Вашингтон и Москва се готвят за свирепа битка за Арктика

САЩ със специални сили в Норвегия, Русия на север - с военни бази и ракети
26 окт 2016 20:06, Елка Василева
144
Вашингтон и Москва се готвят за свирепа битка за Арктика
Снимка: архив, Reuters

През 2017 г. Норвегия ще разположи на своя територия ротационен батальон американски морски пехотинци - за пръв път от края на войната. Това ще бъдат най-вече военнослужещи от специалните сили, натоварвани по принцип с диверсионни задачи в тила на противника. За Норвегия и САЩ, които членуват в НАТО, такъв противник явно е Русия, пише Владимир Мухин, "Независимая газета".

Както посочи министърът на отбраната г-жа Ине Ериксен Сьорайде, американските войници и офицери ще квартируват във военната база Вернес в централната част на кралството. При все че базата се намира на близо 1000 км от руската граница, морските пехотинци на САЩ са източник на потенциални заплахи за Руската федерация.

Сьорайде не крие, че норвежките войници и спецназът на Пентагона "ще получат възможност да тренират в други части от страната". Нищо чудно да ги забележат и в акваториите край военноморските бази на руския Северен флот, където са дислоцирани атомни подводници с ядрени оръжия на борда.

Западните медии писаха вече, че САЩ, разширявайки числения състав и географията на войсковите си контингенти в Балтика и други страни от Източна Европа, трупат военен потенциал и в арктическата зона. На 30 юни т. г. Исландия и САЩ подписаха споразумение, според което на острова ще бъдат разположени американски сили.

Исландското правителство склони да предостави на Съединените щати военновъздушната база Кеплавик, където Вашингтон да осъществява всякаква дейност с цел "укрепване на отбраната на Исландия и поддържане на сигурността в териториалните води на НАТО".

Както информира през февруари т. г. Си Ен Ен, цитирайки командващия Втора морска експедиционна бригада на САЩ полковник Уилям Бентли, Пентагонът вече е прехвърлил танкове, артилерия и логистични средства (близо 6500 единици) в засекретени пещери из Централна Норвегия. Посочено бе, че ги обслужват около 100 норвежки и американски военни. В пещерите могат да се настанят общо към 15 хил. морски пехотинци.

Бентли изтъкна специално, че "разполагането на оръжия край границите на Русия осигурява на американските военни възможност да повишат оперативната готовност и да намалят времето за реагиране в случай на криза".

Полковникът не уточни за каква криза може да става дума. Ясно се очертава обаче връзката с евентуално използване на ракетно-ядрени оръжия от САЩ. Неслучайно президентът Владимир Путин още преди две години заяви: "Арктика играе за нас много важна роля с оглед да гарантираме сигурността си, тъй като за жалост там са концентрирани ударни подводници на САЩ - недалеч от бреговете на Норвегия. Да напомня, че ракетите от тези подводници имат 15-16 минути полетно време до Москва".

"Наш флот обаче също има там, голяма част от подводния ни флот", добави руският лидер.

Както съобщи през февруари 2014 г. информационната служба на Вонноморските сили (ВМС) на САЩ, Вашингтон се кани да увеличи военното си присъствие в арктическите морета във връзка с ускореното темпо, с което се топи ледената покривка. И за целта Пентагонът разработи още тогава специален актуализиран план за дейност в Арктика. "Тази актуализирана версия на плана подготвя ВМС на САЩ ефективно да реагират на бъдещи непредвидени обстоятелства, откроява водещата им роля в Арктика в състава на министерството на отбраната и бележи подкрепата на ВМС за постигане на националните приоритети", написа в предговор към новата версия на документа началник-щабът на ВМС на САЩ Джонатан Грийнърт.

Прочее, САЩ оформиха плана за разширяване на военната си дейност в Арктика още преди да започне войната в Донбас, а Крим да стане част от Русия. Оттогава военните действия на Пентагона и на Северноатлантическия съюз започнаха да се изпълват с конкретно съдържание в ускорено темпо. Редовни станаха военните учения на НАТО в арктическата зона.

И както заяви неотдавна руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, навремето специален представител на Москва за НАТО, в Брюксел все още дейно се обсъжда родената още през 2010 г. "идея да бъде създадено арктическо командване на Северноатлантическия алианс".

Русия, както заяви преди време Владимир Путин, ще възстановява военната си инфраструктура в Арктика, а също така инфраструктурата на своето министерство на извънредните ситуации. "Включително защото трябва да осигурим безопасно преминаване на корабни конвои по търговските маршрути, а не за да воюваме и да се конфронтираме с някого си там", каза президентът.

Полагат се вече и доста усилия за целта. По време на обявения в петък ден за приемане на военна продукция министърът на отбраната Сергей Шойгу отбеляза, че до края на годината "ще бъдат предадени за експлоатация структурни обекти от арктическата зона - на Франц-Йосифовата земя, остров Котелни, остров Врангел и нос Шмид".

Както се знае, колегиум на министерството обсъди по-рано "План за дейността на Северния флот през 2016-2020 г., що се отнася до формирането на войскови части с оглед да се гарантира военната сигурност на Руската федерация в Арктика". Тогава Шойгу подчерта, че освен строежа на военни бази и обекти специално внимание ще бъде насочено към подсилване на системата за контрол на въздушната обстановка в Арктика.

"С тази цел през декември 2015 г. е формирана 45-а армия от ВВС и ПВО на Северния флот. Застъпиха на бойно дежурство по противовъздушна отбрана части от радиотехническите войски и зенитноракетен полк, оборудван с модернизирани комплекси С-300 "Фаворит" на архипелазите Франц-Йосифова земя, Нова земя, Северна земя и Новосибирски острови", съобщи шефът на военното ведомство.

Освен това Москва увеличава войсковата групировка, разполагана в Арктика на постоянна основа: "Това ще разшири възможността на Въоръжените сили да реагират адекватно на съществуващите и на прогнозните заплахи, както и да осигуряват защита на националните интереси в региона", посочи министърът на отбраната.

По данни на Андрей Петраков, генерален директор на приборостроителния завод "Тайфун" в Калуга, до края на годината предстои на Северния флот да бъде доставен брегови ракетен комплекс "Бал" за решаване на задачи в Арктика. Няма информация къде точно ще бъде дислоциран този комплекс. Възможно е впрочем да бъде изпратен на Колския полуостров, за да прикрива разположените там военноморски бази и обекти от Северния флот.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още по темата: САЩРусияарктика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
15
 
! Отговори
До стратег преди 7 години
Бих казал че хамериканците нямат шанс арещу руснаците в пряк конфликт...все пак Русия не е Ирак ,Либия ,Афганистан... а и има друг много важен фактор,Фащ закачи ли Русия ще трябва да води война и с Китай....така че по добре да си траят защото не ги чака нищо добро.
70
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До стратег 70Ще сравня само пехотното оръжие ти с прави сметкатаРФ - Калашник(Всякви вкл нови модели с ВСИЧКИ ЕКСТРИ)САЩ - наследника на М-16(ура вече не засича като я овъргаляш в прахта)РФ РПГ-7(нарицателно за РПГ) еднократни РПГ-29,30,32САЩ Карл Густав(роднина на РПГ-7) еднократни АТ-4РФ ПТУР МЕТИС-М(2500м) безумно евтин, Корнет(4000/5000/10000м) не се поддава на смущенияСАЩ ТОУ-2(5000м) огромен и се поддава на смущения, ДЖАВЕЛИН(2500м) стреляй и забрави поддава се на смущения
69
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво стана адмирал Кузнецов дозареди ли с *** в Испания или не са го пуснсли в пристанището
68
15
 
2
 
! Отговори
ЦРУ преди 7 години
Американското разузнаване по четири признака е разбрало че руснаците се готвят за война в Арктика !Първо - в Русия се е увеличил броят на закланите овце и крави ,вероятно да има запаси от храна и кожа за производство на уш.анки и други топли дрехи !Второ - увеличили са производството на водка ,за повече кураш и да се сгряват !Трето - увеличено е производството на вазелин ,причините ги знаете !Четвърто - увеличено е производството на памперси ,пъричините ги знаете !
67
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ФАЩ се разполагат навсякъде, готви се нещо каквото и да стaне да не е във краварника, както винаги искат другите да пострадат.
66
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
47 - ТОВАРИЩ ПУТИН , НЕТ ДЕНЕК . Ти хал хабер си нямаш за тая Русия .
65
11
 
3
 
! Отговори
внимане россияни преди 7 години
АРМИИ / США / СЪЕДИНЬОННАМИ ШТАТАМИ АМЕРИКИ , САМАЯ ВЕЛИКАЯ В МИРЕ !
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
стратег:)...спор няма, така е. въпросът не е за преки военни действия, танк срещу танк, а какво се прави после. нали се сещаш, че трябва наземна операция за окупиране, после да държиш с десетки години навсякъде войски, съмнява ме че дори и китай имат подобен ресурс. цялото нато (както и целия варшавски пакт навремето) не успяват да се оправят с някакви мижави територии като ирак, кувейт или афганистан, виетнам, как може реално да управляваш 1/5 от земното кълбо? а и да пази Бог от подобна война
63
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Успех на норманите!
62
1
 
2
 
! Отговори
Agartha преди 7 години
Naprotiv obedinqvat se,tam se namira otvora km vatreshnata zemq,qvno sa reshili da si merqt silite s po razvitat civilizacia ot vatreshniqt svqt - Jalna im maichica.Dano barkam!
61
20
 
8
 
! Отговори
стратег преди 7 години
Русия би успяла срещу Украйна ,срещу Грузия Сирия и прочие ,но срещу САЩ руснаците нямат никакъв шанс независимо къде се водят бойните действия в Африка или в Арктика ! Американците са много напред с материала !
60
19
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Единственото оправдание за болните мозъци на мyрзилките... - е зверския студ, на който са подложени...
59
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ааа, спец части в арктика..:) напомня ми на онзи виц за американския разузнавач, дето пристигнал в сибирско село и хората взели да му викат: ей, шпионин! как ме познахте бе, имам перфектен руски? ами пиеш уиски. и след една година пак се върнал и пак му викат: ааа, шпионина..и тоя: ама и водка пия? а хората казали - да, ама си негъ*р...:)..че и тия - незабелязани диверсанти в арктика и сибир, голем смех..
58
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
истината е, че който контролира арктика и сибир, контролира питейната вода и остатъчния нефт. глобалното затопляне и изчерпването на петрола се случват прекалено бързо, а разкриването на нов морски търговски път от китай към европа, по-къс с хиляди километри, е директна заплаха за доста държави. по принцип американската стратегия за създаване на военни бази навсякъде и за всичко им върши работа засега, но по един глобален конфликт, нямат шанс, напр. война с китай, на юг русия на север, с араби.
57
0
 
6
 
! Отговори
11 преди 7 години
До кибератакаСъседната новина е за кибератаките, бе пелтекоид! Кибератакувана ти е празната чутура, то няма RAM и HDD в нея и затова кибервирусът си е тръгнал разочарован от канчето ти - нямало е кво да атакува.
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямаше ли едно бяло служебно куче Мечо? Каква е тази снимка?
55
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те руснаците ток и вода немогат да осигуряъ на Крим, тръгнали...
54
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Империята на Злото трябва да си знае мястото.
53
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А магистралата от Москва до Петербург пуснаха ли я или за 2050 остава
52
18
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 50 преди 7 години
Всъщност троленето идва по нета от РФ и знаят не само Руски, но и Български.Жалко че с такова високо образование работят по за един чебурек на ден.