12 долара – толкова са склонни американците да платят за Гренландия

Повечето граждани не биха дали и цент за острова
21 авг 2019 21:12, Нели Христова
192
12 долара – толкова са склонни американците да платят за Гренландия
Снимки: Reuters

Доналд Тръмп не се отказва от идеята си да купи Гренландия. Но докато той изглежда необичайно заинтересован от тази сделка, останалата част от Америка не изглежда особено впечатлена от острова. Оказва се, че американците са склонни Гренландия да бъде купена от САЩ само ако цената й е ниска. Доста ниска.

Още по темата

Според проучване на Business Insider 61% от американците не биха дали и цент, за да се сдобият със стратегическият остров от Дания. А едва една трета от анкетираните заявяват, че са склонни да отделят около 12 долара.

Самият Тръмп потвърди, че наистина е дискутирал купуването на Гренландия от Дания, тъй като островът има добро геополитическо разположение и много природни ресурси. И въпреки че политиците, както в Гренландия, така и в Дания реагираха с ужас на предложението, той продължи да е връща обратно към темата.

Запитани колко държавни средства биха похарчили, за да купят Гренландия, американците отговорят така: 69% биха дали по-малко от 100 долара от държавния бюджет за острова. 71% биха извадили от хазната около 20 хил. долара (колкото една стара кола). А ако цената на Гренландия е 220 хил. долапа, колкото нормален американски дом? Само 27% от анкетираните биха се съгласили.

Това не е първият път, в който към Гренландия има такъв интерес – Хари Труман също иска да купи автономната държава, като предлага 100 милиона долара в злато, ако Дания приеме. Това са близо 1,3 милиарда в сегашни пари. 89%  от американците са на едно мнение – в никакъв случай не биха похарчили толкова много пари.

Трудно е да се определи цената на острова, но според Financial Times цената му е около 1,1 трилиона долара. Едва ли американците биха го приели добре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През април 1940 г., след като Дания бива окупирана от Третия райх, правителството на САЩ поема военната отбрана на Гренландия и се създават няколко военни бази. След влизането на Дания в НАТО (4 април 1949 г.) през 1951 г. е подписано ново съглашение, според което двете страни осигуряват съвместна отбрана на острова.
54
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако Тръмп наистина успее да присъедини Гренландия към САЩ ще остане завинаги в Историята, редом с бащите Георг Уошингтън и Ейбрахъм Линкълн.
53
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С парите, дето им подарихме за самолетите, ще си купят Гренландия и ще им останат за харчене.
52
4
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Чичко Тръмп да анексира Гренландия, един референдум и готово.
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Населението на Гренландия е 57,6 хил. души (юли 2010), от тях 90% са ескимоси. В броя на жителите не влиза персоналът във военните бази на САЩ (12 14 хил. души).
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Според проучване на Business Insider 61% от американците не биха дали и цент, за да се сдобият със стратегическият остров от Дания."Какво значение има колко биха дали, след като Дания обяви, че Гренландия не е за продан!
49
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците не искат да купят най-големия остров за милиард долара, а ние дадохме повече за 6 още непроизведени летящи тенекии модел от 60-те години.
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В началото на април 2008 г. Гренландия поиска независимост върху използването на природните си богатства от Дания. Резултатът от референдума влезе в сила на 21 юни 2009 г., като Гренландия получи исканата разширена автономия, според която изцяло под контрола на гренландското правителство преминават полицията, правосъдието и използването на природните богатства
47
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Потресаващо е да си каскет еврофоб, който нищо не вдява.
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гренландия е самоуправляваща се територия. Нейният парламент Ландстинг (състоящ се от 31 члена, избирани през 4 години), упражнява законодателната ѝ власт, а Дания само външната ѝ политика. Гренландия се присъединява към Европейския съюз през 1972 г., но само след 10 години, след референдума през 1982 г., се взема решение за излизане от общността.
45
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Потресаващо да наблюдаваш как американските марионетки във форума без грам притеснение търсят сметка на датчаните защо не искали да продават територия на САЩ.
44
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 58,пак нищо не си разбрал. За вас еврофобите е нормално.
43
2
 
2
 
! Отговори
до 51 преди 4 години
Дания няма нищо общо. Гренландия е открита от исландеца Гунар Йохансон през 895 година.
42
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 1979 г. датският парламент дава широка автономия на Гренландия. През 1985 г. пък тя излиза от Европейската общност, докато Дания остава в нея.На 21 юни 2009 г. Гренладния възприема форма на самоуправление в областта на правните въпроси, полицията и използването на природните си богатства. Гренландците са признати като отделна нация съгласно международното право.Така че Дания няма нищо общо с Гренландия. Гренландците са независими и само те могат да решат какво да правят със земята си.
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако Гренландия струва 1.1 трилиона, то 12 милиона долара за Аляска, независимо, че сделката е от 19 век са си чист подарък. Руснаците, най-добър приятел на Америка дадоха им цял щат без пари хаахаххахах.
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"И как така тяхна. Да не би да са я купували или да имат нотариален акт.Самонанесли са се, значи живеят там незаконно."Я си напълни мозъчната клетка вместо да бълваш автоматично глупости. От кого е трябвало датчаните да купят Гренланалдия или да вземат нотариален акт? От Господ ли? Ако си заселил трайно дадена територия в древността и все още е твоя, значи е твоя! Заради това съществуват държавите днес! Не можеш да си пазаруваш територии сякаш е битпазар!
39
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп е пичага. Подигра се много тънко с руснаците, щото тия пари дето се дадоха за Аляска са само атоми от стотинката. Руснаците нищо не разбраха както винаги, а Дания естествено реагира по някакъв начин, но и те много насериозно се взеха нещо.
38
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грендландия си е част от Дания от векове.Трябва да се поразровя в Гугъл за да проверя кога.Но почти съм сигурен че им е от викингското минало.За тръмп, думите са излишни.Аз по смешен президент на САЩ не съм виждал.
37
2
 
1
 
! Отговори
до 44 преди 4 години
Ами естествено че не е. Всичко е преходно. Историята се мени, границите също. Така е откакто свят светува. За това са били и всичките войни.
36
1
 
5
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
През 1803 САЩ копуват Френска Луизиана,2.147 мл/км/кв за общо около 15 мл. долара (тогавашни,над милиярд сега). Днес това е 23% от САЩ,8 щата плюс части от още 6.През 1867 е купена Аляскя,1 518 800 кв/км от Русия за 7.2 мл. долара.Без нито един убит американец територията на САЩ е удвоена с теи две сделки.Аляска е суровинната база на САЩ.Гренландия,над 2 мл/кв/км е богата поне колкото Аляска.Трябва да си луд за да не искаш да я купиш,още по-луд да я продадеш.