Бокова с 60% одобрение – 1/3 искат смяна с Кристалина

Едва 18% критикуват представянето на Бокова до момента
21 сеп 2016 12:14,
31
Бокова с 60% одобрение – 1/3 искат смяна с Кристалина
Снимка: архив Reuters

След като кандидатурата ни за генерален-секретар на ООН продължава да предизвиква какви ли не драми, включително спекулацията, че ще сменим кандидатурата си в "12 без 5", като издигнем на мястото на Ирина Бокова еврокомисарят Кристалина Георгиева, гражданите подкрепят много повече именно текущият генерален-секретар на ЮНЕСКО.

Още по темата

Две трети твърдят, че подкрепят Ирина Бокова за кандидат за генерален секретар на ООН, близо 60% намират, че тя се справя добре досега. Евентуална смяна на кандидата не среща видимо разбиране и се отдава на външни фактори.

По всичко личи, че дебатът за смяна на кандидата засега не е дал дълбоко отражение върху масовите нагласи. Това сочат данни от експресен телефонен сондаж сред 730 души в цялата страна, проведен от "Галъп интернешънъл" за "24 часа".

64% заявяват, че подкрепят кандидатурата на Ирина Бокова, а 23% са на обратното мнение. Останалите се колебаят.

59% пък намират, че Ирина Бокова се справя добре засега. 18% мислят обратното, а останалите се затрудняват да дадат еднозначна оценка.

Подобни оценки показват, че за момента дебатът около смяната на кандидата още не е намерил мащабно разпространение сред българите и не е дал особено отражение. Наблюдава се обаче ниска информираност по темата, а дори когато запитаните получат кратка информация за казуса, евентуалната смяна на кандидата не събужда ентусиазъм. Срещу промяната се изказват повече от половината, а една трета са "за", коментират социолозите.

В същото време над 62% смятат, че подобна смяна би била по-скоро породена от външни фактори, а не толкова заради качествата на кандидатите.

Партийните предпочитания на хората оказват слабо влияние върху фаворитите им за кандидатурата за поста. Бокова печели преобладаваща подкрепа при ГЕРБ, Патриотичния фронт и негласуващите, още по-очевидна подкрепа при БСП, но е приемана нееднозначно сред привържениците на РБ. По всичко личи, че общественото мнение трайно е свикнало с това, че Бокова е българският кандидат, и изказва подкрепа. Допълнително влияние оказва и фактът, че Бойко Борисов засега потвърди подкрепата за кандидатурата на Бокова, допълват от "Галъп интернешънъл".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Божил преди 7 години
Щом е червен продажник- за *** е! Сталинофашистките орди,окупирали България в 1944 г. сложиха тези мутренски щерки на власт- затова днес я коментираме!
23
2
 
1
 
! Отговори
Исти преди 7 години
Всъщност 60% искат смяна с Кристалина,понеже тази е неизбираема а Кристалина е!
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** сте много неприятни хора...
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Приликата е, че нямат разликаЗа България се сещат, ако им трабва подкрепа за някой пост.Чужди маши са тези двете.
20
0
 
0
 
! Отговори
Ай стига бе, преди 7 години
До Анонимен мои приятели и роднини 90% не ободряватИ у нашия седерастки клуб сме единодушни, знаете за какво.
19
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога в България образованието бе на по-високо ниво? Преди двадесет години, тогава Бокова все още не бе шеф на Юнеско.Правила нещо - много точно, купила си е няколко апартамента в Ню Йорк, Париж, Ница. Обиколила цял свят за чужда сметка - нямате представа в какъв лукс тънат оон-овците. Е, все пак тя е българка, щом прави добро на себе си, значи прави добро ---а бе, пак на себе си.
18
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това сочат данни от експресен телефонен сондаж сред 730 души в цялата страна, проведен от "Галъп интернешънъл"звъняли са на партийните и пенсионерски клубове на бсп
17
5
 
13
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
Някои питат какво е направила Бокова докато е била в ЮНЕСКО? Еми да се поинтересуват, и да разберат! Тя е тамдва мандата. ДВА! Значи е правила нещо! ЮНЕСКО не е България, и избирането там не е като у нас. Международните коментари за Бокова, свързани с ООН също са на добро ниво. Какво говори това?! Ми за международен авторитет говори! България да си седне на ...... и да престане да се излага, защото достатъчно се изложи още в началото. Международната общественост споменава ли Кристалина?! ?!
16
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-добре честно да си я отзовем, отколкото нечестно да я пробутваме като си я знаем каква е. Стига байганьоджилъци.
15
7
 
9
 
! Отговори
Нормален преди 7 години
Хвани едната, удари другата!
14
1
 
3
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Според мен не става за "адреналинка"
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сталинка няма никакъв шанс. Навремето Русия направи компромис с Пан Ки-мун, той за благодарносст им напълни душата с куп русофобски резолюции, за щяло и нещяло.
12
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам, но от мои приятели и роднини 90% не ободряват нито едната, нито другата. Има две-три баби, само те имат положително мнение.Моля, пояснете какво са направили и двете - Бокова за образованието в РБ, Кристалина за бедстващите в РБ?
11
11
 
7
 
! Отговори
kokospa преди 7 години
Искат да кажат че 60% от русофилите подкрепят Бокова!!Троянският кон на Масква е Неизбираем!!
10
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Resili sa bg nito ednata nito drugata dvete komuniski ot jivkovo vreme a i sa milionerki bokuva v usa franzia i tn ima apartamenti visoka pensia neka si po4iva a dr i tja ne stava mnogo smeschno darjsnie ima mnigo familiarni4i s junker kato maj e
9
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак манипулации на мутрокомунистите, като я подкрепят 60% докрайте я веднага тук и я номинирайте за президент на БСП и всички рубладжии тогава ще видим каква и е подкрепата.Стига сте хвърляли празни приказки за които никой не носи отговорност.В България подкрепа за комунисти и бившита номенклатура сред народа няма, но за съжаление тези които се обявяват срещу тях и хората ги избират на власт, след това забравят какво са обещали особено мутрата и царя
8
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бокова осребри произхода си, време й е да се скрие някъде. Само с клишета и баналности не се става шефче, особено когато произходът ти е изконсумиран вече. Да беше пробутала братчето си поне, че и то да се облажи от потеклото си.
7
3
 
20
 
! Отговори
гайбаньоориджинал преди 7 години
Щом Пасито и Мадридския я подкрепят къде са тръгнали реаниматорите да се дървят и на кого се дървят?Бокова може да носи отговорност само за своите си дела а голямата част от живота и дори не е преминала в България.Какво искате от нея?Тя е от кариерата и знае какво да прави.Реаниматорите освен антикомунистически манифести друго нещо могат ли що ли....?
6
23
 
7
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 7 години
Като толкова ценим Бокова, защо в света и казаха да го д..уха. Или наш,те социолози лъжат или светът не е бГ--една изостанала държава , с манталитет на Андрешко и Бай ***, работеща в услуга на най-ретроградната държава в Европа - Русия.
5
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ужас! Голямото скачане и плюене било само от няколко файтона безработни демократи-евроатлантици! И толкова шум за нищо? Сега връщайте и хонорарите, некадърни плювачи!