ЕС: Путин, спри да бомбардираш Алепо!

Брюксел оставя решението за санкции срещу Кремъл на лидерите на Съюза
17 окт 2016 20:44,
237
ЕС: Путин, спри да бомбардираш Алепо!
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Режимът в Дамаск и Русия целенасочено причиняват неописуеми и неприемливи страдания на хиляди жители на Алепо. Това се казва в позиция, приета днес в Люксембург от външните министри на ЕС.

Според тях бомбардировките са специално ориентирани към болници, медицински персонал, училища и ключова инфраструктура, като извършителите им не крият, че намерението им е "катастрофична ескалация на конфликта" и увеличаване на невинните жертви.

Още по темата

ЕС определя бомбардировките над Алепо като непропорционални и настоява за незабавно спиране на полетите над града и на обсадата, както и за прекратяване на военните действия.

"Ние искаме Русия и режимът в Дамаск да гарантират спирането на бомбардировките и да позволят на хуманитарните конвои да стигнат до източните части на Алепо", заяви първият дипломат на ЕС Федерика Могерини след края на заседанието.

В острата декларация, приета днес, се заклеймява руското вето върху резолюцията на ООН за спиране на военните действия в Сирия и се призовава Кремъл "да покаже чрез политики и действия" усилия да се спре с бомбардировките от силите на режима на Асад.

Могерини подчерта, че това е позиция, която се споделя от всички членове на Съюза и че всички държави са единни в оценката си за действията на Русия и на режима на Асад.

Публикуването на европейската позиция по Сирия дойде почти едновременно с обявеното от Русия 8-часово прекратяване на огъня в Алепо. Могерини нарече това "добро начало", но изрази съмнение, че времето ще стигне на хуманитарните работници да докарат храна и медикаменти в града. ООН смята, че за това ще са нужни поне 12 часа.

Въпреки острият тон европейските дипломати не последваха призивите да наложат санкции на Русия заради последните й действия в Сирия. Нито една държава от ЕС не е поставила въпроса за санкции, каза Могерини. Въпреки това не е изключено разговор за това да започнат европейските лидери, които се събират в четвъртък в Брюксел да обсъждат сред другите теми и отношенията с Русия.

ЕС ще започне подготвителна работа с някои от съседите на Сирия - Иран, Саудитска Арабия и Турция в случай, че преговорите между САЩ и Русия завършат с успех. Тяхната цел ще е да обсъдят бъдещето на страната. В тях ще бъдат въвлечени и опозицията, женски организации и църквите. Идеята на ЕС е да провери "дали има възможност отдолу нагоре да се изгради доверие и помирение", обясни Могерини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
1
 
14
 
! Отговори
До Спейса преди 7 години
До Анонимен- 160 Нападнаха Ирак за да свалят Садам и в Ирак да се създаде устойчива ДемокрацияЗащо не нападнат СА за да свалят краля и в СА да се създаде устойчива Демокрация?И пак те питан - на какво основание нападнаха Ирак ?
124
4
 
15
 
! Отговори
Майтапчия преди 7 години
Може би Путин трябва да подходи по-радикално за постигане на световен мир-като бомбардира направо Вашингтон?
123
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин затъва здраво. Краят му се вижда.
122
0
 
10
 
! Отговори
САВЕЦКА USA преди 7 години
СВЕТА ПОДАРИ НА ХИЛАРКА ИНВАЛИДНА КОЛИЧКА !
121
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
спейс хъ пак се е запуснал...Леко, баце, леко... избърши пяната от устата, потта от ***, но не в обpaтен ред и избистри суроватката в канчето си. И гледай къде стъпваш да не цопнеш пак в някое ***но като предния път...
120
0
 
9
 
! Отговори
САВЕЦКА USA преди 7 години
КЕНИЯ ДАДЕ НА АМЕРИКА ВЕЛИК ЯДАЧ НА ХОТЕ ДОГЕ !ТИЧАЛ ЗА КЕЧАП ДО МАНХАТАНЕ !
119
1
 
11
 
! Отговори
Dj преди 7 години
Къде беше това ши ба но ЕС когато Израел за 4 семици убиха 2'200 цивилни в Газа преди 2 години, ООН училища, болници, верно няколко хвърчила паднали докато евреите си пиели аперитивчето и те се уплашили
118
0
 
6
 
! Отговори
До спейса преди 7 години
Спейс, кой определя кой в света е диктатор и трябва да бъде обесен и кой е съюзник ?Какво законно право има ?Изброй страни с диктатури в Близкия Изток , плийс.
117
1
 
10
 
! Отговори
САВЕЦКА USA преди 7 години
ЕДИН ПУТИН НИ ОСТАНА !
116
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЧУДЯ СЕ КОГА ЕС ЩЕ ЗАЖАЛИ ЗА ДЕСЕТКИТЕ УБИТИ ОТ БОМБИТЕ ЖЕНИ И ДЕЦА В МОСУЛ.
115
2
 
11
 
! Отговори
Радио Ереван преди 7 години
ЕС, гледай си работата.
114
0
 
9
 
! Отговори
До Спейса преди 7 години
До Анонимен -160 Нападнаха Ирак за да свалят Садам и в Ирак да се създаде устойчива Демокрация по примерна на Турция / доколкото може в Близкия изток да съществува демокрация /Значи са си давали сметка , включителни и ти, че в Близкия Изток няма условия за западна демокрация?А защо нападнаха Саддам, а не Сауд, след като Ирак ,макар и по баасистки, беше СВЕТСКА страна, а СА до ден днешен е диктатура, но не я закачат о не бесят краляим, дал си даже името на страната?
113
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не на Нато и ЕС ! ВЪН !
112
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Накратко казано излиза,че тия от ЕС си подкрепят терористите и това си е.Може Асад да е всякакъв ама преди войната Сирия беше нормална държава.А тия кво?Развалиха още едно прилично място на светът и след 5-10 години ще кажат "Беше грешка". Колко пъти за 50 години правят една и съща "грешка" 10?Повече?
111
1
 
4
 
! Отговори
КуКлуКлан преди 7 години
Една икономика ще са създаде между Русия, Англия, Китай, Япония, Идния, Иран и т.н.....че всичко друго ще изглежда като Сомалия!
110
0
 
9
 
! Отговори
До Спейса преди 7 години
Спейс, кажи защо нападнаха Ирак ? Какво постигнаха и с цената на колко цивилни жертви. Признаха ли , че излъгаха ООН и целия свят. Какво мислиш за диктаторите по света . Ако трябва да се мачкат диктаторите , защо си пият чая със Сауд ?
109
3
 
3
 
! Отговори
Евро-Атлантик преди 7 години
Трябва хора като Меркел, Обама, Оланд и Деян (Икебаната) да управляват Европа ! Само такива правоверни могат да вкарат в правта вяра ...християните ! Да се молим на Аллах, Путин да не се меси в Европа че да може да сторим делото за което ще ни чакат девственици в рая !
108
1
 
3
 
! Отговори
Путин преди 7 години
Ми що бе, наложете санкции ако не ви харесва.
107
2
 
2
 
! Отговори
За дълговете преди 7 години
До SpaceXЕй, Шопе, издишаш ....затова пишеш за сестрите :)
106
0
 
0
 
! Отговори
Путин преди 7 години
що?