Правят ли шпионаж в германски училища по заръка на Анкара?

От турските консулски служби организирали "информационни мероприятия"
Обновена: 25 фев 2017 07:23 | 24 фев 2017 19:48, Елка Василева
40
Правят ли шпионаж в германски училища по заръка на Анкара?
Снимка: архив, Reuters

Тежки обвинения срещу Турция: твърди се, че турски дипломатически служби в Германия подбуждат учители, ученици и родители от турски произход да докладват за критични нагласи към Ердоган и правителството му.

Турски дипломатически служби в Германия подбуждат към шпионска дейност в германски училища - така могат да се обобщят обвиненията, отправени от германския синдикат „Възпитание и наука”. Днес редица германски медии съобщават, че представители на турските консулски служби в провинция Северен Рейн-Вестфалия организирали т.нар. „информационни мероприятия”, на които официално трябвало да се говори за „дискриминацията на ученичките и учениците от турски произход”.

Сред участниците във въпросните срещи били учители и родители от турски произход, към които бил отправен апел да съобщават за критични нагласи към политиката на турското правителство и на президента Ердоган. Според публикациите в германските медии такива срещи били организирани в Дюселдорф, Есен, Кьолн и Мюнстер, а сред участниците били и мюсюлмански проповедници, пише Дойче веле.

Министерството на учебното дело в Северен Рейн-Вестфалия вече се е обърнало със запитване към съответните турски консулства. Говорител на министерството обясни, че се търси отговор на въпроса дали се правят опити да бъдат манипулирани учебните планове в училищата. Ако действително има намеса на чуждестранни дипломатически представителства и на религиозни лица в учебната дейност, това би представлявало грубо нарушение на съществуващите разпоредби.

"В разрез с ценностите на Просвещението"

Говорителят на министерството каза още, че такава намеса е съвършено неприемлива за правителството на провинцията. Властите в Северен Рейн-Вестфалия правят уговорката, че информациите за въпросните срещи все още не са окончателно потвърдени, но въпреки това вече са били уведомени както полицията, така и службите за сигурност, които ще вземат „необходимите мерки”. Прокуратурата в Дюселдорф проверява дали има достатъчно основания за официално разследване.
 
Представители на синдиката „Възпитание и наука” съобщават конкретно за една среща, проведена на 22 януари в Дюселдорф. На нея присъстващите получили учебни планове за „обучение по турски език и турска култура”, които всъщност са предназначени единствено за преподаване в турските консулства, но не и в държавни германски училища. Тези планове се съсредоточават върху всекидневни ситуации, но всъщност имат за цел да развиват у учениците турска идентичност, твърдят синдикалистите. Някои пасажи в тези учебни планове са подчертано турско-националистически и влизат в разрез с ценностите на Просвещението, които са залегнали в германските учебни планове, твърди Себастиан Кребс от синдиката „Възпитание и наука”.

Както вече съобщихме, наскоро бяха проведени обиски в жилищата на мюсюлмански проповедници - по подозрение, че са шпионирали учители по религия в държавни училища в Германия. Тези проповедници са подчинени на могъщата организация „Дитиб”, която пък се ръководи от религиозната служба в Турция и от министър-председателя в Анкара. В Германия „Дитиб” обединява под своята шапка стотици джамии и ходжи и се грижи за координацията на религиозните, социалните и културните дейности на мюсюлманските религиозни общности.

"Не бива да го допускаме"

Очертаващият се в момента скандал става още по-експлозивен на фона на очакваните изяви на турския президент Ердоган в Германия. В навечерието на съдбоносното гласуване на референдума за президентска република Ердоган планира срещи с турската общност в Германия.

По този повод министърът на вътрешните работи на Северен Рейн-Вестфалия Ралф Йегер каза следното: „Трябва да попречим на опитите вътрешно-турските конфликти да бъдат пренесени и тук. И не бива да допускаме да се злоупотребява с нашата свобода на мненията с цел да се агитира в полза на референдума за промяна на турската конституция. Тази промяна ще ограничи основните права на хората и ще отвори вратата за връщане на смъртното наказание”, предупреждава Йегер.

Турски ходжи в германски джамии явно шпионират привърженици на Гюлен и пишат доноси до Анкара. Могъщата религиозна организация „Дитиб”, която поддържа повечето джамии в Германия, отрича да е замесена. Но така ли е?
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: германияучилищаТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименА, ти пък какъв си?***.Средновековните ви разбирания няма да ви помогнат.
15
3
 
9
 
! Отговори
Ddd преди 7 години
Някакви долни ердоганисти започнаха да се обаждат и се разсмърдя.
14
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименДо коментар 22Докато има медии които работят за западни интереси де факто чужди и докладват всичко за оправата на Турската държава на разузнаването на запада и развиват анти Турска политика такива медии винаги ще бъдат съдени и вкарвани по затворищата било то от Ердоган или други оправляващи и следващите и по следващите премиери и президенти ще съдят такива медии които развиват анти Турска политика, подчертавам пак диктатурата е при вас западняците !
13
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма как да има дискриминация на турското население да лишават турците от много неща да им отнемат права и забраняват говоренето на майчиния си език и вярване на майчината си вяра, германците да дискриминират турския народ и да правят такива неща и после да не искат турците да не докладват на турското разузнаване за германската "демократична" ДИКТАТУРА, плюете оправлението на Ердоган а не се виждате вие какви сте във момента има диктаторство в България и на Германия вижте се вас ВИЕ КАКВИ СТЕ !
12
3
 
21
 
! Отговори
нн преди 7 години
Едва ли германците са си представяли, че ще им дойде такова нещо на главата преди 50 години когато им се изтърсиха 3 милиона гладни, бедни, смачкани анадолски *** в държавата им. Тогава в Германия работеха и хиляди сърби, но проблем няма. Доказва се че няма и няма да има съвместимост на християнската и мюсюлманска култура, както не се смесват вода и масло. Исляма е страшна религия и ходжите са начело на нещата. Турция го доказва. И още какво ще става, никой не знае.
11
5
 
15
 
! Отговори
българин преди 7 години
В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКИ СМЕ БЪЛГАРИ ПО ДОКУМЕНТИ. СТИГА ВЕЧЕ ЖУРНАЛЯТА ДА ПИШАТ турци. ИМА ХРИСТИЯНИ МЮСЮЛМАНИ И Т.Н., НО СМЕ БЪЛГАРИ. КОЙТО НЕ СЕ ЧУВСТВА ТАКЪВ ДА СИ ХОДИ ОТ СТРАНАТА МИ.
10
2
 
18
 
! Отговори
ааааааа преди 7 години
А разбрахте накрая какво направи баба Меркел като покани мюсли в Европа. Сега ще искат да я превземат отвътре. Добре си бяхме с християнските ценности. Ама анадолските са отвратителни и трябва час по скоро или да си ходят дошлите "мигранти". Срам за ЕС. Тръмпанизация ни трябва.
9
8
 
22
 
! Отговори
Охранителят-София преди 7 години
За мен по начинът на действие Ердоган се стреми да стане великият водач на мюсулманският свят! С действията си ,цели да получи уважение и дори подчинение в бъдеще от мюсулмански държави,защото видя,че Европа не си отваря вратите нашироко за Турция,а САЩ държат на отношение с Анкара заради удобните US военни бази! Така,че Дуги,копнее и драпа с нокти,измами и леене на кръв да стане великият владетел на мюсуманите.Става страшничко за съседите ,за цяла Европа,че и целият свят!.
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българинът напълно превъртя от мъкнене на газови бутилки ще да е.
7
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може да е заради религията.Чувал съм че в шуменският край са някакъв по-чешит тип мюсюлмани.Пият алкохол,жените са много свободни,забраната за свинско я кара 5 за 4,имат някакви си техни обичаи.
6
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Североизточна България стана турска след 1989 г. защото българите не могат да намерят работа и напускат. Българите са малцинство в Търговище, Шумен, Разград, Силистра, Добрич, Русе.
5
11
 
23
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Ако тук четат турци,нека ТЕ да обяснят този очевиден и неоспорим факт!Турците от лудогорието са много по-възпитани,образовани и светски настроени от кърджалийските.Това съм се убедил многократно и почти без никакви изключения
4
6
 
11
 
! Отговори
наблюдател преди 7 години
..и в германия предстоят избори тази година. Противниците на леля Меркел експлоатират темата за турците и Ердоган, както нашите пишман патриоти. Нищо ново под слънцето.
3
13
 
21
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Единствено турците от североизточна България,благодарение на това че вече 6 поколения живеят(от 1878 г. ) насам са под благотворното влияние на една светска страна с древна култура са достойни да се нарекат цивилизовани хора.Само едно поколение по-малко (от1912),а каква огромна разлика с кърджалийските мюмюни.Какво остава за анадолци които едва току-ща са се докоснали с материалните и духовни достижения на цивилизацията?
2
6
 
31
 
! Отговори
Таралеж в гащи преди 7 години
Интересно е, колко от родителите на тези ученици са на социални помощи там?Колко от майките на тези ученици са работили и плащали данъци в Германия и колко от тях са били доведени от Анадола след уреден брак, за да се ползват от германските социални придобивки и единственото с което да се занимават, да бъде раждането на турчета и възпитаването им в консервативен анадолски дух. Колко от тези жени са си направили труда да научат немски език?Храни куче, да те лае.И чакай да се интегрира!
1
19
 
30
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Турците са долна нация.