Кристалина контактувала с Москва като кандидат за шеф на ООН?

България има право да издигне и друга кандидатура!
19 сеп 2016 16:00, Екип на Dnes.bg
46
Кристалина контактувала с Москва като кандидат за шеф на ООН?
Кристалина Георгиева. Снимка: архив, Reuters

В началния етап Кристалина Георгиева се позиционираше като кандидат за генерален секретар на ООН. Дори в това си качество тя имаше контакти с нас, заяви руският заместник-министър на външните работи Генадий Гатилов в интервю за Интерфакс.

По-късно обаче Кристалина Георгиева заяви, че е решила да остане на поста си в Евросъюза и е прекратила кампанията си, обяснява руският зам.-министър.

Още по темата

"Ако тя реши да я поднови, тя има пълното право на това, точно както и българското правителство има право да замени този или онзи свой кандидат", казва Гатилов.

Междувременно днес говорител на Европейската комисия отказа да коментира думите на руския зам.-министър. Той добави, че Георгиева е един от най-добрите комисари.

"Що се отнася до номинациите и останалото, обърнете се към българските власти", посъветва Маргаритис Схинас, говорител на Жан-Клод Юнкер.

Междувременно стана ясно, че Кристалина Георгиева е в Ню Йорк за годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Тя представлява Европейската комисия на организираното от Естония и Съвета на Европа и УНИЦЕФ събитие, посветено на децата бежанци без придружител.

За Русия в момента официалният представител на България е Ирина Бокова, тя вече премина три кръга на гласуване и показа нелоши резултати, обясни още в интервютото си Генадий Гатилов. Затова ние изхождаме от това, че в списъка от България продължава да съществува един кандидат – това е Ирина Бокова, заявява Гатилов.

Как ще се развиват по-нататък събитията, не знаем, решението е на конкретните правителства, казва зам.-министърът.

Гатилов казва, че съществува вероятност да се появят нови кандидатури за поста генерален секретар на ООН, като това не е забранено от правилата. Според него е напълно вероятна ситуация да се появи човек, който не е преминал всички кръгове на гласуване.

Гатилов твърди, че е право на българската страна в последния момент да внесе още някоя кандидатура, но отново подчертава, че засега Русия изхожда от това, че Ирина Бокова е официалният кандидат на България.

Той посочва, че позицията на Русия е проста и ясна: "Изхождаме от това, че е суверенно право на всяка страна да постъпва по начина, по който тя реши. Ние не се намесваме в това. Ако те направят това, тогава ние ще се определим, изхождайки от това, че ще има някой нов кандидат".

В интервюто си руският зам.-министър казва, че в началото на процеса по избор на генерален секретар на ООН позицията на Русия се е свеждала до това, че следващият генерален секретар на ООН трябва да бъде представител на източноевропейска страна.

"Това би било справедливо, тъй като досега генералните секретари са избирани от всички други континенти и региони, а от Източна Европа на този пост никой не е бил", казва Гатилов.

Той обяснява, че предстоят двустранни консултации за определяне на по-приемлива за всички държави кандидатура.

"Това е много сериозен процес, от генералния секретар на ООН зависят много неща и в работата на организацията, и в определянето на нейните приоритети, затова ние сме заинтересовани този пост да бъде зает от човек, който наистина отговаря на тези критери"“, казва Гатилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кристалинка по бива в сравнение с оная комунистическа вещица путинова ***.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЧЕ КРИСТАЛИНА Е АМЕРИКАНСКА ГРАЖДАНКА?
28
0
 
2
 
! Отговори
контактувалИ преди 7 години
Тиквуня СЪЩО с Винету
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Той посочва, че позицията на Русия е проста и ясна: "Изхождаме от това, че е суверенно право на всяка страна да постъпва по начина, по който тя реши."Също така суверенно право на Русия е да изкупува българското черноморие и в подходящия момент да обявим независима Руска Черноморска Република, а след това да натирим българите от нея към Сибир както редовно постъпваше бащата на народите Сталин.
26
0
 
5
 
! Отговори
i'm преди 7 години
Абе тия кога ще спрат да доказват твърдението, че на българския казан в ада няма пазачи?
25
3
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Тя е !
24
0
 
3
 
! Отговори
Ай стига бе, преди 7 години
До Анонимен НЯМА ЛИ ДА СЕ ПИТА БЪЛГАРИЯ!..- ТА РУСИЯ ГОБОРИ ОТ НАША СТРАНА. ?Още ли не си разбрал , че Русия е на позицията България да определя кандидата бе или в бързината да плюеш си се изложил?
23
6
 
2
 
! Отговори
Наивен преди 7 години
Дали е редно или не да имаме съперничество между двама българи за поста, не коментирам. И вместо да се гордеем, че малка България има такива забележими личности, за които се говори, ни е се впускаме в критикарстване. Българи! Да се осъзнаем че сме нация и имаме достойни кандидати за поста. Да забравим партиийни пристрастия и да се обединим за наша кандидатура.
22
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а Аз предлагам тя да води Гей парада със знамето най отпред наща лиз-близ Сталинка...
21
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
контактува с Москва ли? по скоро да почне да контактува с кораба майка, белкем си я вземат оттук
20
0
 
29
 
! Отговори
Шефа преди 7 години
Явно е вече , че тая наша комисарка е стара интрига и доста съмнителна от морална гледна точка!Но не е случайно ,че и Борисов започва да вие в нейния глас !Това е глутницата на ГЕРБ -всеядните кучета , ще изядат и шансовете България да има високия пост в ООН , както изядоха всички енергийни проекти на страната , в очакване на ГОЛЯМОТО находище на газ и нефт в Черно море !Грънци и трънци.....Бойкови тъпотии!
19
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците искат да си сменят кандидатката. Между двете няма разлика - и двете са путинистки.
18
2
 
23
 
! Отговори
ДАА. преди 7 години
Русия ,Русияяяя , голяма сила !
17
0
 
18
 
! Отговори
айдеее....!! преди 7 години
Отново опираме , до РУСИЯ !ЩО БРЕ ?Както каза и Бойко , ''ТРЯБВА ДА СМЕ В ДОБРИ ОТНОШЕНИЯ СЪС ВСИЧКИ КОМШИИ И ДРУГИ ДЪРЖАВИ ''...., ВИНАГИ ЩЕ НИ ПОТРЯБВАТ.
16
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много панаир, много цирк, много вересия, мбого чалгарИя. И мераклия до мераклия. Прочее, демокрацията в БГ изгря ли или въобще не се състоя? А????
15
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каквото и да пишат за нея по "медиите", хората я виждат какво представлява (поне да не я показват на снимка). Нагаждачка, с нагласена биография. Родена 1953 г., трудовата й биография започва 1993 (?) - виж в Уикипедия. Неприятна визия!!
14
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Политкомисарката иска още власт. Но тя със сигурност знае, че от ООН не зависи нищо. Ако зависеше нещо, досега войната в Сирия трябваше да е история!
13
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Била е Сталинка, НО СЕ Е ОПОМНИЛА НА ВРЕМЕ. Така се ОПОМНИХА И КОМУНИСТИТЕ ОТ ДС, НАВРЕМЕ И СТСНАХА СОЦИАЛИСТИ.
12
1
 
28
 
! Отговори
оффффф преди 7 години
*** още ли и търсят работа на тая другарка, бе??? Системата НАШ ЧОВЕК няма свършване от тук до края на света. Тия са на всеки километър. Гарантирано от ГРОБ!
11
2
 
21
 
! Отговори
АНТИ преди 7 години
Къде тръгна пак Кристалино,верно ли за шеф на ООН?!Там не харесват партийки Сталино,и червен картон ще отнесеш.Не се преструвай на демокрадка,щото си кукла на конци.Марионетка и интриганткавъв затвора е местото ти.