Русия и Турция съгласуваха план за примирие в Сирия

Той ще бъде представен на страните в конфликта
28 дек 2016 12:00, Елка Василева
28
Русия и Турция съгласуваха план за примирие в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Турция и Русия са съгласували план за широкообхватно примирие в Сирия, съобщи Анадолската агенция, като се позова на свои източници.

По информация на агенцията договореностите предвиждат прекратяване на бойните действия в полунощ на 29 декември, като не обхващат терористичните организации.

Планът се отнася до всички райони на Сирия, в които се водят боеве между правителствената армия и групировките на въоръжената опозиция. Планът ще бъде представен на страните в конфликта.

Анадолската агенция посочва, че ако споразумението за примирие бъде изпълнено, то в казахстанската столица Астана с подкрепата на Русия и Турция ще започнат преговори за политическо урегулиране на конфликта. Москва и Анкара ще бъдат гаранти за това урегулиране.

През последните няколко дни между руския външен министър Сергей Лавров и турския му колега Мевлют Чавушоглу се проведоха интензивни преговори по телефона, посветени на Сирия и срещата на представители на опозицията и сирийското правителство в Астана, а вчера Чавушоглу обсъди подготовката на междусирийския диалог с иранския си колега Мохамад Джавад Зариф. Освен това преди седмица Лавров, Чавушоглу и Зариф проведоха тристранна среща в Москва, на която съгласуваха съвместно изявление за политическия процес в Сирия.

Както съобщи по-рано пред ТАСС лидерът на една от сирийските опозиционни групировки Кадри Джамил, срещата на представителите на Дамаск и на опозицията ще се състои в Астана през втората половина на януари. След това работата ще продължи в Женева, където специалният пратеник на генералния секретар на ООН за Сирия Стафан де Мистура планира за 8 февруари пореден кръг от преговорите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
11
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Ето това наричам висша политика в действие. След падането на Алепо става ясно, че стремежа към мир е най-доброто нещо за всички участници в сирийския пъзел. Адмирации към Путин и всички участци в конфликта. Подобна схема за решаване на проблемите Европа и САЩ нямат потенциал да осъществят. Новината е пример, че нещата в света могат да бъдат решавани без САЩ. Това е добра новина.
25
3
 
3
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
До Блокиран в Дневник Току що по Кисельов ТВ пуснаха поседния запис от черните кутии на разбилият се край Сочи ТУ 154.Глас на командира:....-аз умирам. Слава на Русия и нейните непобедими въздушно-космически сили ....неразбираемо.... великия Путин....неразбираемо.....е виновен Обама....
24
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След повече от година несполуки в Сирия и след успешната акция на Турция до бреговете на Ефрат през август Путин клекна и призна, че без Турция решение в Сирия не може да има.
23
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия и Турция съгласуваха план за примирие в СирияТой ще бъде представен на страните в конфликтаа след това на НАТО за одобрение :)
22
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шефката на руската служба за допингконтрол е признала официално за манипулирането на допинговите проби от КГБ ченгета в Сочи.
21
3
 
13
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 7 години
Скандала за българското оръжие в Алепо гръмна като отговор на интервюто с Пръдналиев в Фракфуртер Алгемайне Ц. Ама аз нямам нищо против главорезите, които са продавали оръжие на ИД да им купят билетите за Хага/еднопосочни/
20
7
 
4
 
! Отговори
Харун ал Рашид преди 7 години
"Русия и Турция съгласуваха план за примирие в Сирия"В смисъл - няма да се бият помежду си. Засега...
19
9
 
2
 
! Отговори
F 16 преди 7 години
Видяхме ,че руските су-шки обичат да се гмуркат !!!
18
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз, като част от българският народ, нито съм избирал мутрите на власт, нито съм им делигирал права да нарушават международните закони и да снабдяват главорезите с оръжие. Народът и имиджа на страната не бива да страдат. Мутрите на съд!
17
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТРЪГВА ОГРОМЕН СКАНДАЛ ЗА БЪЛГАРСКОТО ОРЪЖИЕ В ЛАГЕРА НА ГЛАВОРЕЗИТЕ.Май ще я закъсаме.
16
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕЛЕГАНТНО ИЗРЯЗАХА ФРАНЦИЯ, КОЯТО СИ ТИКАШЕ ДЪЛГИЯ НОС В СИРИЙСКИТЕ РАБОТИ, ПОНЕЖЕ СИРИЯ БИЛА ФРЕНСКА КОЛОНИЯ.СЕГА ДЪЛГИЯ НОС ГО ПРИЩИПМАТ МАЙ.
15
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и това примирие като предните 100000000 давам му макс седмица
14
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещата полека изкристализираха. турция срещу Русия, Иран срещу Саудитите, америка срещу Русия и Иран.Саудитите с турция.
13
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ни ли заблуждавате, че след Астана работата ще продължи в Женева? В Женева преговорите се точат толкова дълго и без никакъв резултат. Мирът в Сирия ще бъде осъществен от Русия при непосредственото представяне на интересите на сирийския народ и Асад, като законен президент и учитане на интересите и взаимодействие със съседните страни - Иран и Турция.Путин отряза запада като недоговороспособен от решението на сирийския въпрос.
12
34
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РУСКИТЕ ЛЪЖИ ВЕЧЕ НЕ ВЪРВЯТ
11
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До zeusявно русия няма да подкрепя повече ИД
10
20
 
13
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Явно Турция няма повече да подкрепя ИД по заповед на САЩ, а синчето на Ердоган излиза от бизнеса с петрол. Няма начин турците да не са поискали нещо в замяна, предполагам е свободата да смажат кюрдите, дано не е възможността да се разширят в Тракия...
9
22
 
5
 
! Отговори
US преди 7 години
СССР правеше още по-големи планове, ама....
8
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МИР ЩЕ ИМА, РУСКА БАЗА В СИРИЯ НЯМА ДА ИМА.
7
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не плачи русия, не плачи турция. И да плачете все тая хахаха