Президентката на Южна Корея свалена окончателно от власт

Това стана заради корупционния скандал, предизвикал политически хаос
10 мар 2017 07:36, Елка Василева
0
Президентката на Южна Корея свалена окончателно от власт
Снимка: Reuters

Конституционният съд на Южна Корея взе историческото решение да отстрани официално от длъжност президентката Пак Гън-хе заради корупционен скандал, който предизвика политически хаос и призиви за радикални реформи в азиатската страна, съобщи Асошиейтед прес.

Това е поразително падение за Пак, дъщерята на диктатор, която превърна тлеещата консервативна носталгия по баща й в голяма електорална победа през 2012 г., отбелязва АП.

Единодушното решение на съда отваря пътя към възможно подвеждане под наказателна отговорност. Пак е първият демократично избран лидер на Южна Корея, който бива отстранен преждевременно от власт от идването на демокрацията в края на '80-те години на 20 век.

Още по темата

Южна Корея сега ще трябва да организира избори през следващите два месеца за намиране на приемник на Пак. Либералът Мун Джае Ин, който бе победен от нея на изборите през 2012 г., сега се радва на комфортна преднина в социологическите проучвания.

Който и да е следващият президент, ще поеме кормилото на страна, изправена пред предизвикателства като враждебно настроената Северна Корея, стагнираща икономика и дълбоки социални и политически разделения.

Парламентът гласува импийчмънт на Пак през декември, след като в продължение на седмици милиони южнокорейци излизаха на протести с искане на оставката й.

Пак е обвинена в "съглашателство" с бившата й тайна довереница и приятелка от 40 години Чхуе Сун Сил, съдена за злоупотреба с власт и измама, тъй като се е възползвала от връзките си, за да получи чрез изнудване десетки милиони долари от най-големите южнокорейски компании.

Преди дни специален прокурор, заминаващ се със случая, заяви на пресконференция, че Пак Гън Хе e влязла в тайно споразумение със своята приятелка Чхуе Сун- Сил да получава подкупи от концерна Самсунг с цел да бъде укрепен контролът върху компанията на нейния вицепрезидент и фактически шеф Ли Джае Йон.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари