Хиляди по улиците на Барселона срещу отцепването на Каталуния

Марио Варгас Льоса на митинга: Обединени сме от пет века!
Обновена: 8 окт 2017 17:07 | 8 окт 2017 16:45, Веселина Йорданова
209
Хиляди по улиците на Барселона срещу отцепването на Каталуния
Снимка: БТА

Над един милион души се участниците в шествието в Барселона против отцепването на Каталуния, съобщиха организаторите, ревизирайки предишните си данни за 950 000 демонстанти, предаде ДПА.

Още по темата
Според общинската полиция в тази първата голяма демонстрация в Барселона срещу отцепването от началото на кризата между сепаратистите и Мадрид са участвали около 350 000 души, посочва Франс прес.

"Каталуния и Испания са обединени от пет века. Нищо и никой не може да ги раздели", заяви пред обществената телевизия Те Уве Е 81-годишният писател, журналист и нобеловият лауреат за литература Марио Варгас Льоса.

Многолюдното шествие, каза той пред журналисти, "е знак, че огромен брой каталунци са срещу независимостта, срещу преврата, подкрепят конституцията, закона и правовата държава".

Никой сепаратистки заговор в Каталуния няма да унищожи испанската демокрация, заяви Варгас Льоса в пламенна реч пред внушителното множество, събрало се днес в Барселона.

"Испанската демокрация е тук, за да остане, и никакво сепаратиско съзаклятие няма да я разруши", каза писателят, след като отдаде почит на Барселона - отворената към света "испанска столица на културата". (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още по темата: ИспанияКаталуния
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
3
 
7
 
! Отговори
хм преди 6 години
По тази логика, Германските провинции, например имат много повече "основания" да се отделят и германия да се разпадне... Кеф ти Република Бавария, Република Саксония... ...Прусия, Рейн-Вестфалия и т.н.Отделно като се завърти хибридното колело, ние и тия от нашата черга ще се сепаратистват до махали, къшли и вилни зони....
86
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 89Каталуния е част от Испания от време оно, вярно е че до началото на 18 век са били относително независимо графство, но то и цяла Италия и Германия са били независими графства и херцогства, просто такава е била структурата на повечето средновековни държави
85
5
 
4
 
! Отговори
пенчо бе ,чети.. преди 6 години
дали тези 2 млрд от които се интересуваш...китай,русия ,япония ,балканите се интересуват от нас ?? мен пък ме интересува ...марс !! китай и япония са на другият край на света и да искаш не можем да им станем република . от изброените само японците заслужават адмирации но те като мислене са по-напред и от немците а мързели като повечето българи въобще са далеч от тях. а за разпада на ес....вейтъ троймен
84
11
 
10
 
! Отговори
Провокация на Рахой преди 6 години
участниците са домъкнати от различни райони на Испания. Не може по-кадърните и богати каталунци да се управляват от кастилци
83
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много бос и прос народ тука пише. Имате интернет, отворете и прочетете историят на Катаулуния - тя винаги е била отделна държва от създаването си през 735 година до 1937 година, когато фашисткият режим на Франко я присъединява към Испания.Каталунците са отделен народ, с отделен език, бит и култура, които нямат нищо общо с испанския език, бит и култура.Всеки народ има право на самоопределение. Не може вие да казвате на каталунците, че са испанци., нито пък на Крим че са украинци.
82
4
 
5
 
! Отговори
до 84 преди 6 години
аз не твърдя , че каталуния издържа мадрид а , че каталунците твърдят , че внасят повече в бюджета отколкото получават от там . което не е вярно защото наистина фирмите в каталуния оперират в цяла испания и ес а не само в каталуния.така , че богатството на каталунците се дължи, че са част от испания и ес !
81
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От участниците в митинга за оставане в Испания повечето са преслници или деца на преселници,които освен ,че живеят в Каталуния ,нямат нищо общо с каталунците.Все едно през 1878 да питат турците дали са съгласни , да се създаде държава България.
80
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 77Що пишеш глупости бе, как Каталуния ще издържа Мадрид ? целия просперитет на Каталуния се дължи на Испания, 50 % от производството на Сеат се продава в Испания, 60 % ит ел,енергията на двете им атомни централи се продава в други области 2/3 от вноса и износа на стоки в Испания минава през пристанището в Барселона, дори и футболния отбор на Барселона е велик щото играе в испанското първенство, без Испания, Каталуния не струва и пет пари
79
8
 
0
 
! Отговори
1993г. преди 6 години
А.....Ко стана ,бе камаради?Като ви се казваше, че Испания си Испания, а не Югославия.....Вие .....Косово, та Косово.
78
0
 
7
 
! Отговори
123 преди 6 години
Каква свобода ??? Навсякъде облъчване на народа. Но да се оправят, нашата е лесна
77
3
 
8
 
! Отговори
АХАХАХА ФАКТ! преди 6 години
Тия ги вкараха от Испания както англичаните вкараха хора от Англия в Шотландия при референдума!
76
8
 
4
 
! Отговори
до 79 преди 6 години
а дали каталунците са питали избирателите в ЕС дали могат да ползват еврото и да останат в ЕС след независимостта си ...както каталунците искат ? Определено ес не се нуждае от егоисти и такива дърпащи чергата към себе си
75
5
 
12
 
! Отговори
Избирател преди 6 години
Един ден Каталуния и Баския ще бъдат свободни. Това което трябва да се случи ще се случи. волята на народа е над всичко.
74
3
 
8
 
! Отговори
до 73 преди 6 години
по долу писах , че основният проблем на каталунците не е ,че нямат равни права с испанците а просто защото не искат да издържат мадрид...никой не им е посегнал на езика,бита и културата... но в повечето случаи в една държава по-богатите области издържат по-бедните...така е и в ес !!ако демократично се допитат после дали народите на ес искат да приемат каталунците с техните претенции да получават толкова от ес колкото внасят не биха ги приели...и така ще имаме една бедна изолирана каталуния
73
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин отново се провали.
72
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 2017 год.Русия е толкова братска страна на България колкото вълците са братя на овцете.
71
5
 
4
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
До :):) На тебе като ти стиска оди се метни от моста до ндк-то.Казах ти че живота не е математика.Това че една жабка е живяла 5 години не значи че и другите жабки ще живеят по 5 години.Някъде минават превратите другаде не минават.
70
11
 
10
 
! Отговори
2017 год. преди 6 години
Няма Каталуния 7 милиона, няма Кюрди 20 милиона само в Турция! Няма да има отцепване и автономия в 2017 година! Тоест: в 21 век няма демокрация! А сега си представете, АКО НЕ БЕШЕ братска РУСИЯ щяхме ли сега да успеем да се отцепим от ТУРЦИЯ !!???Значи българите щяха да бъдат претопени в турската варварска държава! ЗАМИСЛИ СЕ!
69
3
 
12
 
! Отговори
до 69 преди 6 години
Каталуня е много по развита от Испания. Това го знае всемки, дори и испанците.Какво толкова те учудват 44 000 евро - това е на годишна база.
68
3
 
3
 
! Отговори
:):) преди 6 години
до пепиясно бе пич, кат ти казвам географа що се сърдиш, сам се доказваш ,изписа ми цела сифийска околия.Добре че не отиде към Перник и Радомир...питах те за украина и русия ама се извъртя кат мокър конец.Казах ти аз че не ти стиска.