12 долара – толкова са склонни американците да платят за Гренландия

Повечето граждани не биха дали и цент за острова
21 авг 2019 21:12, Нели Христова
192
12 долара – толкова са склонни американците да платят за Гренландия
Снимки: Reuters

Доналд Тръмп не се отказва от идеята си да купи Гренландия. Но докато той изглежда необичайно заинтересован от тази сделка, останалата част от Америка не изглежда особено впечатлена от острова. Оказва се, че американците са склонни Гренландия да бъде купена от САЩ само ако цената й е ниска. Доста ниска.

Още по темата

Според проучване на Business Insider 61% от американците не биха дали и цент, за да се сдобият със стратегическият остров от Дания. А едва една трета от анкетираните заявяват, че са склонни да отделят около 12 долара.

Самият Тръмп потвърди, че наистина е дискутирал купуването на Гренландия от Дания, тъй като островът има добро геополитическо разположение и много природни ресурси. И въпреки че политиците, както в Гренландия, така и в Дания реагираха с ужас на предложението, той продължи да е връща обратно към темата.

Запитани колко държавни средства биха похарчили, за да купят Гренландия, американците отговорят така: 69% биха дали по-малко от 100 долара от държавния бюджет за острова. 71% биха извадили от хазната около 20 хил. долара (колкото една стара кола). А ако цената на Гренландия е 220 хил. долапа, колкото нормален американски дом? Само 27% от анкетираните биха се съгласили.

Това не е първият път, в който към Гренландия има такъв интерес – Хари Труман също иска да купи автономната държава, като предлага 100 милиона долара в злато, ако Дания приеме. Това са близо 1,3 милиарда в сегашни пари. 89%  от американците са на едно мнение – в никакъв случай не биха похарчили толкова много пари.

Трудно е да се определи цената на острова, но според Financial Times цената му е около 1,1 трилиона долара. Едва ли американците биха го приели добре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе не знам Боко на кой какво ще продава, ама руснаците по черноморието имат 340000 имота.
114
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп е аматьор в политиката,да вземе да се поучи от професионалиста Путин как се превърна територия!Пращат се няколко хиляди войници без опознавателни знаци,уж за военната база,и после организират референдум!Какви са тия търговски предложения?Това да не е битпазар!
113
2
 
1
 
! Отговори
До 154 преди 4 години
боко няма властта да прави такива решения пробвай пак ;)
112
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя перчем Доналд Дък ще бъде смазан на идните избори и забравен до няколко седмици... Единствената причина да бъде избран за президент е защото янките никога не биха избрали жена да ги води за носа ;)
111
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако поиска да купи Северна България или Черноморието, боко досега да ги е продал за 1млн.комисионна...
110
22
 
7
 
! Отговори
ЦРУ преди 4 години
БРАВО на Тръмп.браво и на датското кралско семеиство .че мисли за поданиците си ! Ако има референдум сред 50 000 жители на Гренландия - над 90 % ще искат САЩ ! Защото знаят какво направи САЩ от Аляска .купена от пияните рашки за 8 милиона -$/ в кожи и уиски /а сега е основен произв. на шистов газ и нефт ! Какви ракети в Гренландия . че САЩ граничат с Раша - на 10-тина км .са .
109
10
 
26
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
*** нахалните американци !Това е все едно някой да ти влезе у къщата неканен и да поиска да я купи без тя да се продава.
108
7
 
13
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Поредната доза пропаганда и фейк, от *** Христова.
107
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
69%+71%+27% а има и едни още 89% американци, че то се оказва че цял свят+луната са американци... ?! или пък нещо не е наред със статията или с "журналистиката"
106
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А не трябва ли Дания да плати на САЩ няколко милиарда, само и само САЩ да се съгласи да вземе Гренландия и да я напълни с ядрени ракети. Перфектна ядрена площадка е Гренландия, с минимален разход на жертви и то ескимоси, при ответен удар.Трябважда са луди гренландците да си дадат острова за такива цели.
105
3
 
16
 
! Отговори
ХХХ преди 4 години
Въпрос на време е земята ни да бъде купена ......за това сме "верен съюзник на НАТО и ЕС" за това ни разоражиха ....да сме един *** .....една пионка ....едно нищо ....просто територия !
104
6
 
13
 
! Отговори
КуКлус преди 4 години
Едно е ясно ...ракетите трябва да завалят ....всичко трябва да започне от начало ...света се напълни с хиляди милиардери ламтящи за власт и пари все едно че нямат ...това трябва да се разчисти ! Русия виновна Русия виновна ........аре бе Русия от кога и какво съществува и хАмерика от кога и какво ? От войните им на кредитната империя САЩ имат 200-300 годишна история аборигените .......иначе санкции раздавали м******* в* м***** както казваше Капитан Петко Войвода !
103
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано света оцелее за времето след Тръмп.Дано Войната не почне преди това.
102
4
 
6
 
! Отговори
Б.Б. преди 4 години
Тоз пък тръгнал да купува Гренландия ! Продавам Родопите за 200-300 бона в кеш бат Тръмп за какво ти е Гренландия !? Така ли се прави бизнес като тебе лед да купуваш ? 300 бона в долари ги искам и Родопите са на Тръмп задния двор !
101
13
 
3
 
! Отговори
Василев преди 4 години
САЩ притежават всички правителства със всички ресурси в света!!!За какво й е Гренландия???Тръмп пак се гаври , те си имат военна база на Гренландия, какво повече да искат!!!Спокойно, те отдавна притежават това, което вие си мислете че никога няма да го имат!Те притежават и вашите мозъци, защото те са зависими и неориентирани!!!Агент Хари Бишъп!ЦРУ!!!
100
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
много дават, и 12 са много
99
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп е най-големия провокатор-президент на Америка!Обича да командва и иска да е най-великия.
98
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чичо Скрудж каза America great again, така че австралопитеците да се задействат,Щом главния австралопитек казва скачай, значи трябва да скачат.
97
2
 
15
 
! Отговори
Да преди 4 години
Тия *** си мислят че Гренландия са вид вафли. Горките.
96
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 129Клоун умрял,Тръмп не иска Дания,а територия на която датчаните с колонизатори!А кралица Маргарете ,да не господарката на света ,та Тръмп да е длъжен да й се яви на момента!