115 журналисти са убити по света за година

Най-много са станали жертва в Сирия и Ирак
40
115 журналисти са убити по света за година
Снимка: БТА

Миналата година е била изключително смъртоносна за журналистите по света, констатира  Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), цитирана от Франс прес.

Тя е преброила 115 убийства на представители на медии в света през 2015 г. ЮНЕСКО изнесе тревожните данни в доклад, публикуван днес по случай Международния ден за борба срещу безнаказаността на престъпленията против журналистите.

Най-много представители на медиите са убити миналата година в обхванатите от конфликт Сирия (13) и Ирак (10). На трето място, с 8, е Франция, където всички жертви са загинали при атаката срещу редакцията на сатиричния вестник "Шарли ебдо" през януари 2015 г.

Следват Бразилия, Мексико и Южен Судан с по 7 убити журналисти. В Индия, Либия и Филипините са намерили смъртта си 6 представители на медии.

ЮНЕСКО публикува този доклад веднъж на две години от 2006 г. Оттогава базираната в Париж организация на ООН е преброила общо 827 убийства на журналисти във връзка с работата им, или средно по едно на всеки пет дни. Само 2012 г. е била по-смъртоносна за представителите на медиите от 2015 г., със 124 убийства, отчита БТА.

Гибелта на чуждестранни кореспонденти обикновено привлича най-много общественото внимание. 95 процента от убитите журналисти обаче са намерили смъртта си в своята родна страна, обръща внимание ЮНЕСКО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А $идни добре ли е? Че се притеснявам.
6
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Сидни добре ли е? Че се притеснявам.
5
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Здрасти бе на всички времена в САЩ забранени НЯМА как ще изчезнем мъжете са ми мили от тях се присъединява към четата си е романтично да не се окаже от другите видове от рода важна роля за една от един и упадъка на историята си вървиии на историята ъгъл и ще ъгъл и да се съгласяват ъж и ще се съобразяват с правилат да се видим преди това се случва на всички умерени ооозиционери на САЩ и Канада
4
2
 
36
 
! Отговори
rupi преди 7 години
Малко са. Догодина повече! Лешояди гадни.
3
2
 
46
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Вината си е лично тяхна.Жадни за пари ,за най-добрия материал който ще ги направи богати и известни рискуват живота си!!!Така им се пада!!!!! Журналистическата гилдия се *** и се превърна в пиявица която трябва да бъда размазана с крак!
2
1
 
44
 
! Отговори
ник преди 7 години
Като си пъхат гагата там, където умират хора, така става. Важна е сензацията.
1
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако са като нашите е напълно заслужено.Даже са малко.