Победата на Тръмп – нов удар за социолозите

Това се случва само месеци след провала за Brexit
9 ное 2016 14:14, Елка Василева
63
Победата на Тръмп – нов удар за социолозите
Доналд Тръмп. Снимка: Reuters

Месеци след като допитванията не успяха да предвидят избора на британците страната им да напусне Европейския съюз, надеждността им отново е под въпрос, тъй като отново заложиха на погрешния кон при американските президентски избори, предаде ДПА.

Повечето допитвания сочеха категорична преднина за демократката Хилари Клинтън пред избрания впоследствие за президент Доналд Тръмп. Анкетите в национален мащаб в понеделник даваха преднина от средно 2 пункта за Клинтън, а либералният в. "Ню Йорк таймс" прогнозира 84 процента шанс тя да победи.

Букмейкърите също подкрепиха Клинтън, като ирландската букмейкърска къща "Пади пауър" дори изплати 1 милион евро на хора, заложили на демократката три седмици преди гласуването.

Фиаското несъмнено води до съпоставки с референдума за Brexit във Великобритания през юни, за който и социологическите проучвания, и букмейкърите също сгрешиха в прогнозите си.

Самият Тръмп, който отхвърляше анкетите като изопачени, изглежда даде знак, че очаква да изгуби, като на последните си митинги многократно заявяваше, че изборите ще бъдат фалшифицирани в негов ущърб.

Вчера той написа в Тwitter, че "властите в Юта съобщават за проблеми с машините за гласуване в цялата страна".

Тръмп отказа също да каже дали ще приеме вота за Клинтън, ако тя спечели. "Ще видим какво ще стане", каза той пред репортерите, след като гласува в Ню Йорк вчера.

Тонът му напомняше този на Найджъл Фараж, главния застъпник на излизането на Великобритания от ЕС, който преди огласяването на резултатите от юнския референдум прие, че "лагерът за оставане изглежда печели".

Британският експерт в социологическите проучвания Джон Къртис в понеделник каза, че се обръща прекалено внимание на националните допитвания и се пренебрегва точността на анкетите в отделните щати.

"Победителят в даден щат получава всички гласове на щатската избирателна колегия независимо колко малка е разликата, с която печели", обясни той в коментар в британския в. "Индипендънт".

В крайна сметка Тръмп постигна триумф в ключови колебаещи се щати, включително Флорида, Пенсилвания и Охайо, което хвърли поддръжниците на Клинтън в шок и предизвика срив на световните борси.

Както самият Тръмп каза на митинг в Северна Каролина ден преди изборите, "Ще има  Brexit плюс, плюс, плюс".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: социолозиДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
31
 
! Отговори
PD преди 7 години
Просто рейтинговата агенции отдавна не печелят от работата си, а ги използват като медиатори в многочасови манипулативни комбинации. За жалост това няма да повлияе на рейтинга им и ще продължават да ръсят мозък по медиите. И това, че хората не им вярват също е отчетено в комбинацията.
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има начин, но е почти като методите на ИД - Шарли Ебдо! Това не е свобода на словото, а престъпна политическа проституция и гавра с!
11
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
то и у нас бяха платили на една любима социоложка, ама на не помогна.Даже в изборната нощ се опита да замеаже, ама Галаб и го натресе
10
0
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дебат 1 - Хилари блестяща, Доналд - ***! Дебат 2 - Хилари победи убедително. Дебат 3 - пак Килъри! Преди седмица - Килъри преднина 15 %. Снощи - Килъри води.... Днес - Бойко и всички европендели поздравяват новият президент на САЩ и въртят опашки пред новия господар.Метресата си е метреса.
9
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да,така е.Ден година храни.
8
30
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
В Русия социолозите винаги познават... - нямат друг шанс...
7
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, тук никой не порица някаква Екзакта, която в петък вечер, часове преди денят за умисъл обяви, че Цепка води пред Радев с над 6 % /разбирай $$$$/. Той победи с 3,5 повече. Значи Екзактните ни излъгаха над 9 %, почти 400 000 гласа. Някаква отговорност!
6
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много пъти съм казвал че социопатите са излишни. Те са като ненужна брънка от една скъсана верига. Кой им плаща заплатите се пита в задачата? Народа ли? Затова ли им се плаща че да префасонират истината? За тези само бой еван до спукване!
5
1
 
37
 
! Отговори
В50 преди 7 години
Аз през последните годи все повече забелязвам, че социолозите и у нас нищо, ама нищо не познават ... същото важи и за синоптиците..
4
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бабата заложи явно на много пропаганда, Тръмп на трезва мисъл.
3
0
 
50
 
! Отговори
славянин преди 7 години
Социолозите по цял свят са на хранилката на едно известно унгарско ч.ф.те и *** както то им нареди!
2
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви социолози бе ? НЯМА ТАКИВА. Има само платени от Зороз лъжци и манипулатори.Същите си ги имаме и в БГ. Всички са на хранилка при Тиквата.
1
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе това социолозите са си ударени по дефолт от съдбата, лошото е че понякога ги удрят и с пачки за да правят политкоректни и "правилни" проучванияни прогнози.