Осъдиха руски космически инженер на 7 години затвор

Властите го обвиниха в държавна измяна
23 сеп 2016 21:00, Александър Попов
27
Осъдиха руски космически инженер на 7 години затвор
Снимка: Reuters, архив

Пенсиониран руски космически инженер и университетски преподавател е осъден на 7 години затвор за държавна измяна, съобщи Франс прес, позовавайки се на руските власти.

Московският градски съд осъди сътрудника на Централния научно-изследователски институт по машиностроене Владимир Лапигин на 7 години затвор за държавна измяна. Той ще излежава наказанието си в затвор със строг режим, каза съдебен представител, цитиран от ТАСС.

Тъй като материалите по делото бяха с гриф "секретно", процесът се гледаше при закрити врата. Следствието обвини Лапигин в предаване зад граница на информация, която представлява държавна тайна.

Според руските информационни агенции Владимир Лапигин бил преподавател във факултета по машинно инженерство в Московския държавен технически университет "Бауман". "ЦНИИмаш" разработва ракети и се управлява от руската космическа агенция "Роскосмос".

През 2014 г. Лапигин бил награден с орден за приноса си за икономиката и отбранителния капацитет на Русия. Според руски медии след арестуването си през май 2015 г. няколко месеца той е бил под домашен арест. Лапигин вероятно е обвинен в предаване на военни тайни на Китай, посочва АФП.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: РусияВладимир Лапигин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
института Бауман е до метрото Бауманская в Москва не приема чужденци закрит тип и не дава сведения и не влиза в никакви класации на учебните заведения по качество.
17
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До УСА ЗА БГТи, Хкрементче, виждал ли си снимка на Берия? Стига с жалките и.ди.о.т.щини! Хайде глутницата направете една сбирка и се договорете В.В.П. евреин или грузинец е, аутист ли е, бият ли му ботокс, болен ли е от СПИН, пияница ли е, закусва ли с бебета и т.н. Уточнете профила му и го поддържайте, аман от новости!
16
8
 
7
 
! Отговори
НИКОЛОВ преди 7 години
До до 3 : Дай инфо колко са затворниците в Русия ??? Или там не ги държат дълго , умират си от сърдечни удари още на първата година !!! Сигурно затова в затворите им има свободни места или имат прекалено много затвори !!!
15
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другия път ще мисли.
14
3
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
В послдените години по китайска линия изгоряха доста хора. Сигурно са били подведени, че не е толкова голям грях да кажат нещо на братския китайски народ, ама това нещо струва много пари и Путин държи сметка за всеки цент, особено сега...
13
4
 
10
 
! Отговори
Кънчо преди 7 години
Аз предлагам да осъдят руските власти за това, че имат тайни.
12
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Владимир Лапигин беше последния способен учен който не беше напуснал Русия и те взеха че го вкараха в затвора. Сталин е постъпвал точно обратното. Способните ги е вадел от затвора и ги е ухажвал по всякакъв начин за да работят за СССР. Дори има куриоз с един немски учен отвлечен в Русия през 1945г на когото предоставя вила край Москва и му позволява да окачи в хола си портрета на Хитлер, само и само за да работи за СССР.
11
14
 
28
 
! Отговори
до 3 преди 7 години
САЩ 2 217 000 души, или 698 на 100 000 жителиСАЩ е държавата с най-голям абсолютен брой затворници и е на второ място по ниво на хора зад решетките. Единствено малката нация на Сейшелите има повече затворници на глава от населението от САЩ 799. С над 2,2 милиона души на топло нивото в САЩ е два пъти повече, отколкото на целия африкански континент (1 038 735 затворници) и цяла Океания (54 726 души), взети заедно.>>>Ето ти пример за мракобесна държава, кълвачо!
10
33
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Следствието обвини Лапигин в предаване зад граница на информация, която представлява държавна тайна."Издал е най-голямата руска държавна тайна,това че Русия е гола вода във военните технологии.
9
31
 
13
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
От феодална държава какви технологии могат да се откраднат... - това, че са космически файтонджии, заради евтин транспорт /само на близки разстояния/ не ги прави космическа сила...
8
17
 
30
 
! Отговори
RUSSIA the best преди 7 години
Я да видим вашата мини държавичка с колко космически инженери може да се похвали ?
7
12
 
26
 
! Отговори
ужас преди 7 години
Странно някой пишещи по долу елементи наричат предателя "умен човек"и пр.глупости това е върха на идиотизма.
6
6
 
9
 
! Отговори
20 преди 7 години
Малко са ......
5
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИНЖЕНЕРИНА Е ИСКАЛ И ТОЙ ДА СТАНЕ ОЛИГАРХ,ЯВНО КРАВАРИТЕ СА ЗАЛОЖИЛИ НА КУЦИЯ КОН ДА ИМ СЕРВИРА НА ТЕПСИЯ ТЕХНОЛОГИЯТА СИ.
4
8
 
46
 
! Отговори
лошо преди 7 години
А у нас предателите се награждават и ни управляват..........
3
35
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 2уви, ние можем и сами да боравим с информацията, и не ни трпбват руски *** да ни казват кое какво е. русия е най-мракобесната държава в света!
2
12
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В щатите за такова провинение щяха да го опържат на електрическия стол. Нали са демократична държава, затова там има най много затворници в света. И смъртното наказание го прилагат всеки ден.
1
52
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма такава кална държава като русия. И малкото останали умни хора там ги тъпчат яко.