Колко може да се затоплят отношенията между САЩ и Русия?

Все по-очевидно става, че главният победител в изборите в САЩ е Путин
Обновена: 14 дек 2016 06:57 | 13 дек 2016 21:55, Елка Василева
153
Колко може да се затоплят отношенията между САЩ и Русия?
Доналд Тръмп. Снимка: Reuters

Съобщенията, че Доналд Тръмп може да номинира за държавен секретар шефа на петролната корпорация ExxonMobil Рекс Тилърсън, потвърждават разпространеното мнение, че подходът на Тръмп към държавното управление е по-скоро търговски, а не идеологически. Което ще е от полза за Русия, смята Филип  Кроули, заемал длъжността помощник-държавен секретар на САЩ за връзки с обществеността през първия мандат на президента Барак Обама.

На 19 декември се очаква електоралната колегия да утвърди избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Но все по-очевидно става, че главният победител в американските избори от 2016 г. е Владимир Путин, пише Пи Джей Кроули* за Би Би Си.

Дали спецслужбите на Путин са се опитвали да повлияят върху изборния процес в САЩ в полза на Тръмп? ЦРУ смята, че да, ФБР не е съвсем сигурно. При всяко положение на практика няма спор, че руски хакери са разбивали сървъри и на Демократическата, и на Републиканската партия в опит да подронят доверието на електората към целия изборен процес.

По време на кампанията вътрешни имейли на демократите редовно се публикуваха на сайта Уикилийкс. Данните бяха подхващани от печата, което на свой ред отвличаше вниманието на щаба на Клинтън.

Президентът Барак Обама разпореди на спецслужбите да проучат какво всъщност е станало. Тръмп посрещна скептично съобщенията, че зад хакерските атаки е стояла Русия и те са могли да подпомогнат кампанията му.

Твърдят го "същите хора, които казваха, че Саддам Хюсеин има оръжия за масово поразяване", посочи в изявление Тръмп. Думи, които налагат извода, че той ще бъде в обтегнати отношения с тайните служби.

Факторът Тилърсън

Доналд Тръмп не е демонстрирал особен интерес към докладите на разузнаванията.

По време на предизборната кампания той неведнъж изрази убеденост, че ще успее да намери общ език с Владимир Путин и да поправи силно развалените отношения между САЩ и Русия.

В подкрепа на тези намерения идва и новината, че Рекс Тилърсън е вероятният кандидат за поста държавен секретар.

Кандидатурата на Тилърсън, който подобно на самия Тръмп никога не е заемал държавни постове, явно е пореден пример за непредсказуемостта на новоизбрания президент.

Обещал да спазари за страната си по-изгодни условия в сделките на САЩ с други държави, той разглежда външната политика просто като начин да издейства сключването им.

Тилърсън оглавява една от най-големите мултинационални корпорации. Опит, който може да му потрябва на поста главен дипломат на САЩ.

Той безспорно познава на практика всички основни фигури от петролния отрасъл в Близкия изток, Централна Азия и Африка.

Познава също и Владимир Путин, който го удостои с Орден на дружбата през 2013 г., след като бе подписан договор за разработване на голямо петролно находище в Русия.

Възгледите му за Русия, Путин и санкциите обаче ще бъдат внимателно анализирани в Сената при изслушванията, които ще решат дали да бъде одобрен за поста.

Международните санкции, наложени на Русия заради анексията на Крим и политиката й спрямо Украйна, нанесоха удар на операциите, водени в Русия от ExxonMobil

Сирийската криза

Ако Доналд Тръмп се надява да изгради по-прагматични отношения с Владимир Путин, какви точно сделки ще успее да сключи?

Всичко подсказва, че Тръмп може да промени подхода на Вашингтон към сирийската криза. Вместо да настоява за окончателно оттегляне на президента Башар Асад - достойна задача, но май все по-нереалистична с оглед руската интервенция в Сирия, - администрацията на президента Тръмп може да фокусира усилия върху стабилизирането на дадени райони от Сирия под контрола и на правителството, и на кюрдските опълченци.

Окончателното решаване на конфликта в този случай ще се отложи, докато не бъдат разгромени силите на екстремистката групировка "Ислямска държава" и на ислямистите от движението "Джебхат Фатах аш Шам", известно по-рано като "Джебхат ан Нусра" (бел. Би Би Си: всички споменати организации са признати за терористични и забранени в много страни, включително Русия).

Санкциите срещу Русия

Всяко затопляне в американско-руските отношения ще засили призивите да бъдат облекчени санкциите, наложени на Русия след кризата в Украйна през 2014 г.

При все че санкциите удариха позициите на президента Путин, те няма да принудят Русия да върне Крим на Украйна.

Администрацията на Тръмп може да обмисли смекчаване на някои санкции, срещу което Русия да изпълни изцяло своите ангажименти, поети в рамките на Минските договорености, и да спре намесата си в Източна Украйна.

Тогава Крим ще стане въпрос на двустранните отношения между Украйна и Русия.

Ядреното споразумение

Подобни стъпки без съмнение ще се възприемат като победа на Путин. Какво може да получат в замяна САЩ и Западът?

Срещу отказ от изолацията на Путин администрацията на Тръмп трябва да настоява Русия да поднови преговорите за ограничаване на стратегическите въоръжения, целящи по-нататъшни съкращения на ядрените арсенали на страните и разяснения по техните планове за модернизиране на ядрените сили.

Да сключиш споразумение за ограничаване на стратегическите въоръжения е ценно постижение за всеки президент. Роналд Рейгън успя да го направи - и договорът, сключен по негово време, е смятан за важен и полезен.

За целта може би ще се наложи Тръмп да пренебрегне мнението на потенциалния заместник-държавен секретар Джон Болтън, който пламенно защитава ядреното превъзходство на Америка.

Как ще се развие въпросът за намеса на Русия в тазгодишната американска изборна кампания?

През последните десет години министерството на отбраната на САЩ дейно разработваше нападателни средства, които да се използват при евентуална кибервойна. За целта във въоръжените сили на САЩ бе създадено специално киберкомандване.

Доколкото Путин отрича Русия да е замесена в разбиването на компютри от изборните щабове в САЩ, няма нужда Съединените щати да обявяват пропорционален отговор. Ако нещата се свършат, както трябва, Путин ще разбере този сигнал.

*Филип (Пи Джей) Кроули е бивш помощник-държавен секретар на САЩ в периода 2009-2011 г.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още по темата: САЩРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
БайМод преди 7 години
***
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
колкото толкова ве - зомби
44
0
 
1
 
! Отговори
Varna преди 7 години
До АнонименСправка Римска империянай голямата - Монголска империяпоследна - Османска империя
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 59: "...колкото до русия ;" Това е регионалната сила, която води в момента няколко необявени войни в евразийския регион.
42
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
коментарите показват ниското равнище на интелекта в българия.цял свят се надява на престъпната говедарска политика да бъде сложен оглавник и да се спрат войните за които главният виновник е сащ.колкото до русия ;ТОВА Е НОВИЯТ СВЕТОВЕН ЛИДЕР А ПУТИН Е ЕДИНСТВЕННИЯТ НОРМАЛЕН ПОЛИТИК
41
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Затопляне означава Мир, а Мирът е смъртоносен за всяка империя.За справка: виж ИСТОРИЯТА !
40
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин е залинял за топла ласка и затова очаква Тръмп да го измъкне от Фризера в който го натика Обама.
39
3
 
3
 
! Отговори
Нострадамус преди 7 години
максимум до към 4500 C
38
9
 
9
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Хилъри беше лесна плячка за Путин,но пък една ядрена война ,дори с победен край,не е добър изход!С Тръмп всичко се поставя на икономически релси,без идеология и измислени "ценности".Там руснаците определено са по-слаби.Просто трябва да надминат себе си,за да постигнат нещо добро за тях си и за света.Иначе всичко се плъзга отново по наклонената плоскост на военното противопоставяне,от което печели...Китай!
37
20
 
8
 
! Отговори
Баба Ванга преди 7 години
Ще се затоплят толкова много, че джуджето ще изгори в Кремъл!
36
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сигурно е едно...Гавраата с недораззвитото кремъслко джуджже ще продължии с пълна сила.
35
8
 
12
 
! Отговори
Мнение преди 7 години
Отношенията между САЩ и Русия могат да се затоплят да толкова , че да се збият за световно господство и да го отнесем всички ние.
34
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин само може да се надява, но няма да го огрее това затопляне.Тръмп няма да предаде САЩ.Вижте с какви се обгради - все закети противници на Русия.Путин сега плаче и съжалява че се меси в чуждите работи.
33
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
много да се затоплят и да реват сороси украински фашаги и другите ***
32
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не пропущайте , в крайната сметка , Здравият Разум .
31
5
 
13
 
! Отговори
КОФти преди 7 години
Единствено БЪлгария бе Подло Ограбена с над 3 500 000 000 от доказани престъпни групировки имитиращи че са от МОсква по линия на АЕЦ БЕЛЕНЕ
30
4
 
10
 
! Отговори
КОФти преди 7 години
Единствено БЪлгария бе Подло Ограбена с над 3 500 000 000 от доказани престъпни групировки имитиращи че са от МОсква по линия на АЕЦ БЕЛЕНЕ
29
8
 
4
 
! Отговори
Очен внимателно преди 7 години
Презобени с остро конфронтиращи спец подсладитлеи лидери и медии в МОсква ревнаха страшно срещу КИев заради това че ВИДИтели ЩОМ САКАТ д а с е договарят с Брюксел с а нагли предатели и заслужават мизерия ,отравяне и поробване..
28
8
 
3
 
! Отговори
Очен внимателно преди 7 години
Презобени с остро конфронтиращи спец подсладитлеи лидери и медии в МОсква ревнаха страшно срещу КИев заради това че ВИДИтели ЩОМ САКАТ д а с е договарят с Брюксел с а нагли предатели и заслужават мизерия ,отравяне и поробване..
27
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-много да се затоплят дотолкова, че Москва и Санкт Петербург да изгорят.