Казахстан зарязва кирилицата, прави завой на запад

Въвежда се азбука, която ще е съвместима с английския
9 ное 2017 22:38, Елка Василева
210
Казахстан зарязва кирилицата, прави завой на запад
Снимка: Reuters

Казахстан се отказва от въведената по съветско време кирилица като официална азбука за своя тюркски национален език, предприемайки опит за глобализация под егидата на държавата, който със сигурност ще намали руското влияние в средноазиатската страна, пише ДПА.

"Не би следвало Русия да диктува на своите някогашни колониални субекти от времената на Руската империя (и бившите съюзни републики в състава на СССР) как да говорят или каква азбука да използват за националния си език", каза преподавателят по тюркология в престижния университет "Назарбаев" в Астана Ули Шамилоглу.

Университетът, който вече почти три десетилетия носи името на лидера на бившата съветска република Нурсултан Назарбаев, е основан през 2010 г. и в него се преподава основно на английски.

Замяната използваната в Казахстан на официално равнище азбука с такава, която да е съвместима с английския, представлява пример за завоя на страната към Запад при оформянето на своята идентичност.

"Кирилицата и руският език създадоха трудности за казахския да се утвърди като силен официален език. Това е проблем за бъдещето на Казахстан като национална държава", каза Шамилоглу в коментар по имейла.

Сходни промени е имало и в няколко други тюркоезични страни. През 20-те години на миналия век век Турция преминава от арабската писменост към латиницата.

По онова време Турция "до голяма степен изостава от съвременния свят по отношение на развитието си във всички аспекти на живота", каза Севги Йозел от Турската езикова асоциация.

"Преходът към латиницата проправя пътя за Турция да се приобщи към останалата част от света културно, социално и икономически, а също и в технологичен аспект", заяви тя също по имейла.

Съветският съюз, "безпокоейки се, че латиницата ще обедини тюркските народи, налага кирилицата на тюркоезичното население под своя власт", заяви Гюлден Сагол Юксекая, експерт по тюркски езици в Мармарския университет в Турция.

Казахите закъсняват с преминаването към латиницата в сравнение с останалите тюркски народи от постсъветското пространство като Азербайджан, Туркменистан и Узбекистан, посочи тя.

След разпадането на Съветския съюз Казахстан поддържа тесни отношения със съседна Русия, с която имат обща почти 7000-километрова граница.

Руснаците са най-голямото етническо малцинство в Казахстан, а руският наред с казахския има статут на официален език, закрепен от конституцията. "Тук руският език все още има силни позиции и затова ще продължи да се преподава в училищата и занапред", заяви Шамилоглу.

Миналата седмица руският посланик в Казахстан Михаил Бочарников заяви, че Русия уважава суверенното право на Казахстан да смени азбуката си, при условие че руският език запази официалния си статут.

В изявление, цитирано от казахстанските държавни медии, той посочи още, че в Казахстан продължава да има силно търсене на преподаватели по руски език и затова Русия е готова да окаже съдействие.

Новата казахска азбука, утвърдена с указ на Назарбаев от миналия месец, предизвика известни спорове от естетическа гледна точка. Всички нейни букви могат спокойно да бъдат изписани на англоезична клавиатура, само че изписаното може да се окаже трудно за прочитане.

Някои от писмените символи са с апостроф, за да предават мекост. Например буквата "s", когато е с апостроф (s'), трябва да се прочете като "ш". "С" (латиница) с апостроф трябва да се прочете като "ч".

Опасенията са, че думи с поредица от подобни букви с апостроф може да изглеждат тромаво. Държавата създаде специална комисия, която да направи оценка на азбуката, преди тя постепенно да бъде въведена във всички официални сфери до 2025 г.

Естетиката обаче изглежда не е главната причина за избора на латиницата. Смяната на азбуката от Казахстан е "символно действие", заяви Максим Кронгауз, професор по езикознание и преподавател в руското Висше училище по икономика.

Промяната, "символизираща уеднаквяване с глобалната латинска азбука, на първо място е от културен характер", каза той, "но вследствие на това и от политически".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РУСКИЯТ ЕЗИК ТАМ Е ДЪРЖАВЕН, НАРЕД С КАЗАХСКИЯ.А КОЛКО ЛИ ГОДИНИ ЩЕ МИНАТ, ДОКАТО СИ ПРЕИЗДАДАТ ЦЯЛАТА ЛИТЕРАТУРА, КАЗАХСКА И СВЕТОВНА, С ЛАТИНИЦА?
108
0
 
19
 
! Отговори
Жалко преди 6 години
Само неграмотните и ограничени шльокавци свързват кирилицата единствено с Русия и започват да плюят. Кирилицата е уникална като възможности и символика.
107
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ФОНЕТИКАТА НА ТЮРКСКИТЕ ЕЗИЦИ ТРУДНО СЕ ПРЕДАВА С АНГЛИЙСКАТА АЗБУКА. ЩЕ СЛАГАТ АПОСТРОФИ, ТОЧКИ, ОПАШКИ И ПР. ЗА ДА Я ПРИГОДЯТ НЯКАК.ПО-ДОБРЕ ДА СЕ ВЪРНАТ КЪМ АРАБИЦАТА, ТЯ Е СЪЗДАДЕНА ТОЧНО ЗА ТЕХНИТЕ ЕЗИЦИ.
106
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цар Борис и Симеон са обучили 50-100хил. учители за да въведат кирилицата.. финансирали са писането на книги .. при 2-3 милиона население.. Днес Русия не може да обучи 1 милион програмисти при 140мил. население , да създаде собствена операционна система , езици за програмиране .. да спре настъплението на английския.
105
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не иска руските бок.луци
104
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека да видят руснаците кои са предателите , съюзниците им ..
103
5
 
16
 
! Отговори
!!! преди 6 години
Голяма идиотщина ще направят казахстанците. Специфични звукове, съгласни - ч, ц, щ, дз, дж, ъ, по никакъв начин не могат да се представят с латиница. Кирилицата е най-подходяща.
102
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
130 *** коментирали на копирана Новина от БТА без да се интересувате за Източника на информация , ама вие по същия начин ходите да гласувате на Избори като овце
101
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Споко . И тук ще я разкараме кирилицата.И руската империя също.
100
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тези апострофи ще катастрофират прилично в изчислителната част (компютрите). Но тяхна си работа
99
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кирилицата е непригодна за тюрки. Ей и ние се мъчим повече от 1000 години с нея.
98
2
 
9
 
! Отговори
11 преди 6 години
Че то тия нямат никаква история - могат да си пишат и на занзибарски, ако искат. Казахстан е просто една област.
97
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гаврата с русофилистикпутлерастите продължава
96
0
 
16
 
! Отговори
Путин преди 6 години
Шльокавицата е тръгнала от македонските земи.
95
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Футуролог
94
14
 
16
 
! Отговори
ГОСТ преди 6 години
МНОГО ЖАЛКО ЗА НАРОД КОЙТО СЕ ОТРИЧА ОТ ЕЗИК, ПИСМЕНОСТ, НАРОДНОСТ. ТЪЙ СЕ ОТИВА В ЗАБРАВАТА И НАКРАЯ СИ НИКОЙ!
93
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пращай зелените човечета, ПупенцеСамо че тези не са ти Украйна, тези са силни и богати.А ти си МРША.Тук ще ядеш дебелия вече.
92
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я колко тролчета са радостни че Казахстан бяга от кирилицата. Интересно ми е те българи ли са, или храненици на НПО ? Нали ние сме дали кирилицата на света ? Или може би руснаците? Щом толкова се радвате сигурно руснаците ,не мога да приема че българи могат да се радват толкова че някъде се маха нашета писменост. Но като се замисли човек се сещам ,че на времето президента Петър Стоянов също поиска да махнем кирилицата.
91
24
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време беше да разкарат с-к-а-п-а-н-а-т-а кирилица и да да бият шута на сибирската империя !
90
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЧакай от руска *** - благодарсност и от умрял - писмо.Тях ако ги питаш, всички трябва да са им благодарни, че слънцето грее.