ЕС: Путин, спри да бомбардираш Алепо!

Брюксел оставя решението за санкции срещу Кремъл на лидерите на Съюза
17 окт 2016 20:44,
237
ЕС: Путин, спри да бомбардираш Алепо!
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Режимът в Дамаск и Русия целенасочено причиняват неописуеми и неприемливи страдания на хиляди жители на Алепо. Това се казва в позиция, приета днес в Люксембург от външните министри на ЕС.

Според тях бомбардировките са специално ориентирани към болници, медицински персонал, училища и ключова инфраструктура, като извършителите им не крият, че намерението им е "катастрофична ескалация на конфликта" и увеличаване на невинните жертви.

Още по темата

ЕС определя бомбардировките над Алепо като непропорционални и настоява за незабавно спиране на полетите над града и на обсадата, както и за прекратяване на военните действия.

"Ние искаме Русия и режимът в Дамаск да гарантират спирането на бомбардировките и да позволят на хуманитарните конвои да стигнат до източните части на Алепо", заяви първият дипломат на ЕС Федерика Могерини след края на заседанието.

В острата декларация, приета днес, се заклеймява руското вето върху резолюцията на ООН за спиране на военните действия в Сирия и се призовава Кремъл "да покаже чрез политики и действия" усилия да се спре с бомбардировките от силите на режима на Асад.

Могерини подчерта, че това е позиция, която се споделя от всички членове на Съюза и че всички държави са единни в оценката си за действията на Русия и на режима на Асад.

Публикуването на европейската позиция по Сирия дойде почти едновременно с обявеното от Русия 8-часово прекратяване на огъня в Алепо. Могерини нарече това "добро начало", но изрази съмнение, че времето ще стигне на хуманитарните работници да докарат храна и медикаменти в града. ООН смята, че за това ще са нужни поне 12 часа.

Въпреки острият тон европейските дипломати не последваха призивите да наложат санкции на Русия заради последните й действия в Сирия. Нито една държава от ЕС не е поставила въпроса за санкции, каза Могерини. Въпреки това не е изключено разговор за това да започнат европейските лидери, които се събират в четвъртък в Брюксел да обсъждат сред другите теми и отношенията с Русия.

ЕС ще започне подготвителна работа с някои от съседите на Сирия - Иран, Саудитска Арабия и Турция в случай, че преговорите между САЩ и Русия завършат с успех. Тяхната цел ще е да обсъдят бъдещето на страната. В тях ще бъдат въвлечени и опозицията, женски организации и църквите. Идеята на ЕС е да провери "дали има възможност отдолу нагоре да се изгради доверие и помирение", обясни Могерини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
2
 
10
 
! Отговори
ХХХ преди 7 години
Медийте са като т*шаците в секса .....бият камбаните ама файда няма ....само глупавите се залъгват че става нещо ................реалността е като ти влезне целия барабар с кайсиите ! Арабите пристигат, плана върви като по вода ! Гласувай за Цецка пък и Сорос направо да го направим собственик на България а ? Срама нямате ли от дедите ни ?
104
1
 
9
 
! Отговори
до 145 преди 7 години
Аз те питах за опростените от името на сащ заеми към България, ти ми приказваш за сестрите! Не оневинявам Кадафи, просто искам да кажеш вярно ли е че щатите опростиха дълговете на Ирак и Либия към нас? И толкова ли сме богати, че зарязахме близо 5 млрд, ей така да не разсърдим Сащ.
103
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
путин иска световна война, за да стане цар. Не знам до кога ще го търпят.
102
2
 
9
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
На САЩ само 50те опита за убииство на Фидел са достатъчни да бъдат квалифицирани като терористи...
101
1
 
8
 
! Отговори
до space x преди 7 години
Ракетке, защо млъкна? Я кажи кой ни опрости 3,2 млрд долара на Ирак, а така също и 1,5 млрд на Либия.
100
3
 
11
 
! Отговори
Георги Шопов преди 7 години
Ръководството на ЕС е изкукало.Работи за унищожаване ЕС.
99
5
 
19
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Путин, този път не спирайте само до Берлин !
98
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 132Е кажи ти как да стане? Едните трябва да загубят.Да свалят гащите и да се предават, за да не ги избиват.
97
2
 
9
 
! Отговори
до 128 преди 7 години
Обаче... Саддам беше започнал да си плаща 3 млрд. борч, но след като щатите го свалиха, опростиха от тяхно име дълга, като ни казаха да пием една студена вода. Хайде кажи сега, че лъжа!
96
3
 
4
 
! Отговори
До 119 преди 7 години
Проблем за демократичните държави е, че нямат механизми освен икономическите да отвърнат със същото на държавите терористи, защото отвърнат ли със същото автоматично стават като тях. Другият проблем е, че когато икономическите мерки дадат резултат демократичните принципи пречат терориста да се унищожи докрай. Трябва принципите за борба с терористичните организации и отделните терористи да се прилагат и срещу терористичните държави.
95
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как можете да се радвате на вероломното избиване на хора и да защитавате един злодей?
94
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До SpaceXИ братушките го правят, даже според мен са доста сдържани, защото имат потенциал да издухат цяло Алепо за часове, *** гледат да намалят цивилните жертви.
93
2
 
8
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Ееееее космонавта най-накрая осъзна държавния тероризъм на САЩ...
92
1
 
15
 
! Отговори
до 122 преди 7 години
На война, като на война... Тогава защо плюеш по Путин? Да не би в Сирия да са отишли на бал?
91
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И да слагате минуси и да не слагате историята не можете да промените.Тези дето сега реват реват щото не им изнася, а не щото не биха сторили същото.Те геноцида не са го измислили арабите.
90
2
 
3
 
! Отговори
руски плъх преди 7 години
Като няма аргументи псувам и плюя.
89
1
 
10
 
! Отговори
до 119 преди 7 години
А щото щатите не подкрепяха терористите нали? Какво правиха в Никарагуа, Чили, или Иран. Ами племената в Африка, кой ги въоръжаваше?
88
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бомбардирането на Дрезден е серия от бомбардировки над град Дрезден, Германия, осъществени от Кралските военновъздушни сили на Великобритания и ВВС на САЩ, в периода 1315 февруари 1945 година, довели до жертви сред населението оценявани на около 25 000, а над 30,000 са ранени.
87
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този на снимката е психопат. Ще осъзнаете това като запали света, но ще е късно.
86
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин за да защити един военнопрестъпник стана още по-голям военнопрестъпник.