Вашингтон и Москва се готвят за свирепа битка за Арктика

САЩ със специални сили в Норвегия, Русия на север - с военни бази и ракети
26 окт 2016 20:06, Елка Василева
144
Вашингтон и Москва се готвят за свирепа битка за Арктика
Снимка: архив, Reuters

През 2017 г. Норвегия ще разположи на своя територия ротационен батальон американски морски пехотинци - за пръв път от края на войната. Това ще бъдат най-вече военнослужещи от специалните сили, натоварвани по принцип с диверсионни задачи в тила на противника. За Норвегия и САЩ, които членуват в НАТО, такъв противник явно е Русия, пише Владимир Мухин, "Независимая газета".

Както посочи министърът на отбраната г-жа Ине Ериксен Сьорайде, американските войници и офицери ще квартируват във военната база Вернес в централната част на кралството. При все че базата се намира на близо 1000 км от руската граница, морските пехотинци на САЩ са източник на потенциални заплахи за Руската федерация.

Сьорайде не крие, че норвежките войници и спецназът на Пентагона "ще получат възможност да тренират в други части от страната". Нищо чудно да ги забележат и в акваториите край военноморските бази на руския Северен флот, където са дислоцирани атомни подводници с ядрени оръжия на борда.

Западните медии писаха вече, че САЩ, разширявайки числения състав и географията на войсковите си контингенти в Балтика и други страни от Източна Европа, трупат военен потенциал и в арктическата зона. На 30 юни т. г. Исландия и САЩ подписаха споразумение, според което на острова ще бъдат разположени американски сили.

Исландското правителство склони да предостави на Съединените щати военновъздушната база Кеплавик, където Вашингтон да осъществява всякаква дейност с цел "укрепване на отбраната на Исландия и поддържане на сигурността в териториалните води на НАТО".

Както информира през февруари т. г. Си Ен Ен, цитирайки командващия Втора морска експедиционна бригада на САЩ полковник Уилям Бентли, Пентагонът вече е прехвърлил танкове, артилерия и логистични средства (близо 6500 единици) в засекретени пещери из Централна Норвегия. Посочено бе, че ги обслужват около 100 норвежки и американски военни. В пещерите могат да се настанят общо към 15 хил. морски пехотинци.

Бентли изтъкна специално, че "разполагането на оръжия край границите на Русия осигурява на американските военни възможност да повишат оперативната готовност и да намалят времето за реагиране в случай на криза".

Полковникът не уточни за каква криза може да става дума. Ясно се очертава обаче връзката с евентуално използване на ракетно-ядрени оръжия от САЩ. Неслучайно президентът Владимир Путин още преди две години заяви: "Арктика играе за нас много важна роля с оглед да гарантираме сигурността си, тъй като за жалост там са концентрирани ударни подводници на САЩ - недалеч от бреговете на Норвегия. Да напомня, че ракетите от тези подводници имат 15-16 минути полетно време до Москва".

"Наш флот обаче също има там, голяма част от подводния ни флот", добави руският лидер.

Както съобщи през февруари 2014 г. информационната служба на Вонноморските сили (ВМС) на САЩ, Вашингтон се кани да увеличи военното си присъствие в арктическите морета във връзка с ускореното темпо, с което се топи ледената покривка. И за целта Пентагонът разработи още тогава специален актуализиран план за дейност в Арктика. "Тази актуализирана версия на плана подготвя ВМС на САЩ ефективно да реагират на бъдещи непредвидени обстоятелства, откроява водещата им роля в Арктика в състава на министерството на отбраната и бележи подкрепата на ВМС за постигане на националните приоритети", написа в предговор към новата версия на документа началник-щабът на ВМС на САЩ Джонатан Грийнърт.

Прочее, САЩ оформиха плана за разширяване на военната си дейност в Арктика още преди да започне войната в Донбас, а Крим да стане част от Русия. Оттогава военните действия на Пентагона и на Северноатлантическия съюз започнаха да се изпълват с конкретно съдържание в ускорено темпо. Редовни станаха военните учения на НАТО в арктическата зона.

И както заяви неотдавна руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, навремето специален представител на Москва за НАТО, в Брюксел все още дейно се обсъжда родената още през 2010 г. "идея да бъде създадено арктическо командване на Северноатлантическия алианс".

Русия, както заяви преди време Владимир Путин, ще възстановява военната си инфраструктура в Арктика, а също така инфраструктурата на своето министерство на извънредните ситуации. "Включително защото трябва да осигурим безопасно преминаване на корабни конвои по търговските маршрути, а не за да воюваме и да се конфронтираме с някого си там", каза президентът.

Полагат се вече и доста усилия за целта. По време на обявения в петък ден за приемане на военна продукция министърът на отбраната Сергей Шойгу отбеляза, че до края на годината "ще бъдат предадени за експлоатация структурни обекти от арктическата зона - на Франц-Йосифовата земя, остров Котелни, остров Врангел и нос Шмид".

Както се знае, колегиум на министерството обсъди по-рано "План за дейността на Северния флот през 2016-2020 г., що се отнася до формирането на войскови части с оглед да се гарантира военната сигурност на Руската федерация в Арктика". Тогава Шойгу подчерта, че освен строежа на военни бази и обекти специално внимание ще бъде насочено към подсилване на системата за контрол на въздушната обстановка в Арктика.

"С тази цел през декември 2015 г. е формирана 45-а армия от ВВС и ПВО на Северния флот. Застъпиха на бойно дежурство по противовъздушна отбрана части от радиотехническите войски и зенитноракетен полк, оборудван с модернизирани комплекси С-300 "Фаворит" на архипелазите Франц-Йосифова земя, Нова земя, Северна земя и Новосибирски острови", съобщи шефът на военното ведомство.

Освен това Москва увеличава войсковата групировка, разполагана в Арктика на постоянна основа: "Това ще разшири възможността на Въоръжените сили да реагират адекватно на съществуващите и на прогнозните заплахи, както и да осигуряват защита на националните интереси в региона", посочи министърът на отбраната.

По данни на Андрей Петраков, генерален директор на приборостроителния завод "Тайфун" в Калуга, до края на годината предстои на Северния флот да бъде доставен брегови ракетен комплекс "Бал" за решаване на задачи в Арктика. Няма информация къде точно ще бъде дислоциран този комплекс. Възможно е впрочем да бъде изпратен на Колския полуостров, за да прикрива разположените там военноморски бази и обекти от Северния флот.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още по темата: САЩРусияарктика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
5
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 98Хобито ми е Оръжие - Като ми кажат че някое оръжие е допотопно или скапано ... побъркват ме. Няма старо, допотопно оръжие има оръжие отговарящо на еди какви си изисквания, Поддържано и употребявано правилно и има оръжие което се ползва за всичко друго но не и за това което е създадено и естествено ЕФЕКТИВНОСТ НУЛА.С други думи ГЛУПАВО е да стреляш с ракета от втората световна война по мастодонт като танка Абрамс и то в челната проекция. Същата ракета ще гръмне БТР като стой та г
90
0
 
7
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Су 34 97ТОУ-2 се състои от 3 части, тринога, пускова установка и Ракета като ракетата е 22кг управлява се по 2 проводника които усложняват конструкцията и намаляват скоростта на ракетата. Този Ансамбъл не може да се премести без да се разглобиМЕТИС-М има 2 вида ракети едната е противотанкова но рядко се ползва 9 от 10 ракети са срещу наземни цели. Управлява се по един проводник и има ЕДНА ПОДВИЖНА ЧАСТ(ооо да за това е безумно евтин) всеки бункер е обречен. Носи се от един човек в бойно п
89
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
претенции за акртика може да се имат на база на морска граница с арктикана ФАЩ им се падат около 2-3% от Аляска, 3/5 е руски, останалото предимно канадско
88
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От 1 декември официално влизат в експлоатация 6 модерни бази с хиляди военнослужещи. Едната от тях - "Трилистник" е направо футуристична. Създадени са много добри условия за живеене. Това показва трайните намерения на Русия за пълно усвояване на Арктика. Създадени са нови транспортни средства специално за там.
87
2
 
0
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
САЩ ТОУ-2(5000м) огромен и се поддава на смущения, Д-----------Но е много ефективен срещу САА, така ислямистите взеха Идлиб. Тоу 2 тежи 22 кг и огромна ударна сила.
86
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 94Стига с тези памперси. Това си е чиста партенка. Смешни сте. Давай по-сериозно. Руски източници на новината.
85
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са американски туристи.Трябва да се иска да си плащатвсичко, всичко! За договоритена 4-те амер. бази в Бг. трябвада се потърси съдебна отговорност от банкянскиясинковец.
84
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До кибератакапрочети за хеликоптера, пък после бзди! Ниска видимост при ниски температури с внезапни пориви на силен вятър! Ми-6 е сигурна машина, произвели са повече от 12000 бройки и са го продали в десетки страни, вкл. САЩ.А памперсите са предимно за износ отвъд Океана. Задължителни са за екипажите на корабите от клас "Арли Бърк" след случая с "Доналд Дък".
83
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във Военното училище преди години учеха курсанти от братски държави от Близкия изток, Куба, Виетнам, Мозамбик, Никарагуа..... След 2 курс се полагаха по прилични зимни униформи, но тези приятели предпочитаха стария добър шаяк. Защото с него е топло и няма да измрат зимата.
82
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Благодарение на Россия, САЩ получиха оправдание и повод да окупират всички мижитурни държави, спекулирайки с руската заплаха.
81
2
 
14
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 86Сваляме всички самолети от КорабитеКузнецов има 12 тежки противокорабни ракети с обсег 700км и противолодъчно оръжие и сонар - създаден е като тежък авионосен преследвач на подводнициима 4 зенитни оръдия(4км), 6 ЗАРК(4/10км) и 4 ЗРК(15км) всички автономниНимиц Представлява един огромен хангар за самолети4 зенитни оръдия Фаланкс 2000м, 6 зрк РАМ(6-8км) 2 ЗРК Сии Сапроу(15км)Не вижда подводнициПреимущество постоянна висока скорост но МНОГО ШУМ всяка подводница ... ХАМ ХУМ
80
0
 
8
 
! Отговори
Американ преди 7 години
До *** руснаци(83)1.) Това всъщност го почна Rumsfeld, министър на отбраната при Dubya.2.) Само Европа и Северна Америка и сол- им Австралия. НА Азиа, Африка и Южна Америка хич не им дреме.3.) Сигурно са понамалили стандатра, ама пак е по-висок от българския. Демек не мизеруват особено. А Крим ще отиде в Украйна когато Тексас отиде в Мексико. Демек никога.
79
4
 
0
 
! Отговори
в ютуб клип преди 7 години
американский авионосец Нимиц
78
0
 
14
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До *** руснаци 831. НАТО не е спирало да изгражда нови бази и да трупа оръжия включително Ядрени2. Престанаха да се съобразяват с САЩ и техните да ги наречем съюзници ако не марионетки3. Заради санкциите повикаха "НЕВОЛЯТА" и почнаха да строят предприятия които не произвеждат само оръжия4. Украйна няма да я има в този и вид до максимум две години. Не знам дали тази зима ще изкарат без да настане АНАРХИЯ. Реално вече са Фалирали Даже Самолета МРИЯ Ан-225 го продадоха за 3 милиарда $ на Китай
77
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
анексирането на крим не беше планирано, само че синът на буш реши, че ще добива петрол в акваторията на полуострова и сащ решиха, че могат просто ей така да си направят военна база там. сигурно сте забравили, но вълненията в украйна започнаха не когато парламентът реши да кандидатсва за ЕС и Нато, а когато решиха преди да са станали член, да преотстъпят полуострова на чужда държава. и самите хора от крим си направиха референдум, политиката е свинска работа навсякъде.
76
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Бобиако не те е срам я сравни Кузенцов с Нимиц ! Май няма база за сравнение ,американците са си американци и са го доказали че по всичко превъзхождат руските алкохолици ! Даже самите руснаци са качили клипове в ютуб за Нимиц и признават ,че е много по-добър от Кузенцов
75
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а някой замислял ли се е при една война какво става с над 2 милиона емигранти от руски произход в щатите, доста от тях със съмнителен бизнес? щом новопристигнал преди 3 месеца арабин студент може да окървави цял маратон, какво се случва с типове с положение, оръжия, цели бригади от биячи? хора, подобен сценарий е абсурд, по-скоро ще си мерят ония работи в сирия или судан, ама не и на собствените си територии.
74
1
 
9
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 79Паро турбината установка на Кузнецов работи с всякакво течно гориво - Мазут, Солярка(рус термин некачествен дизел),Дизел,бензин,Керосин ако щеш парафин или водкаГазовите турбини на ескортиращите кораби на ХАмериканския самолетоносач(без тях е беззащитен) горят керосин. Зареди тайкандерога крайцера с МАЗУТ и турбините няма да стартиратВсичко опира до цена и функционалност. Зареди Кузнецов с Керосин(мъни мъни) и той няма да дими
73
24
 
7
 
! Отговори
тъпи руснаци преди 7 години
Каква беля си докараха на главите с анексирането на този Крим ! 1 -Предизвикаха НАТО да трупа оръжия в Европа дори и ядрени оръжия 2 - Настроиха света против себе си !3 - Заради санкциите мизеруват и бял ден няма да видят в продължение на десетилетия или по-точно казано докато не върнат Крим на Украйна !
72
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бе тя армията на сащ, че е добра, добра е. ама те работят за пари, а половината население на щатите към момента се състои от черни и латиноси. подобна война точно за 1 година ще унищожи щатите като държава, независимо от хода на бойните действия - представяте ли си тези огромни задължения, да си пренасочат целия ресурс вместо в производство и икономика, към военни бази? ре сега не могат да се справят с бунтовете на цветнокожите безработни, да не говорим каква гражданска война ще им цъфне.