"Махай се, Пак Гън-хе!" - политически скандал тресе Южна Корея

Около 50 000 излязоха да протестират в Сеул
5 ное 2016 15:33, Петя Славова
12
"Махай се,  Пак Гън-хе!" - политически скандал тресе Южна Корея
Снимка: БТА

Десетки хиляди южнокорейци протестират днес в Сеул с призив президентката Пак Гън-хе да подаде оставка заради политически скандал, който разтърсва страната, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Около 43 000 души участват в протеста според полицията. Организаторите посочват, че в центъра на южнокорейската столица са се събрали 100 000 души, което прави протеста един от най-големите след демонстрациите през 2008 година срещу вноса на говеждо от САЩ, отбелязва Ройтерс.

Позициите на Пак Гън-хе бяха разклатени от скандал, свързан с нейна приятелка, която е използвала близостта си с президентката, за да се намесва в държавните дела.

Още по темата

Пак Гън-хе се извини вчера за скандала с нейната довереница и обеща да сътрудничи на разследването.
Корейците са разгневени от разкритията и заявяват, че Пак Гън-хе е злоупотребила с общественото доверие и е управлявала зле правителството си, пише БТА.

Със свещи и плакати с надписи "Махай се, Пак Гън-хе" и "Предателство от тайно правителство" протестиращите изпълниха огромен площад и съседни улици в центъра на Сеул. Те аплодираха речи с призиви за отстраняването на все по-непопулярната президентка, отбелязва Асошиейтед прес.

Заради протеста по улиците са изкарани 17 600 полицаи, множество автобуси и мобилни прегради. Полицаи, екипирани за борба с уличните безредици, са строени по улиците, водещи към президентската резиденция в южнокорейската столица, тъй като ядрото на демонстрацията започна марш през централен Сеул, отбелязва Ройтерс.

По-рано тази седмица бе арестувана Чхуе Сун-сил, дългогодишната приятелка и довереница на президентката, както и двама бивши помощници на държавния глава, заради твърдения, че са оказвали натиск върху компании да дарят 70 милиона долара на две фондации, контролирани от Чхуе Сун-сил.

Освен това се твърди, че Чхуе Сун-сил, която не заема никакъв държавен пост, редовно е получавала класифицирана информация и се е намесвала в различни държавни дела, като например назначаването на министри и решения за вземане на определени мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ако бяхме корейциНо сме прости ГаньовциАааа, само ти си *** Ганьовец и си личи от аналитичната ти мисъл.
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До red and dieруската мафия няма да стъпи по тези земи поне за още векА ти курандата на китайците ли ще държиш щастливецо?
5
1
 
1
 
! Отговори
Ама що така бе, преди 7 години
Нали демократичните лидери са " кууууул'' бе, що се дразните, обещавам да не ви боли'.
4
6
 
0
 
! Отговори
red and die преди 7 години
Това обаче не е нищо aкo си внесеш 5000000 китайци и ги заселиш по черноморието ти гарантираме, че руската мафия няма да стъпи по тези земи поне за още век , цялата им руска мафийка ще са кучешка храна за мизерниците.чийп мадър факър чийп вери чийп мадър факър ........
3
2
 
0
 
! Отговори
колко му е акъла преди 7 години
Ако можехме да си внесем 50 000 корейци гарантирам че България ще процъфти. Да идат с 500 долара на месец в софия даже и ще вържат някой плод макар и див , поживеят малко и ще забегнат на запад както много кюрд и от ирак , колко му е днес българия утре холандия днес 500 долара утре 1500 долара колко му е .......
2
3
 
10
 
! Отговори
ако бяхме корейци преди 7 години
Ако тук бяхме корейци отдавна ББ , Цв.Цв и компания щяха да гният в затвора.Но сме прости ***.
1
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има какво да научим от корейците. Ако можехме да си внесем 50 000 корейци гарантирам че България ще процъфти.