12 долара – толкова са склонни американците да платят за Гренландия

Повечето граждани не биха дали и цент за острова
21 авг 2019 21:12, Нели Христова
192
12 долара – толкова са склонни американците да платят за Гренландия
Снимки: Reuters

Доналд Тръмп не се отказва от идеята си да купи Гренландия. Но докато той изглежда необичайно заинтересован от тази сделка, останалата част от Америка не изглежда особено впечатлена от острова. Оказва се, че американците са склонни Гренландия да бъде купена от САЩ само ако цената й е ниска. Доста ниска.

Още по темата

Според проучване на Business Insider 61% от американците не биха дали и цент, за да се сдобият със стратегическият остров от Дания. А едва една трета от анкетираните заявяват, че са склонни да отделят около 12 долара.

Самият Тръмп потвърди, че наистина е дискутирал купуването на Гренландия от Дания, тъй като островът има добро геополитическо разположение и много природни ресурси. И въпреки че политиците, както в Гренландия, така и в Дания реагираха с ужас на предложението, той продължи да е връща обратно към темата.

Запитани колко държавни средства биха похарчили, за да купят Гренландия, американците отговорят така: 69% биха дали по-малко от 100 долара от държавния бюджет за острова. 71% биха извадили от хазната около 20 хил. долара (колкото една стара кола). А ако цената на Гренландия е 220 хил. долапа, колкото нормален американски дом? Само 27% от анкетираните биха се съгласили.

Това не е първият път, в който към Гренландия има такъв интерес – Хари Труман също иска да купи автономната държава, като предлага 100 милиона долара в злато, ако Дания приеме. Това са близо 1,3 милиарда в сегашни пари. 89%  от американците са на едно мнение – в никакъв случай не биха похарчили толкова много пари.

Трудно е да се определи цената на острова, но според Financial Times цената му е около 1,1 трилиона долара. Едва ли американците биха го приели добре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 25 Точно в това е проблема,че Гренландия не на Дания и няма право да прави каквото си поиска !Дания владее острова от средата на 18век.,дори инуитите не са коренни жители те са на острова от около 800год.,почти всички местни ескимоси са измрели през12век.САЩ също имат право над острова ,както и Канада.
34
3
 
4
 
! Отговори
шмоко преди 4 години
Сигурен съм , че 99% от *** ,избушени американци няма да могат да посочат на свтовната карта къде се намира Гренландия !!! Тях освен да се тъпчат с ГМО хамбургери и де се избиват едни-други ( масови убииства почти всеки ден) за друго не ги търси !!! *** !
33
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гренландия (гренландски: Kalaallit Nunaat; датски: Grønland; букв. на български: Земя на гренландците, Зелена земя) е самоуправляваща се провинция, намираща се между Северния ледовит океан и Атлантическия океан. Тя представлява арктическа островна държава и е част от континента Северна Америка както в географски, така и в етнически смисъл.Чукча писател, чукча не читател.
32
3
 
3
 
! Отговори
до 36 преди 4 години
И как така тяхна. Да не би да са я купували или да имат нотариален акт.Самонанесли са се, значи живеят там незаконно. Гренландия е заселена от средата на ХХ век. Преди това там е имало само няколко ескимоси, които дори не са могли да говорят членоразделно. Американците ги направиха хора. И в трите големи града на Гренландия се говори американски английски, а не смешния датски.
31
2
 
4
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
И Аляска е била руска ама вече не е и Хон Конг е бил англииски ама вече не е и Страсбург беше в Германия ама вече не е и много други.
30
2
 
3
 
! Отговори
Дедо Ви преди 4 години
Ама какво се чудите! Що да не искат да я купят?! Важно е да има една мутра, която да е на власт и да иска да вземе малко корупционе, за да я продаде ВЪПРЕКИ вижданията на тези, които (може би) са го избрали. Там има Крал. Не е лошо да си крал (според царчето Ни). Това все пак е форма на древната организирана (и безнаказана) престъпност. Но тоя може да не иска да се раздели с територията си или да го пратят на ешафота.
29
3
 
0
 
! Отговори
Smurf преди 4 години
Когато си и..иот то то е за винаги
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора, каква Дания, какви 5 лв. Отворете която и да е карта и вижте къде се намира Гренландия. Тя е в Северна Америка. По-скоро е до САЩ и Канада, отколкото до Дания.
27
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ винаги може да анексира Гренландия и да го вземе без пари.Никой няма да посмее да им каже нищо. Датчаните са едни немски предатели и ще клекнат като видят дебелия. Защото са страхливци като всички немци.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"12 долара толкова са склонни американците да платят за Гренландия"Тези ги разправяйте в детската градина. От 2 века насам САЩ правят опити да придобият Гренландия. Опитът на Тръмп е третият поред.
25
3
 
2
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Няма да е без пари!
24
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гренландия и залежи от нефт. Не чуствате ли че ставате смешни. Нефт толкова на север няма. Дори да има, той е замръзнал и ще трябва преди да го изсмучат с помпи да го разтопят. А това няма как да стане.
23
2
 
0
 
! Отговори
другия преди 4 години
без пари значи да пращаме цивилни жители. Може незаконни мигранти в Америка срещу обещанието да получат паспорт, ако на реферндум в Гренландия се присъединят към Америка и платят пари за това. Грубо 20 000 парчета, което е еднодневния приток в Калифорния и готово. Без пари и демократите доволни!
22
1
 
2
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
от израел пък дават 10.50 долара и печелят в наддаването за гренландия...
21
3
 
3
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Не искат да го дадат германия да го копа знам ги аз тези гейове датски.Немските васалчета.
20
4
 
4
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
И кой ще го копа тоя петрол 5-те милиона датчани ли.Дания е немска колония Германците искат да го играят велика сила.На германците трябва дабим се докаже че са скапана неспособна и нискотехнологична кл.ака по твърд и като за последно начин дори с цената на ядрени удари.
19
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-големият остров в света, на стратегическо място, смята се че има най-големите неусвоени останали залежи на петрол... и най-високата оценка е по-ниска от цената на 8 морално остарели изтребителя, които ни продават.Американците действително смятат всички останали за аборигени.
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сли *** американски змаят какво точно е Гренлндия?! Силно се съмнявам.
17
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
краварите почнаха търга,не са ***,сега като се разтопят ледовете на острова,ще има лесен достъп до полезните изкопаеми а след 10-20 години това ще е една плодородна земя с умерен климат,щатите тогава ще са пустош от климатични бедствия.Ама как само сами си подбиват цената,12 долара хаха, айде от мен да мине, аз ще го взема за 20, да не вземат да фалират от прекомерния разход
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сорос да прати там малко африканци!