излиза?-явно анадолците са по-умно ко-пелета от украинците.Много ми е интересно дали американците не са се поде-бали с някои от европейските тайни служби и не са ги натоварили да свършат "черната" работа?-защото, ако ЦРУ пипаше, нямаше да пропусне.
85
0
 
4
 
! Отговори
Гръцки новини преди 7 години
Ето истината за турския преврат огранизиран от САЩ : The Greek government will examine the asylum requests of eight people who landed at Alexandroupolis airport on Saturday aboard a Turkish military helicopter as dictated by international laws. Three of them claim to be CIA agents. They want immediately transfer to US embassy in Athens.
84
0
 
8
 
! Отговори
oeruio преди 7 години
Имаше ли тероризъм до оная исценировка с кулите близнаци 11.09?Нямаше, но от тогава се отприщи и няма спиране.Ердоган в момента преписва сценарии от американците.Нищо добро не следва да очакваме.
83
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Винаги е имало война между мюсюлмани и Християни това е било преди хиляди години ще остане така
82
2
 
10
 
! Отговори
никога Турция в ЕС. преди 7 години
Тази страна доказа ,че няма място в Европа.Никога Турция не бива да бъде приета в ЕС.Тази страна носи само терор.Един ислямист начело на тази държава ги праща два века назад.Цирка си е на Ердоган и ще ги вкара в гражданска война.Нека се трепят и да разберат на къде вървят -към нищото .
81
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Театър, хубаво, но защо не участва една от главните героини фрау Меркел?Честно казано евроатлантиците не разбират добре естеството и спецификата на евразийските събития.При нас жените си мълчат, когато мъжете говорят, образно казано. без излишен сексизъм.
80
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В ГРЪЦКИТЕ медии гърми ИСТИНАТА: ТРИМА от кацналите военни с турския военен хеликоптер са агенти на ЦРУ. И сега ли ще се намери някой да твърди че САЩ нямат пръст в цялата работа?
79
0
 
10
 
! Отговори
Американ преди 7 години
"Активизираха се и джамиите и призоваваха към молитви и съпротива през цялата нощ." --- те това е истината за турците и секуларизма! Жалко че преди 130-ина години тези ***-англичаните, попречиха на Русия да ги изгони от Европа.
78
0
 
19
 
! Отговори
нн преди 7 години
Заветите на Ататюрк се унищожават, османизмът е във възход в Турция. Жалко за държавата. Връщат се назад. Турция не е Европа. Европа да си опича акъла. Турция да си стой в арабския свят, щом не признава заветите на великия Ататюрк. Османската и европейска култури са несъвместими, не го ли разбира Европа. Още преди 500 години е било така, но Европа не се учи от грешките си.
77
1
 
13
 
! Отговори
Revolution_ преди 7 години
Както казваше лютвито местаноглу, това е добре подреден и организиран сценарии. Пълен цирк.