Кое е обидното: Буркини или поглед към задните части?

За англичаните е шокиращо да се изисква от някой да се разголи
Обновена: 20 авг 2016 21:36 | 20 авг 2016 12:41, Камелия Цветанова
284
Кое е обидното: Буркини  или поглед към задните части?
Снимка: Reuters, архив

Забраната на буркините на някои френски плажове предизвика вълна от критики в англо-саксонските страни, които възприемат соченето с пръст на религиозното облекло като пречка за интеграцията, предаде БТА като цитира Франс прес.

Още по темата

"Френска глупост", написа авторът на уводни статии във в. "Таймс" Дейвид Аронович. Той коментира, че подобни забрани могат да бъдат издавани само от "изкривено съзнание" и създават повече проблеми.

Наистина ли носенето на буркини е по-обидно, отколкото погледът към задните части на жена на зряла възраст с класически бански?, попита Ремона Алай от британската организация "Експлоринг ислам фаундейшън", която работи за по-доброто разбиране на исляма.

Във Великобритания не е рядкост да бъде видяна изцяло забулена жена в някои градове или квартали със значително мюсюлманско население и това няма да породи полемика като във Франция, посочва АФП.

Най-известният пример за носене на буркини освен това не е с мюсюлманка, а Найджъла Лосън, телевизионната шеф-готвачка, която през 2011 година бе облечена така на плаж в Сидни, за да избегне потъмняване на кожата, припомня агенцията.

"Буркините ми дават свободата да плувам и да ходя на плаж и нямам чувството, че предавам вярата си", каза Айша Зияудин пред британската телевизия Би Би Си.

"Шокиращо е да се изисква от някой да се разголи или да напусне", коментира също за Би Би Си Мариам Уилес.

Това разделение между британци и французи се обяснява с културните различия между двете страни, между френската политика на асимилиране и британския мултикултурализъм, твърди д-р Сара Силвестри от "Сити юнивърсити" в Лондон.

Според нея тези два модела на интеграция са в криза, те вече не са ясно приложими или разбираеми, двете страни се вглеждат една в друга, за да се поучат и потенциално да променят начина, по който отнасят към малцинствата.

В САЩ някои намират за нелогично да се наложат правила, така че да се попречи на жени, които са задължени да спазват правила.

Дебатите за буркините, пише Аманда Тоб в "Ню Йорк таймс", отиват отвъд религията и носенето на облекло: става дума да бъде предпазено немюсюлманското мнозинство французи да се изправи пред променящия се свят.

В Австралия, откъдето е създателката на буркините - дизайнерката Ахеда Занети, дрехата също е възприемана като средство за интеграция.
Там така се обличат инструкторка по плуване и спасителка.

Според журналистката Сара Малик, работеща в Сидни, забраната за буркините е "атака срещу малцинствата".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
16
 
15
 
! Отговори
художника преди 7 години
Нямам нищо против буркините, но НЕ ХАРЕСВАМ черния цвят. Мисля че провокацията е точно заради цвета. Ако е някакъв цветен, веселяшки дизайн ще се приеме, като нещо нормално.
1
3
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американци, англичани и австралийсци дават акъли на французите как да управляват и да се държат в собствената си страна.