Северна Корея изстреля ракета към Япония

Тя се е разпаднала на три части и паднала в Тихия океан
Обновена: 29 авг 2017 07:22 | 29 авг 2017 07:16, Петя Славова
105
Северна Корея изстреля ракета към Япония
Снимка: Reuters

Северна Корея изстреля днес ракета от район недалеч от столицата си Пхенян, която прелетя над северната част на Япония, съобщиха правителствата на Южна Корея и на Япония, предаде Ройтерс.

Японската обществена телевизия Ен Ейч Кей съобщи, цитирайки правителствени източници, че ракета се е разпаднала на три части и е паднала във водите на Тихия океан, на около 1180 километра източно от нос Еримо на японския остров Хокайдо.

Още по темата

След първите съобщения за изстреляна ракета населението на шест префектури е било предупредено чрез правителствената система за извънредно оповестяване Джей алърт да вземе предпазни мерки. Японските военни не са правили опит да свалят ракетата, която е минала над японска територия в 6,06 часа сутринта местно време.

Премиерът Шиндзо Абе заяви, че ще направи всичко възможно, за да предпази японците. "Ще положим максимални усилия, за да защитим живота на хората", каза Абе в кратко изявление пред репортери, влизайки на извънредно заседание на правителството, свикано заради изстрелването на севернокорейската ракета.

Малко по-късно генералният секретар на кабинета Йошихиде Суга съобщи, че не е регистрирано падане на някакви обекти на японска територия, предаде ТАСС.

Според южнокорейските военни ракетата е била изстреляна от района Сунан край севернокорейската столица.

Напоследък напрежението между Северна Корея и САЩ отслабна, след като няколко седмици преди това двете страни си размениха заплахи, пише БТА.

Лидерът на КНДР Ким Чен-ун заплаши да изстреля ракети в морето край американския остров Гуам, а президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди Пхенян, че ако застраши САЩ, те ще реагират с "огън и гняв".

През юли Пхенян извърши две изпитания на балистични ракети и това предизвика остра реакция от страна на САЩ, Япония и Южна Корея.

Севернокорейската ракета, която прелетя над Япония, не е представлявала заплаха за САЩ, съобщи Пентагонът и заяви, че още събира допълнителна информация за изстрелването, предаде Ройтерс. Според южнокорейския генерален щаб ракетата е прелетяла около 2700 км и е достигнала височина от около 550 км.

Японското правителство съобщи, че ракетата е прелетяла над Япония и е паднала в Тихия океан, на около 1180 км източно от нос Еримо на северния японски остров Хокайдо. Според японската обществена телевизия Ен Ейч Кей ракетата се е разпаднала на три части.

В североизточната и северната част на Япония временно е било спряно движението на високоскоростните влакове "шинкансен". След проверка на системите за безопасност, то е било възобновено, предаде ТАСС.
Японският министър на отбраната Ицунори Онодера каза след извънредно заседание на кабинета, че още се анализират данните за ракетата, включително за височината на полета й.

Главният секретар на правителството Йошихиде Суга заяви, че поредното изстрелване на балистична ракета от Пхенян е сериозна и голяма заплаха за страната му, срещу която Токио протестира и на която ще реагира, открито нарушение на резолюциите на ООН.

Японският външен министър Таро Коно заяви, че трябва да се окаже по-силен натиск върху Северна Корея, предаде Ройтерс.

Според бивш южнокорейски военен, който работи като анализатор в Института за далекоизточни изследвания в Сеул, съдейки по първоначалните данни, може да се предполага, че това е била ракета "Хвасон-12" - нова ракета със среден обсег, каквато Пхенян заплаши да изстреля по района на остров Гуам, съобщи Асошиейтед прес.

Друг южнокорейски експерт обаче казва, че може да е била и ракета със среден обсег "Мусудан", която е с радиус от 3500 километра, или "Пукгуксон-2" - ракета с твърдо гориво, която може да бъде изстреляна по-бързо и по-засекретено от ракети с течно гориво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още по темата: ЯпонияСАЩКНДРракета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
5
 
3
 
! Отговори
до 64 преди 6 години
нямах предвид да го нападнат. Те много по-деликатно могат да му скроят шапка. Отвътре, не от вън. Има си чалъм за всичко. Убеден съм, че до 5-10 г. палавника ще е с 2 кубика пръст отгоре. Не може да си играеш така със сериозни неща като евентуална световна война.
64
1
 
1
 
! Отговори
Бау преди 6 години
До 65Това ли измисли наистина ? 'Кво' е 'тва' бау ... Трудно ми е да говоря с максимум 7ми клас образование. Силно се радвам, че нищо на този свят не зависи от теб.
63
2
 
8
 
! Отговори
до 63 преди 6 години
Не се навеждай, но и внимавай на кого се възхищаваш, защото този може да отведе в пропастта целия свят барабар с теб и семейството ти. ТУк изобщо не говорим за евроатлантизъм, комунизъм и каквото и да е, а за чиста проба лудост. Ако не можеш да го разбереш, това не говори никак добре за теб.
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 62 БауКво е тва " бау" ?
61
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 63 до 61Ким не е нито кадафи , нито Садам. Която и държава да го нападне той ще обстреля с ядрени ракети първо САЩ защото много ги обича
60
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 60 до възхитенТи какво искаш ? Сигурно да се наведа като евроатлантиците ли ?
59
8
 
7
 
! Отговори
до 61 преди 6 години
На палавия Ким ще му скроят шапка много скоро. Такива като Кадафи и Мубарак ядоха бах-ура и той няма да пропусне. Не обичам американците, но такива болни мозъци като Ким са опасни за целия свят и трябва да се премахват своевременно. Надали ще го оставят да си развява байряка дълго.
58
5
 
6
 
! Отговори
Бау преди 6 години
До 60Не му обръщай внимание. Той е беден нещастен и иска всички да са така. За това иска да стане война и всички да са много зле ... като него. Не е само той много от 'тарикатите' тук са такива. Нищят световната политика и това ги кара да се чувстват специални.
57
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смяяях, смях , смях. Тоя палав Ким отне съня на натовците и щатите.
56
6
 
9
 
! Отговори
до възхитен преди 6 години
ТИ кух ли си? как може да се възхищаваш, това може да стане да създаде конфликт, който да прерастне във световна война. После ти ли ходиш на фронта да защитаваш вожда?
55
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 56 до 52По вероятно е да ги е страх , да не се взриви. До сега никъде не е правен опит за сваляне на ракета с ядрена бойна глава. рискът е огромен
54
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демокрацията съществува от времето на Древна Елада и все още съществува. А комунизма се появи преди няколко десетилетия и за 50 г. историятая доказа, че не може да просъществува освен с цената на диктатура. Онзи експеримент със студентите, на които им осреднявали оценки и на всеки пишели осреднената оценка на целия курс, го знаете предполагам. Ако не прочетете го и ще разберете защо комунизма не може да просъществува повече от 50 г.
53
0
 
9
 
! Отговори
до 52 преди 6 години
По тази логика японците няма да свалят нито една насочена към тях ракета! Интересно откъде знаят дали ще прелети над Япония или ще удари цел в Япония?Не драги/а, изглежда могат да засекат, но нямат техническа възможност да свалят такава ракета.
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 53 АнонименМного грешни изводи. Първо не съм комунист и не съм в БГ.
51
3
 
3
 
! Отговори
възхитен преди 6 години
Браво Ким. Напред до пълна победа ...
50
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
50, ами защо стоиш в такива лоши държави като България, които се навеждат на САЩ? Ще се радвам да има един комунист по-малко тук. А ние лошите демократи да си останем. Самоч е не пропускай да си вземеш и политиците, които се пребоядисаха след 89 г. и станаха "демократи".
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 49 ОСТЪРПрав си . но недопускаш ли и възможността при прехващането тази ракета да псе взриви и да направи удрена гъба над Япония ?
48
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
42, взе ми думите от устата. Само болен комунистически мозък може да вярва, че С. Корея е много добро място за живеене. Сега стой и гледай как ще се нахвърлят да цъкат ръчички надолу.
47
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 43 АнонименКсак ще пропускам ? Та аз уважавам такива борбени държави които не са наведени пред великите сили.
46
3
 
2
 
! Отговори
ОСТЪР преди 6 години
възможно е ... да не се прихваща нарочно ракетата с цел попадение и причина за начало на конфликт ... или изчакване, за да не си покажат ПВО още с първата ракета ...