Белгия изтегли граничарите си от Гърция, заплашвали ги

15 000 чакат на Егейските острови, само 720 върнати в Турция
17 ное 2016 20:29,
23
Белгия изтегли граничарите си от Гърция, заплашвали ги
Снимка: архив, Reuters

Имигрантите от Пакистан и Бангладеш заплашват белгийските експерти, които помагат на гръцките власти да обработват молбите за убежище.

За това съобщи държавният секретар по миграцията Тео Франкен, който обяви, че те ще бъдат изтеглени, докато сигурността на чуждите специалисти не се подобри.

Ситуацията на Егейските острови се влошава. Лесбос е препълнен с пакистанци и бангладешци, които са ядосани, че случаите им се разглеждат много бавно и в лагерите е неспокойно.

„Само въпрос на време е някой от нашите експерти да пострада сериозно“, заяви Франкен  пред белгийските медии.

Той писа на гръцкия си колега Йонис Музалас, че това трябва да се избегне на всяка цена и че охраната на лагерите трябва да се подсили с допълнителни полицейски части, както и да се гарантира сигурността на чуждестранните експерти. Докато това не стане, белгийците ще се приберат.

Франкен призовава още гръцките съдилища да се произнасят по-бързо по молбите за убежище и да се подобрят условията за живот в петте лагера на Егейските острови, където се намират над 15 000 нелегални имигранти, очакващи връщане в Турция.

Европейската комисия призова страните членки да изпратят експерти по вземане на пръстови отпечатъци, преводачи и интервюиращи кандидатите за убежище, граничари, както и охрана за поддържане на реда в лагерите, известни като „горещи точки“, отворени, за да събират пристигащите от Турция нелегални имигранти.

В Гърция в момента има 865 експерти и граничари от членките на ЕС, които помагат на местните власти с нелегалните имигранти. В момента в Гърция има общо около 67 000 души, които очакват обработка на молбите си за оставане в ЕС. 20 000 от тях са готови за разселване във вътрешността на Европа, но през последния месец по данни на Европейската комисия държавите членки са намалили желанието си за прием. От квотата си от 1302 души България е приела до момента 29 бежанци от Гърция.

От влизането в сила на сделката между ЕС и Турция за връщане на пристигащите в Гърция нелегални имигранти в края на март само 721 души са репатрирани обратно. През ноември са върнати 4 нелегални имигранти на Турция. Срещу това за 8 месеца Европа е прибрала от турските бежански лагери 2337 сирийски бежанци.

България не участва засега в замяната на нелегални имигранти за сирийци от лагерите, но е изпратила експерти, които помагат на граничната агенция и на службата за убежището на ЕС, основно като охранители.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във Варна до затвора площадката за регистрацията на бежанци е вече готова в двора и се веят знсмената на ЕС,точно на завоя -тролейният път,а говореха ,че подготвят бившият СУПЗ и бившото поделение на строит.войски до АЛАТИ за настаняването им-край с туризма и ВАРНА.78998
12
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До колкото знам в Пакистан/170млн/иБангладеш/100млн.,който е отатък Индия/няма война ,няма диктатори и двете държави /особенно Пакистан /са верни на САЩ ,какво търси населението им в ЕС .А да лекия и спонсорски живот на гърба на европееца и това ли ценност .
11
4
 
61
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Борисов защо мълчи,че е приел квота да приеме 1302 разбойника? Кой му е разрешил и защо не се допита до народа? Нали се пише,че уважава решението на суверена? Ние бяхме го упълномощили да управлява държавата,но не и зад гърба ни да подписва договори за настаняване на чужденци. Той не е поискал разрешение дори от Народното събрание. Никога повече този *** на власт...
10
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КОЛЕГИ ОТ ГАБРОВО КАЗАХА, ЧЕ СЕ ПОДГОТВЯ ДЕСЕТЕТАЖНИЯ ХОТЕЛ "ЯНТРА" с 200 стаи и огромната сграда на бившия текстилен техникум за настаняване на крастави афганистанци.
9
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е нали сте толерастни ,с леко ,сдобро,с цивилизовано обслужване тъкмо ще дадете нагледен пример на тия ,,диви балканци,,гърците какво са европеиски маниери.Е то не е само да ръсиш акъл и да намираш кусури а и работа требва да се върши
8
1
 
17
 
! Отговори
Питаща преди 7 години
А нашите ще ги изтеглят ли или те са мачовци и не ги е страх
7
1
 
66
 
! Отговори
..... преди 7 години
Пакистанци и бангладешци - тези защо изобщо са тук?
6
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интегрирайте ги, де! Всеки белгийски експерт да поеме по един як мигрант и да се интегрират задълго.
5
3
 
82
 
! Отговори
94181 преди 7 години
Гръцки полицаи да охраняват белгийските гранични експерти! Ама те за какво са пристигнали на гръцката граница - да се поразходят за сметка на европейския гражданин и да установят, че са изложени на риск - това ли е солидарността? А гръцките граждани как дасе оправят с кашата, която западнякът забърка?
4
2
 
68
 
! Отговори
67472 преди 7 години
Лесно се пишат указания, лесно се гласуват резолюции, но като усетите четвъртия, бягате, а друг да вади горещите картофи вместо вас.
3
1
 
57
 
! Отговори
Алоо преди 7 години
фламандците ама вие от *** обноски ли очаквате. Свиквайте те това са новите ви съграждани, носители на европейски либерални и демократични ценности. Бой, бой и бой докато изпука..... Това е или те хващат ножа след 10 г.
2
4
 
61
 
! Отговори
Cassano преди 7 години
Ето това са европейските институции. Разни плямпала които никаква истинска работа не могат да свършат, а само да командорят кой какво трябвало да направи.
1
5
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бах ги в граничарите, тези ли ще пазят Европата и с които нашите глъмарници искат да правят европейска армия? Че те мигрантите ги уплашиха само като им показаха среден пръст бе!