Шпионаж: Турция следила гюленисти в България чрез имами?

Ердоган следил противниците си в 38 страни, повечето членки на ЕС
1 апр 2017 12:25,
123
Шпионаж: Турция следила гюленисти в България чрез имами?
Снимка: архив Reuters

Турция е използвала своите имами, джамии и съветници по религиозните въпроси в посолствата и консулствата си, за да следи гюленистите, живеещи в Западна Европа и на други места, включително в България.

Наблюдението е започнало в края на септември и е засегнало 38 страни, половината от тях членки на Европейския съюз.

Още по темата

Това става ясно от публикации в белгийската преса, които се позовават на документи, получени чрез мрежата за сътрудничество на разследващите журналисти в Европа. Същите направиха разкритията за офшорките в Панама и на Сейшелите.

Последователи на Гюлен бяха посочени като врагове на Турция от президента Реджеп Тайип Ердоган, след като той ги нарочи за организатори на опита за преврат срещу него през юли.

Според белгийската преса, докладът написан от религиозния съветник на турското посолство в Брюксел е най-подробният от всички. В някои страни тези доклади излизат извън рамките на обикновеното събиране на информация от открити източници, което е равносилно на шпионаж и намеса във вътрешните работи, пишат медиите.

Съдържанието на документите, видени от белгийски журналисти, се отнася до чистки в джамии, в училища и в дипломатическите мисия, както и до отчети за изпълнението на конкретни действия срещу гюленистката опозиция.

През декември турският ежедневник "Хюриет" разкри съдържанието на доклад от Дирекцията по вероизповеданията (Динает) до парламентарната комисия за разследване на опита за преврат от 15 юли. В него се казва, че са събрани разузнавателни данни и са подготвени 50 доклада за дейността на гюленистите в 38 страни, включително Белгия, Холандия, Германия, Великобритания, Швеция, Финландия и Норвегия Дания, Швейцария, Италия, Полша, Румъния, България, Естония и Литва. Списъкът, публикуван от "Хюриет" съвпада с документите, получени в един от централните белгийски вестници, който е член на мрежата на разследващите журналисти.

Докладът за Белгия е от 8 страници и е изготвен от турското посолство в Брюксел. В него гюленисткото движение е представено като терористична организация. Предоставят се данни за различни организации - образователни, женски, младежки, културни, индустриални, търговски, журналистически и др. Сред тях е и центърът за междукултурни изследвания към Университета на Льовен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КОЛКОТО И ДА ОБЕСНЯВАШ НА ***, ЧЕ ТОВА Е СЕКТА НА ЦРУ...ТЕ НЕ ТИ ВЯРВАТ ПОНЕЖЕ АЛФА, СКАТ И ДРУГИТЕ ЗАПАДНИ МЕДИИ НЕ МУ ГИ ПОКАЗВАТ:-):-):-)КАКТО И НЕ ПОКАЗВАТ ПАДАЩИТЕ САНДЪЦИ С ПАРАШУТ ОТ ЦРУ ЗА ИД.КАКТО НЕ ИМ ПОКАЗАХА ВСИЧКИ КАДРИ ОТ ПРЕВРАТА.КАКТО И ПОДАРЪКА И ДУМИТЕ НА ЕРДО КЪМ ПАПАТА.:-):-):-):-):-)16 АПРИЛ ЩЕ Е ГОЛЯМ УДАР И НА ЦРУ И НА ЗАПАДА И НА ПКК=PYD И НА ИД И НА СИОНИСТИТЕ:-):-):-):-):-)
12
1
 
4
 
! Отговори
с преди 7 години
Но Ердоган не предвиди Тръмп ,който вече прати Рекс за да сканира този диктатор и да разберат кога да пращат самолетоносачите.
11
0
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
И на кьоравия е ясно, че турското разузнаване вилнее из България. От страх да не ядосат "падишаха - началник" Бойко и компания се снишиха по-ниски от тревата, здраво стиснали очички за това безобразие! Иначе бат ви Бойко умре да се хвали най-вече с измислени постижения..... В голямо тяло дребна и лъжлива душица се е свряла!
10
3
 
2
 
! Отговори
ДО ЕРДОГАН преди 7 години
Предлагам да не цъкаме +- на този .И аз се гордея че от 100 милиона сперматозоиди съм аз на бял свят .
9
1
 
6
 
! Отговори
Кольо хубавия преди 7 години
Доган ли си, Ердоган ли си...точат ти примката на теб! И Садам много се перчеше ама увисна! Няма да те спаси нищо, даже и нашия Бай ***! Твоят приятел!
8
2
 
7
 
! Отговори
ф преди 7 години
Бойко Борисов е най -големия приятел на Ердоган по думите на самия Борисов. Борисов заяви конкретно ":-Ако днес или утре някой развее флага в Кърджали и някъде другаде,ние какво можем да направим" .Просто Борисов сам кани турците да ни окупират.И този човек пак ще е начело избран от някакви хора в администрация и чрез евро фалшификации.И забележете ,в управлението ще го подкрепят т нар ОП .
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимко преди 7 години
изненадани?
6
1
 
13
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
Имамите са сложили СРС-та в иб риците и сега в Дианета прослушват звуците....
5
5
 
13
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
Един е Ердоган,и Бойко е неговия пророк.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"АКО МЕ ДАДЕТЕ ЩЕ ПРОГОВОРЯ!" (Ф. ГЮЛЕН)ЗА ТОВА ЦРУ СЕГА МИСЛИ ДА ГО НАСТАНАТ В ДРУГА ДЪРЖАВА.:-):-):-):-)ГЮЛЕН Е ПИОНКАТА НА ЦРУ.ЕРДО ЗАТВОРИ ЕДИН АМЕРИКАНСКИ ФОНД В ТУРЦИЯ, ПО ТОЧНО ЦРУ ФОНД:-):-):-):-)
3
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България Ердоган следи гюленисти чрез Бойко.
2
1
 
16
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 7 години
В България Ердоган е следила опозицията чрез Борисов и Плевнелиев .Хванаха някакви турци и ги върнаха обратно за 1 час . Тогава Ердоган вдигна цялата Полици и Армия на крак с едно обаждане на Плевнелиев .
1
20
 
4
 
! Отговори
R-Dogan преди 7 години
Хващаш кука за месо, един брой от ония големите, на които висят цели телета. Пъхаш куката, откъм гърба, между две ребра на гюлениста. Вдигаш гюлениста, с помощта на съответната макара, над земята, така че да увисне на куката в гърба си и да се гърчи максимално дълго. Снимаш това и го пускаш в кинопрегледите преди филма да гледат всички.